Forsiden > News > Amazon kommer

Amazon kommer

Broadcastere burde reagere kraftigere

tirsdag 20. december 2016, af Tom Dissing

Et hurtigt kig på de tyve mest sete programmer fra sidste uge, ser ud til at vise flere ting.
Primært, at seerne elsker julekalendre og håndbold på TV2.
Uanset hvor mange gange de er blevet genudsendt, eller hvor tæt på sidste års koncept, en ny omgang håndbold er.
Det mest sete program, der naturligvis var en håndboldkamp, fik endelig antallet af seere op over 1,1 millioner seere, til andet end “Bedrag 2” og “Vild Med Dans”.
Og så var “Ludwig og Julemanden” også et hit, da hele 759.000 seere kiggede med, hvilket gjorde dette format til den mest sete “ikke håndbold kamp” i sidste uge.
DR var dog også til at finde på top 20.
Deres juleshow, havde nemlig 736.000 seere, suppleret af at ugens “mindst sete program på top tyve”, endeligt - måske for første gang i år - nåede op over 500.000 seere.
Samtidig er Netflix nået op på noget der ligner 700.000 kunder, mens TV2 Play - i følge TV2 - har noget der ligner 300.000 kunder.
Der er ikke rigtigt nogle tal ude om HBO og Viaplay, men gad vide om de ikke kunne mistænkes for at have andre 300.000 kunder til sammen.
Og nu kommer så Amazon Prime.
Det betyder formodentligt at de også snart har - lad os bare sige 200.000 kunder - her i landet, hvilket totalt får antallet af husstande med adgang til streamtjenester op på 1,5 million husstande, hvilket fortsat er et stykke fra de lidt over 2,6 millioner husstande der er i landet.
Forskellen er bare at de streamkunder vi taler om her, er blevet kunder på ganske få måneder.
Suppleres tallet op med C More, der er gået igang med en større Nordisk kampagne, nu hvor de kan konstatere at de har 2 millioner stream-kunder i Sverige, er der virkeligt en heftig udvikling i streaming, suppleret af ingen udvikling og en masse eksklusion hos braodcasterne.
I den forbindelse er der nu kommet de første estimater på hvad Amazon kommer til at betyde på stream markedet, globalt.
Netflix der allerede er ude på 200 markeder, følges nemlig nu op af Amazon, der nu ligeledes er ude på 200 markeder.
En udvikling der i følge IHS Technology vil betyde at de 75 millioner streamkunder, som Netflix har, snart bliver fulgt op af omkring 64 millioner betalende Amazon kunder i løbet af 2020.
Dermed vil disse to størrelser tilsammen have op imod 140 millioner husstande som kunder, hvilket begnder at understrege at det da vist er på tide med lidt nytænkning hos broadcasterne.
En kæk vurdering ( måske uden hold i virkeligheden, red. ) i den forbindelse er at danske broadcastere har mistet omkring 200.000 seere - formodentligt flere - i de daglige seertal, alene på at Netflix er kommet til.
Nu kommer der så endnu en streamer, der forventes - stort set - lige så stor succes, hvilket i værste fald kunne koste 200.000 seere mere.
Og selv om at både DR og TV2 ofte formår at få over en million seere til at se “Vild med Dans”, og her fra sidst i December DR1s “X factor”, og tidligt i det næste år DRs “Arvingerne”, har endnu en streamer altså meldt sin ankomst med hundredevis af times serier og endnu flere film.
Broadcastererners eneste svar har indtil videre været at lukke sig stadig mere om markedet, og sende sikre formater, mere live TV og events, suppleret af dokumentar film og serier.
Spørgsmålet er om det fortsat er nok.
Streamerne kunne jo let ende med at “spise så meget af seernes tid”, at de ikke længere har tid til at se live TV, der jo har det indbyggede problem at det bliver sendt på bestemte tidspunker i prime time.
Streamtjenester investerer ydermere milliarder af dollars i nyt indhold.
Og selv om at Amazon i følge IHS Technology kun brugte 337 millioner dollars på indhold i 2016, mod 176 millioner i 2015, var det jo “dengang” de kun sendte til 5-10 markeder.
Nu sender de til 200, hvilket må formodes at kunne komme til at betyde at de snart når op på siden af Netflix der i 2016 investerede 1,2 milliarder dollars på indholdsproduktion.

Meddelelse eller kommentar?

Forum Kun for abonnenter (bidragydere skal oplyse e-mail-adresse, før de kan indsende bidrag)

Før du kan deltage i dette forum, skal du tilmelde dig. Indtast venligst nedenfor de personlige adgangsoplysninger, du har fået tilsendt. Hvis du ikke allerede har tilmeldt dig, skal du gøre det. tilmeld dig først.

Connexiontilmeldingglemt adgangskode?