Forsiden > Ny teknik > 8K TV kan nu sendes jordbaseret

8K TV kan nu sendes jordbaseret

lørdag 25. januar 2014, af Tom Dissing

Selv om at det formodentligt først bliver relevant næste gang der er VM eller OL i Japan, er det vel altid godt at være forberedt.
Så det er NHK.
Størrelsen brugte denne uge på at teste om det er muligt at sende 8K video billeder og lyd via “antenne”, eller rettere som digitalt signal, der er klemt fra 24 Gbps ned til et signal der kan være på en”standard 6 MHz broadcast channel”, hvilekt ikke siger meget men som - henne i fortiden - betød at der var plads til en !ukomprimeret” SD signal.
NHK forklarer ikke hvad de har gjort, men pointerer dog at de har taget et ukomprimeret 8K “Super Hi-Vision” signal og sendt det over en enkelt UHF kanal til en modtager 27 kilometer væk.
Selve afstanden er ikke relevant i et eksisterende sendenet, men er oplagt nok relevant i en test.
Det er endnu engang NHKs science and research laboratories der har testet om det - potentielt - ville være muligt at distribuere 8K via UHF.
Og da det ser ud til at kunne klares, kunne det tænkes at vi også her i landet burde gemme et par UHF kanaler til fremtiden, så vi også herhjemme ville kunne sende 7,680 x 4,320 pixel signaler over en helt almindelig antenne, så helt almindelige forbrugere ville kunne se signaler i omkring 16 gange kvaliteten af 1080P, der jo stadig er den ultimative kvalitet i private hjem.
Hvordan NHK så får klemt et 24 Gbp/s TV signal ned til noget der overhovedet kan sendes over UHF, svæver stadig i det uvisse.
De har dog sagt at de har brugt “image compression technologies” og at de sendte med hjælp af “ultra-multilevel orthogonal frequency division” der blev multiplexet i form af mange inputs og mange output i en “dual-polarization” teknik, der forhåbentligt er uforståelig for de fleste.
Det fremgår ikke konkret i hvor ”høj” en kvalitet signaler ender i, ude i den “enkelte husstand”.
Men da NHK har sluppet et billede fra noget der ligner en biograf, kunne det godt tænkes at selv de relativt hårdt komprimerede 8K ser ret godt ud.
Her lidt baggrund.

Meddelelse eller kommentar?

Forum Kun for abonnenter (bidragydere skal oplyse e-mail-adresse, før de kan indsende bidrag)

Før du kan deltage i dette forum, skal du tilmelde dig. Indtast venligst nedenfor de personlige adgangsoplysninger, du har fået tilsendt. Hvis du ikke allerede har tilmeldt dig, skal du gøre det. tilmeld dig først.

Connexiontilmeldingglemt adgangskode?