Forsiden > Ny teknik > 4K Blu-ray bliver ret vilde

4K Blu-ray bliver ret vilde

fredag 20. marts 2015, af Tom Dissing

Selv om at det er lidt tidligt, skulle den være god nok.
Engang til jul bliver det muligt at afspille 4K Blu-ray så du på dit TV kan få oplevelser du ellers skal ned i biografen for at opleve.
Din skærm vil ydermere typisk være en del mindre end et lærred ned i biografen, hvilket betyder at de billeder du snart vil kunne se hjemme i stuen vil være en del skarpere end dem biografen viser.
Specielt nu hvor det viser sig at organisationen bag de nu næsten officielt besluttede Ultra HD Blu-ray specs valgte at første generations 4K Blu-ray disc bliver en 66GB dual-layer disk, der senere bliver fulgt af en 100GB triple-layer Blu-ray disc.
Når det hele er lidt uafklaret, hænger det sammen med at organisationen bag Blu-ray, er klar over at der står et par tusind producenter af hardware parat når tallene bliver officielle.
Der altså ikke betaler for at være medlem i Ultra HD Blu-ray gruppen.
Tallene skulle dog være gode nok.
Og det vigtigste er og bliver “HDCP 2.2”.
Det er den “hardware kode” der betyder at afspiller og TV “forstår hinanden”, og derfor er “godkendt” af Ultra HD Blu-ray gruppen.
Dermed er det måske på sin plads at tjekke om dit næste TV apparat er HDCP 2.2 parat.
På samme måde gætter vi på at 4K materiale på Ultra HD Blu-ray bliver 4xHD, eller UHD (3840×2160 pixels) og altså ikke DCI 4K (4096x2160 pixels), hvilket omvendt er ret smart, da de fleste TV alligevel bliver af UHD typen.
Igen.
Kigger du en smule professionelt på fremtidens Ultra HD Blu-ray er det reelt her alt det spændende sker.
Først og fremmest overgår encodningen til h.265, konkret i form af HEVC.
Dermed fylder materialet tæt på halvdelen, og kan derfor “indspilles” i en væsentligt højere båndbredde.
De nuværende “HD Blu-rays” kan afspille/indeholde en båndbredde på noget der ligner 35-40Mbit/s i h.264.
Desværre “kun” i 4:2:0.
Det skulle enten ændre sig allerede i første generation af UHD Blu-ray afspillerne eller snart derefter, da disse skulle kunne håndtere 4:4:4. ( vi gætter på at det starter i 4:2:2 altså 10 bit. Men at 4:4:4 kommer kort tid efter, i noget der ligner 50-75mbit/s, red.)
På lydsiden skulle Dolby True(U)HD og DTS HD-MA i en slags “lossless” kvalitet - igen - enten være tilstede fra starten eller komme hurtigt.
I den forbindelse er det relevant at pointere at der ikke findes TV apparater der kan håndtere “4:4:4 video”, ganske som at der jo heller ikke findes afspillere der kan decode h.265 i 10-12bit i 4K.
Sikkert ser det dog ud til at være at planen er at tage et kvantespring her, og for alvor tvinge forbrugerne til at vælge en helt ny standart, som de mange - forventede - kina produkter får mere end svært ved at leve op til.
Oven i de h.265 i 10-12bit i 4K, er der så HDR.
Hvis de specs vi har fået fingrene i, der altså er ude på en række seriøse sites passer, er det planen med Blu-ray ultra HD også at tilbyde HDR, der er kort for High Dynamic Range.
HDR der er “højere dynamik end det menneskelige øje kan se” er med andre ord mere end 1000:1 i kontrast, hvilket Netflix og LG allerede har pointeret at de vil til at supportere.
Det er ikke bekræftet om Ultra HD Blu-ray kommer til at supportere HFR altså High Frame Rates.
Der er dog flere - ubekræftede rygter - der mener at vide at både 60fps og - mere relevant - 48 FPS kunne ende med at blive supporteret.
Relevant i forhold til “Avatar2” der skulle være på vej i optagelse i 60fps, mens en række hobbit film og andet er optaget i 48fps.
Blot for en god ordens skyld.
Flere af de omtalte specs er fortsat uklare, men Large Display Monitor og advanced-television.com bringer begge de samme specs, uafhængigt af hinanden.

Meddelelse eller kommentar?

Forum Kun for abonnenter (bidragydere skal oplyse e-mail-adresse, før de kan indsende bidrag)

Før du kan deltage i dette forum, skal du tilmelde dig. Indtast venligst nedenfor de personlige adgangsoplysninger, du har fået tilsendt. Hvis du ikke allerede har tilmeldt dig, skal du gøre det. tilmeld dig først.

Connexiontilmeldingglemt adgangskode?