Forsiden > News > Apple blokerer Flash fra lige om snart

Apple blokerer Flash fra lige om snart

mandag 27. juni 2016, af Tom Dissing

De sidste mange års diskussion af det uundværlige (Adobe) Flash, der - mere eller mindre - er teknologien bag alt eksisterende video på det såkaldte Internet, ser ud til at få en heftig flad, her lige om lidt.
Apple har nemlig tænkt sig helt at blokere Flash på deres kommende styresystem, der bliver sluppet lige om snart.
Dermed vil millioner af brugere kunne spare uendeligt meget batteritid, forudsat at de er på en Apple maskine, da Flash er - formodentligt - det stykke software der bruger mest størm, målt på alle apparater, der kan afspille video.
At Apple blokerer Flash på Safari, er dog ikke mere enestående, end at de har gjort det længe på deres telefoner og andre platforme.
Noget den enkelte bruger har kunne omgå ved at finde specielle afspillere, der kan håndtere Flash.
Apple er dog ikke længere alene.
Google der har en browser, der hedder Chrome, der ligeledes lever på alt fra mobiltelefoner til computere, vil - mere eller mindre samtidig - heller ikke længere supportere Flash, hvilket - igen - ikke bør være et problem.
Der er for længst introduceret et alternativ, der hedder HTML5.
Denne standard bruger ikke nær så meget strøm, er mere human på andre måder, også.
Og så er steder som YouTube for længst overgået til at tilbyde deres indhold i netop denne standard, da det jo ikke kun handler om at spare strøm hos forbrugeren.
Udbydere af milliarder af timers video encoded i Flash, bruger jo - om muligt - endnu mere strøm på at afspille Flash filer.
Snart ikke mere.
Apple skulle efter sigende have brugt mere end ni år på at “kunne blokere” Flash.
Og som altid med denne platform, får den enkelte bruger stadig lov til at “tilvælge” denne afspiller.
Flash vil blot være “default” blokkeret, ganske som Java i princippet også er det.
Ideen fra Apples side er hver eneste Flash fil skal “manuelt startes op”.
Det vil betyde at en side, med 20 reklamer og et par film om hunde der hopper rundt, enkeltvist skal startes op, hvis besøgren insisterer på at se de der hunde hoppe på stedet.
Brugerene må med andre ord formodes at vælge andre sider i en fart, hvis de bruger Apples Safari eller Googles Chrome browsere.
Det er relativt svært at gennemskue hvordan det vil påvirke det professionelle miljø.
Men det er vel sagtens pænt oplagt at Flash vil blive opgivet da “for mange brugere” må formodes at vælge sider fulde af Flash fra.
Og nu hvor masser af video, stadig er netop baseret på denne standard, vil der - i første omgang - være mange af de klassiske hunde og kattefilm, der skal konverteres før folk igen besøger sites der viser disse “dyrefilm”.
Produktionsmiljøet må omvendt formodes at skulle på kursus i HTML5. Måske endda et par uger før Apple slipper deres nye OS, der altså ikke “dur” med Flash.
Apple har længe insisteret på at brugere selv opdaterer andre plug ins som Microsofts Silverlight og Java, som - for eksempel - den lokale stat insistere på skal være installeret på alle computere, der vil kommunikere med offentlige myndigheder.
Uanset dette.
En del tyder på at Apple har besluttet sig for at Flash skal dø.
Så det gør det nok.

Meddelelse eller kommentar?

Forum Kun for abonnenter (bidragydere skal oplyse e-mail-adresse, før de kan indsende bidrag)

Før du kan deltage i dette forum, skal du tilmelde dig. Indtast venligst nedenfor de personlige adgangsoplysninger, du har fået tilsendt. Hvis du ikke allerede har tilmeldt dig, skal du gøre det. tilmeld dig først.

Connexiontilmeldingglemt adgangskode?