Forsiden > Ny teknik > 2TB i din bærbare mac

2TB i din bærbare mac

Så er den en helt ny og hurtigere end originalen

onsdag 8. november 2017, af Tom Dissing

Alle plejer at insistere på at det er “umuligt” at opgradere de ellers fine bærbare Apple Mac bærbare. hvorfor det er smart at “maxe maskinen helt ud”, når der investeres i de i forvejen pænt pebrede maskinener.
Desværre tyder en del på at Apple længe har “spekuleret” i netop denne detalje, da - intern - tilkøbs hardware har det med at være voldsomt dyrere end hvis du køber det i løs vægt.
Noget der - omvendt - sjældent eller aldrig er muligt.
På samme måde har det - stort set altid - været tæt på umuligt at opgradere - specielt bærbare Macs - med 3. parts hardware, selv om at det der er inde i alle Macs, reelt er alt sammen er 3. parts hardware.
Blandt de mange eksempler på hvordan specielt (?) denne producent har gjort det svært for brugerne at opgradere, var tilbage til dengang hvor det begyndte at blive muligt at købe lynhurtige SSD diske, der - problemfrit - kunne udskiftes og give langt højere hastigheder når der blev flyttet filer.
Det var Apple ikke glade for, hvorfor de - vi fandt aldrig rigtigt helt ud af hvad de de gjorde - sørgede for at det ikke var muligt at starte op fra en intern SSD, med mindre der blev investeret i et stykke software.
Eksternt var der ingen problemer.
Lige bortset fra at den eksterne forbindelse jo er væsentligt langsommere end den interne.
Der har dog været producenter der har “gjort noget ved det”.
En af disse er OWC, der - vist nok - er kort for Other World Computing.
De har - reelt siden 2014 - været på vej med PCIe SSD flash storage upgrades, der gør bærbare Macs fra ( efter ) 2013 opgraderbare.
Konkret i forhold til intern lagerplads, der - sådan lidt tilfældigt - er rasende hurtigt.
Det er med andre ord blevet tid til at overveje at opgradere de bærbare med “Aura Pro X PCIe SSD flash storage”, der - såmænd - blot er nye “flash harddiske”, der til forskel fra de originale, vi være endog potentielt voldsomt meget hurtigere, og i særdeleshed potentielt meget større.
OWCs nyeste kommer nemlig i op til 1TB, hvilket i den grad kunne være relevant, da - vi alle - jo netop og typisk - løber tør for lagerplads, efter at vi har haft en maskine i et stykke tid.
Det er dog ikke den eneste fordel ved de nye Aura Pro X.
De er ydermere også lynhurtige.
Producenten lover således at de er op imod 2,3 gange så hurtige som det nyeste PCIe SSD flash Apple leverer deres maskiner med.
Det betyder dermed at de ældre maskiner burde blive endog sygt hurtige, med denne nyhed installeret.
Folk der er nede i materien kunne have brug for at være klar over at den nye Aura Pro X serie, er bygget omkring/baseret på nye NVME controllers der er kombineret med 3D MLC NAND flash memory.
Kombinationen flytter op til 1352 megabytes i sekundet ( read ) og skriver 1066 megabytes i sekundet.
Det er - formodentligt - væsentligt hurtigere end maskinen selv kan flytte data.
Til gengæld er det ikke hurtigere end det er muligt at kopiere på disk, hvilket i mange arbejds situationer - for eksempel med video - kan være relevant.
Hardwaren, der “bare” installeres i stedet for den originale harddisk, bliver - bedst af alt - solgt med en ektern boks, så den originale harddisk kan monteres i denne.
Det betyder at det er muligt at boote maskinen op, og installere et nyt system på den interne disk.
Og derefter opgradere med “bruger”, der er måden en harddisk/start disk opdateres på en Mac.
I forhold til support, er det hele fortsat meget nyt.
Der skulle dog være “fuld support” for macOS 10.13 High Sierra, hvilket ellers kunne tænkes at være et problem.
Apple har tidligere “sørget for” at det var lidt problematisk sådan bare lige at opgradere.
I dette tilfælde skulle der ydermere være support for APFS, hvilket reelt betyder at det nu er muligt at kryptere harddisken, hvis du arbejder med specielt følsomme optagelser, som eksempel.
Producenten lover slutteligt at den enkelte “harddisk” ( der bare ligner en printplade) bruger mindre strøm, hvorfor den enkelte mac kunne tænkes at få et længere liv.
Der er 3 lags “error correction” og 7 procent, “permanently allocated as free space”, hvilket i begge tilfælde “burde” betyde at den enkelte SSD disk performer bedre over tid.
Prisen, der er pænt relevant her, er slutteligt ret heldig.
Diskene der kommer i 240 gigabytes, 480 gigabytes, 1 TB, og 2 TB, hvilket i tilfældet med 2TB modellen, dog først er midt/sidst i november, koster nemlig ( bare ):
280, 420, 650, og1280 dollars.
Vi ved ikke om det er muligt at købe dem via en lokal forhandler.
Det er det sikkert.
Et bud kunne være være Stjernholm & Co, der har været pænt mac-centriske over årene.
Folk der allerede nu er ved at græde over at deres MacBook Air ikke er nævnt, kan glæde sig.
Der skulle være support for netop MacBook Air og MacBook Pro modeller tilbage til Late 2013.
Det er muligt at købe “blade only” versioner af hardwaren, eller en version hvor du får et eksternt USB/USBC kabinet med, hvilket må siges at være det sjoveste da det ellers bliver ret svært at få et nyt system ind i den bærbare.
Husk som altid at alle Apple garantier ryger, hvis du piller ved “din” maskine.
Se priser og lidt til her

Meddelelse eller kommentar?

Forum Kun for abonnenter (bidragydere skal oplyse e-mail-adresse, før de kan indsende bidrag)

Før du kan deltage i dette forum, skal du tilmelde dig. Indtast venligst nedenfor de personlige adgangsoplysninger, du har fået tilsendt. Hvis du ikke allerede har tilmeldt dig, skal du gøre det. tilmeld dig først.

Connexiontilmeldingglemt adgangskode?