Forsiden > News > BBC R&D roder med Binaural Sound

BBC R&D roder med Binaural Sound

Episode 4 af den nye Doctor Who kommer i Binaural

torsdag 4. maj 2017, af Tom Dissing

En af de størrelser der eksperimenterer rigtigt meget er BBC R&D.
Ideen er oplagt nok hele tiden at komme op med nye oplevelser, der får flere til at se og lytte med til BBC indhold.
Sidste nyt, der er så nyt at det først kommer på lørdag er den Binaurale version af “Knock Knock”, der såmænd er en specielt Binauralt mikset version af episode 4 af Doctor Who, i den nye sæson, som vi erkender ikke at vide om også bliver sendt her i landet.
Doctor Who, lever uanset dette i bedste velgående, og ses af millioner af Englændere, hver lørdag, hvor serien er så hypet at der næsten er tale om kult.
Kender du ikke handlingen, er det ikke noget at være ked af, eller ærgelig over.
Det er - sådan cirka - det samme hver eneste gang, hvor “The Doctor”, sammen med hans assistent møder “aliens” i form af verdener, “menneskelignende” væsener, eller noget midt i mellem.
Det hele går så ellers over stok og sten i et tempo der giver de fleste åndebesvær.
Lydsiden plejer (?) at være en kombination af samme trend, suppleret op med alt fra “80er agtig” musik, der - pludselig - skal forestille at være skabt på fjerne galakser af “væsener”, der på ingen måde tænker som folk på Jorden gør det.
Det giver oplagt en masse sjove udfordringer for folkene bag lyd og billedsiden, ganske som dem der kigger med, får en på opleveren, hver eneste gang.
Nu viser det sig så at en del (unge ?) kigger med, og lytter via hovedtelefoner, og derfor må formodes at se med på en ipad eller computer.
Og selv om at lyden såmænd nok skal vise sig at være fin i deres hovedtelefoner, kan der ingen tvivl herske om at den bliver endnu bedre, når den bliver Binaural.
Hvad er Binaural, tænker du så.
Tja, det er en slags “2 kanals stereo”, der “minder og/er mikset” som 5:1, på noget “properitært” BBC gear, der rent faktisk får lyden til at lyde anderledes.
BBC R&D har indtil videre “kun” fået lov til at sende deres BBC R&D binaural/BBC Wales in Cardiff version på BBC iPlayer, hvilket betyder at resten af verden rent faktisk ikke får lov til at opleve hvad Binaural lyd er for en størrelse.
Altså med mindre at du læser mir.dk
Her kan vi eksklusivt - på BBC R&Ds sider - tilbyde et kig ind i en verden, der rent faktisk fungerer.
Vi har nemlig lyttet efter, og har svært ved at forstå hvorfor alt ikke er mikset i en sådan version også.
Det er virkelig en oplevelse at lytte med.
Og så gætter vi på at selve “Knock Knock”, der altså først sendes på lørdag i England, - i iPlayer versionen, ( og i den originale ) bliver rigtigt spændende.
Se nederst hvordan BBC Click, netop har sendt deres første “multi directional” (stereo) lyd, der ender med at kunne blive den “lydform” der får 360 graders videoer til at gå fra at være “sjove” til super fede.
Og hvis videoen nederst har ret, kan producenter af lyd til 360 graders video, bruge lyd i stedet for skilte, der ellers er ved at blive populære.
Eneste udfordring, vi ikke kender svaret på, er om det er muligt at producere denne lyd “live”.
Udfordringen ved Binaural Sound er uanset hvad at lyd skal optages på en bestemt måde, der såmænd hedder Binaural, da mikrofoner til Binaural optagelser, placeres i et hoved ( der på BBC R&D hedder Ed ( kort for Eddie, red. ).
Og derefter behandlet i BBC R&D - Audio Definition Model Software, der naturligvis er Open Source, hvorfor alle der er friske på at rode med Binaural Sound, rent faktisk kan komme igen ved at tænke sig lidt om og tjekke både softwaren og tankerne ud bag Binaural Sound.
Vi du i første omgang “bare” høre hvordan The Doctor lyder, Binaural, kan du tjekke et klip ud her, der - for en gangs skyld ikke er geo-bloket.
Har du allerede rodet med Binaural lydproduktion, ved du naturligvis at det er et fænomen der stammer fra 90erne, der pludselig er blevet aktuelt igen, nu hvor billederne er på vej med at blive 3D eller 360 grader, “brede”.
BBC R&D, har som vi forstår det, tidligere været inde over “The Turning Forest”, der er produceret og lydmikset som Binaural produktion.
Da den allerede i optagelsen (lyden er lavet før billederne ) er optaget Binaural, er der her tale om et langt mere komplekst projekt, end weekends version af “The Doctor”.
Stadig.
Ideerne er der, og der kan vel ingen tvivl herske om at folk der arbejder med 3D og 360 graders produktioner her har en potentiel løsning, der kan give - specielt -360 graders video ( og måske dronefilm ?) en “retning”, der pludselig styres af lyden.
Her en række links til sider der omtaler BBC R&Ds arbejde på området.
Et 42 sekunders klip fra “Knock Knock”
Definition af software til Binaural lydproduktion
BTS og lidt til omThe Turning Forest
Lidt teknik og BBC R&D Binaural landingsside
Her en video om emnet.
Der er en langt bedre forklaring her, som vi dog ikke kan embedde her på siderne.

Meddelelse eller kommentar?

Forum Kun for abonnenter (bidragydere skal oplyse e-mail-adresse, før de kan indsende bidrag)

Før du kan deltage i dette forum, skal du tilmelde dig. Indtast venligst nedenfor de personlige adgangsoplysninger, du har fået tilsendt. Hvis du ikke allerede har tilmeldt dig, skal du gøre det. tilmeld dig først.

Connexiontilmeldingglemt adgangskode?