Forsiden > News > Akamai viser hvor meget båndbredde seerne har

Akamai viser hvor meget båndbredde seerne har

fredag 26. juni 2015, af Tom Dissing

En af de måder det er muligt at måle hvordan “kolden” bruger Internet, er ved at tjekke hvordan de ser levende billeder der er “kodet” til for eksempel HBO eller Netflix.
Sådanne størrelser har nemlig fået Akamai eller andre til at encode deres signaler, så det kun er kunder der kan kigge med.
Og det giver en række - unikke muligheder - for at tjekke forbrugerne lidt ud.
Noget Akamai forresten har gjort i længere tid, hvorfor det ydermere er muligt at lave lidt statistik på udviklingen.
Og den er interssant.
Som eksempel har de TV seere, der ser TV via DVB-T2 op imod 12-13 kanaler på en enkelt MUX.
Denne skal dermed “dele” de 29,91 Mbit/s den indeholder med antallet af kanaler.
Det giver lidt under 2Mbit/s til hver kanal.
Sådan er det ikke på Internet.
Her er det nemlig den enkelte kunde der bestemmer hvor meget båndbredde de er parate til at betale for at have.
Og da “hele verden” nu for første gang havde mindst 5Mbit/s til den enkelte husstand, var det alstå muligt for alle der havde adgang til Internet at se levende billeder encodet af Akamai i en kvalitet der er mere end 2 gange så høj som den DVB-T2 tilbyder.
Alt efter hvordan du læser tallene, er kabel TV i en marginalt højere kvalitet.
Det er bare “pakket sammen”, så det er ikke sådan lige at måle hvor stor en båndbredde den enkelte kanal rent faktist er på.
Sikkert er det i den forbindelse at nu hvor “flertallet” i de mere veludviklede landet havde væsentligt mere båndbredde end 10Mbit/s, mens 6-10 procent ( globalt ) altid havde over 15Mbit/s til at se TV med, er det altså muligt disse steder, der konkret er Irland, Sverige, Holland og Syd Korea, Hong Kong og Japan at se Netflix i 4K over internet.
Denne “kanal” eller rettere “kvalitet” kræver 15 Mbit/s båndbredde, hvilket er tæt på 7 gange den kvalitet en DVB-T2 husstand kan se TV i, her i landet.
Europa er dog godt med.
Målt på alle husstande havde alle mindst 4Mbit/s båndbredde.
Og vi kan her i landet godt være lidt stolte.
Vi er nemlig med i gruppen af lande hvor “alle” havde adgang til mindst 10Mbit/s, der inkluderer Irland, Sverige, Holland, Swietz, Norge, Finland, Tjekoslovakiet, Danmark, Romænien, Belgien, England og Østrig og Tyskland.
Som altid er der tale om generelle tal, men det er klart at de voldsomme båndbredder betyder at broadcasterne endnu engang bliver bidt i haserne af streamtjenester der kan tilbyde alt fra langt højere opløsning/kvalitet til helt nye produktioner, som stadig fattige broadcastere ikke har råd til at tilbyde.
En tendens der ser ud til at have betydet at broadcastere nu har fokus på to centrale områder, nemlig hyper-lokal produktion og live TV, som streamerne fortsat ikke har kastet sig over.
Akamai, der kalder deres nyeste tal for “2015 State of the Internet Report” kigger dog “kun” på “Akamai Intelligent Platform”, der er den kodning de forestår i IPv4 og IPv6, der er godt igang med at tage over ( h2.64 bliver nu til h2:65 ).
David Belson, der er editor på rapporten siger:
-We saw generally positive results across all of the key metrics during the first quarter of 2015, starter han og fortsætter.
-The increase in global broadband speeds demonstrates an ongoing commitment to higher standards. While connectivity will continue to differ across many regions, we see the highest broadband speeds in countries/regions with high population densities and strong government backing or support, as well as those that foster competition among internet providers, slutter han.
Tilbage til Netflix der nu tilbyder billeder der kræver en 15 Mbit/s internet forbindelse er “the State of the Internet” rapport begyndt at kigge på de IP adresser der har over 25Mbit/s.
Noget LTE og 4G telefoner reelt har, ganske som bunker af ISP ( Internat Service Providers ) også tilbyder sådanne forbindelser.
Derfor kan Akamai nu konstatere at hele 4.6 procent af klodens IP addresser har sådanne hastigheder, der reelt betyder at det er muligt at se hele MUX 1 eller 2 samtidig på din mobil telefon, for at sætte tingene lidt i perspektiv.
Syd Korea er stadig det land i verden hvor der er flest +25Mbit/s forbindelser, men hele syv nationer i Euroape er ved at komme med.
Disse er Sverige, Litauen, Letland, Norge, Finland, Holland og Sweitz.
De lande der derfor valgte at investere i et bedre internet er som eksempel Italien der har planlagt at investere 6,7 milliarder kroner i “high broadband connectivity” mellem byer over de næste 6 år.
Dermed kunne man let forestille sig at vi herhjemme må affinde os i bunden af “internet udviklede lande”, da regeringen herhjemme jo - indtil videre - blot har talt om at gøre noget ved det.
Wales er tilsvarende med og satser på 30Mbit/s til alle, hvilke jo kan klares med en mobil idag.
Men stadig.
Det er da en plan.
Tilbage i Wales, er de der 30Mbit/s til alle såmænd også kun tiltænkt de fjerneste egne, så alle - uanset hvor langt ude på landet de bor - er “garanteret” en sådan forbindelse.
Efter sigende en ret effektiv måde at slippe for at alt og alle flytter ind til byerne.
Europa er omvendt ledende på et område.
Nemlig i overgangen fra IPv4 til IPv6.
Alt sammen noget du kan læse rigtigt meget mere om heromkring, med mindre at du blot henter rapporten ned på din LTE udstyrede mobil, over din 25-30 Mbit/s forbindelse.( den findes både til IOS og Android )

Meddelelse eller kommentar?

Forum Kun for abonnenter (bidragydere skal oplyse e-mail-adresse, før de kan indsende bidrag)

Før du kan deltage i dette forum, skal du tilmelde dig. Indtast venligst nedenfor de personlige adgangsoplysninger, du har fået tilsendt. Hvis du ikke allerede har tilmeldt dig, skal du gøre det. tilmeld dig først.

Connexiontilmeldingglemt adgangskode?