Forsiden > Ny teknik > 10bit video eksternt på de stationære macs

10bit video eksternt på de stationære macs

mandag 2. november 2015, af Tom Dissing

Et tysk site, Mac & I, har netop sluppet en nyhed der rent faktisk er interessant for mange.
Det nyeste styresystem, eller “OS” på Apple maskiner, der hedder “El Capitain” har uden at producenten mente at det var nødvendigt at pointere det, introduceret 10-bit farver, hvilket kan oversættes til 30-bit RGB, eller niveauet efter 8bit intern farvebehandling, der reelt er det “niveau” de fleste har graded farver i, her de sidste mange år.
Problemet har været at det kun har været millionkroners dyre systemer der har kunne håndtere mere end 8bit.
Ikke mere.
Nu kan de store iMac 4K og 5K også.
Ganske som det viser sig at støvsugeren, MacPro også kan.
Dermed ser det ud til at alle der har eller er på vej til at investere i en computer til grading bør overveje iMac 4K/5K eller en MacPro.
Der er dog et banalt problem i den forbindelse.
Der er ingen software der understøtter 10 Bit ( farveskærms farvedybde ) som El Capitain nu understøtter.
Omvendt er det helt sikkert at der ikke går mange timer/dage, før software som DaVinci og - vel sagtens - FCPX følger efter med 10bit versioner, der i følge high end gradere betyder nærmest alt, da det er muligt - på dyre grading stationer - at se det man laver.
Både i 10bit og i 8bit.
Forskellen skulle konkret være at det pludseligt er muligt at “graduere” farver/toner, langt mere præcist.
Og selv om at det hele bliver ødelagt “lidt “ på 8bit systemer, og totalt kvæstet under - for eksempel - transmission, skulle det være muligt - lidt bedre - at kunne grade sig ud af sådanne udfordringer.
Folk der har de nye bærbare macs - eller en PC - har længe kunne se at deres farvedybde har været 24bit eller 32bit internt.
Dette tal betyder at der - reelt - er tale om en 24bit farvedybde ( 16 millioner farver med alpha blending, der kendes som 24/32 bit farver “TrueColor” )
Dermed er de omtalte 30bit farvedybde reelt niveauet efter 24bit. Forskellen er “konkret” at 30bit farver arbejder fra “95” (sort) og “685” der er hvid, modsat “1-256” der er de 8bit vi kender.
30bit farvedybde er dog ikke mere “nyt” end at det er kendt som “Deep color“ eller “HiColor” helt tilbage til 1999, eller 2000.
Reelt skal vi dog “helt frem til he Nvidia Quadro grafik kort, der efter 2006 begynder at supportere 30bit farver.
Noget Radeon HD 5900 og HD 5970, og ATI FireGL V7350, også begynder at kunne derefter. ( wiki )
ATI kan sågar håndtere 40bit og 48bit farvedybde, der må formodes at være 16bit for hver farvekanal.
Uanset dette, giver de - “nye” 30 bit give muligheden for at arbejde med HDR i Rec2020 på en mac.
Eller hvis det skulle være relevant i Industrial Light & Magics OpenEXR, der godt nok er et 16bit per farvekanal, hvorfor du lige må ud og investere i et 48bit kort.
Omvendt, burde OSX nu altså supportere sådanne vilde farvedybder.
Mere relevant, er High Efficiency Video Coding (HEVC) faktisk et “op til“ 10bit 4:2:0 chroma subsampling system, der “pludselig” kan ses i fuld kvalitet på en Mac med ekstern monitor.
Hvorfor det nu er muligt at redigere HEVC i 10bit, og dermed får en del mere ned i materialet, selv om at der er tale om kraftigt pakket data.
Tilbage til de her 30bit, er det fortsat kun applikationen “Billedfremviser“ og “Foto”, der kan håndtere 3x10bit.
Omvendt, når FCPX og Adobe og Blackmagic hører om det her, må man forvente at de nærmest opdaterer deres software med det samme.
Her den originale historie fra Tyskland.

Meddelelse eller kommentar?

Forum Kun for abonnenter (bidragydere skal oplyse e-mail-adresse, før de kan indsende bidrag)

Før du kan deltage i dette forum, skal du tilmelde dig. Indtast venligst nedenfor de personlige adgangsoplysninger, du har fået tilsendt. Hvis du ikke allerede har tilmeldt dig, skal du gøre det. tilmeld dig først.

Connexiontilmeldingglemt adgangskode?