Forsiden > Ny teknik > 15 procent hjem er allerede “4K-stream ready”

15 procent hjem er allerede “4K-stream ready”

fredag 18. december 2015, af Tom Dissing

En af verdens helt store distributører af levende billeder som stream hedder Akamai.
Mange kender måske ikke størrelsen.
Men nu hvor vi kan løfte sløret for at de er global content delivery network (CDN) for HBOs og Netflix, har du gættet at deres tal må formodes at være rimeligt præcise.
Så når de skriver at 15 procent af klodens husstande nu er “4K-ready”, skal det nok vise sig at være korrekt.
Dermed står den båndbredde verdens mange husstande råder over i skærende kontrast til - for eksempel - de mange “HDready” hjem, herhjemme.
Bevares.
Kigges der på fordelingen af SD og HD kanaler, er der fortsat en god del af kanalerne der end ikke er nået længere end til SD i 16:9.
En del kunne omvendt tyde på at Akamai Technologies er relativt indifferente i forhold til at der fortsat findes forbrugere der hellere vil se levende billeder i SD i stedet for UHDTV, som 15 procent af verdens husstande nu er parate til.
Opgørelsen der er for 3. kvartal viser uansat hvad, at det nu er - tæt på - kommercielt relevant at tilbyde 4K tjenester til de millioner af husstande der er parate til denne opløsning.
Noget som Netflix - som vi forstår det - gør i begrænset omfang, og som HBO Nordic sagtens kunne tænkes at hoppe på.
4K-ready er nemlig “bare” ensbetydende med at den enkelte husstand kan se TV streamet i 15 Mbps, og da det er muligt - her i landet - med en mobiltelefon, burde det blot være et spørgsmål om kort tid, før du skal til at se film og serier i UHD og broadcast flow TV i SD.
Eller rettere sådan ser fremtiden ud i vores nabolande.
Der, er der nemlig ingen problemer med at distribuere Internetadgang med 100 eller 1000mbit/s forbindelse.
Noget det omvendt kniber så meget med her i landet at vi end ikke er på top ti over dem med de bedste forbindelse i Europa.
Danmark kan kun lige være med så længe vi taler om 4Mbit/s i en husstand.
Det er i omegnen af hvad du kan hente med et af de fortidige ADSL modem, hvilket jo er langt fra nok til at være på forkant i Europa.
Målt på resten af Akamais verden har 65 procent af verdens husstande adgang til 4Mbit/s Internet.
David Belson, editor of the State of the Internet Report siger:
-While we did observe an increase in the number of unique IPv4 addresses connecting to Akamai, the third quarter of 2015 saw the Regional Internet Registry (RIR) for North America completely exhaust its available inventory of IPv4 address space, starter han of fortsætter.
-The continued depletion of IPv4 space, in both North America and around the world, should further spur organisations to expand or accelerate their own IPv6 adoption, particularly as the cost of obtaining IPv4 address space may rise as scarcity increases, slutter han.
Syd Korea er stadig helt fremme i skoene.
Hele landet har i snit adgang til 20.5 Mbit/s, mens Sverige - målt på hele landet - har 17.4 Mbit/s. Norge har 16.4 Mbit/s mens Sweitz har 16.2 Mbit/s. ( Danmark er et 4 Mbit/s land. Hastigheden skulle dog være vokset med 50 procent siden sidste år, dog ikke op på 10 Mbit/s som Akamai også måler på )
Dermed er Danmark et uland midt i en ellers voldsomt udviklet verden.
Tilbage til de overordnede tal, er Singapore vild.
Her er den gennemsnitlige forbindelse 135.4 Mbit/s. De hurtigste lande i Europa er Rumænien med 72.9 Mbit/s mens Sverige er godt med med 69.0 Mbit/s.
Danmark er med i gruppen af EU lande der er et “peak” på 50 Mbit/s, hvilket er den højeste hastighed “flere netop har fået”.
Nationer som Spanien, Norge og Frankrig rykker i øjeblikket kraftigt på stadig hurtigere Internet.
Spanien er målt på Akamai brugere vokset i hastighed med 48 procent mens Norge er blevet 35 procent hurtigere.
Selv Frankrig er blevet 34 procent hurtigere.
Som pointeret er Danmark vokset med 50 procent siden sidste år, så det er flot. Detaljen er blot at de andre nationer tæller en del flere millioner husstande, og at DK stadig kun er nået til noget der ligner ( pinlige ) 6 Mbit/s.
Uanset dette er der fortsat rigtigt mange, både her i landet og rundt om i verden der ville kunne se UHD TV via deres 15 Mbit/s forbindelse hvilket ligner et vink til landets broadcastere om at de burde overveje om de fortsat kan spise deres kunder af med kvaliteter der er 20 gange dårligere end den seerne kan købe hos Netflix.
Allerede idag.
Hvad sker der når det bliver muligt at købe 4K streams i +15Mbit/s hos alle udbyderne, og opskalleret SD hos din lokale broadcaster?

Meddelelse eller kommentar?

Forum Kun for abonnenter (bidragydere skal oplyse e-mail-adresse, før de kan indsende bidrag)

Før du kan deltage i dette forum, skal du tilmelde dig. Indtast venligst nedenfor de personlige adgangsoplysninger, du har fået tilsendt. Hvis du ikke allerede har tilmeldt dig, skal du gøre det. tilmeld dig først.

Connexiontilmeldingglemt adgangskode?