Forsiden > Mediepolitik > Blot 90 procent af befolknigen ser nu TV

Blot 90 procent af befolknigen ser nu TV

onsdag 20. januar 2016, af Tom Dissing

Her kort tid før DR Medieforskning slipper Medieforskningen 2015, viser de nyeste tal at 569.922 mennesker ikke åbner deres TV på en uge.
Tallet dækker over at “ni ud af 10 danskere stadig ser “almindeligt” TV hver uge, som DR skriver det. ( tallet ser ud til at være mellem 8 og 10 procent, red. )
Ummidelbart fint nok.
Lige bortset fra at tabet af op imod 600.000 seere nu er så udtalt at man kunne frygte at det fortsætter med at vokse.
Det er nemlig ikke mange år siden at dette tal var en del højere.
Dermed kunne en del tyde på at Netflix, HBO, Viaplay og de andre streamingtjenester påvirker seerne mere end de fleste gik og troede.
Medieforskerne Mette Birk og Uffe Høy Svenningsen forklarer:
-Det efterlader knapt en tiendedel af befolkningen, som ikke er forbi de traditionelle tv-kanaler. De seneste fem års faldende tv-sening afspejler altså ikke, at de relativt nye streamingtjenester - med masser af indhold og film - har erstattet klassisk tv. Det er derimod et udtryk for, at mange danskere har skruet ned for flow-tv-sening, fordi der også skal være plads til at bruge streamingtjenester. De danskere, der har udvidet deres tv-forbrug til også at inkludere streaming, udgør de klart mest tv-sultne danskere, og de udgør omkring en tredjedel af befolkningen, slutter de, nu hvor 90 procent af befolkningen #stadig ser fjernsyn på den gammeldags facon”, hver uge.
Medieforskerne kan dog ikke helt undgå det kedelige faktum at 8-10 procent af befolkningen nu ikke længere ser TV.
Heldigvis er det kun i “visse kredse” dette fænomen opleves.
Det er ydermere “de mest tv-sultne danskere”, der har “udvidet deres tv-forbrug til også at inkludere streaming”, vurderes det videre.
Tallet kunne undre, da TV forbruget jo er “stabiliseret”, samtidig med at “det kun er de mest tv-sultne“, der streamer.
Samtidig med at 600.000 mennesker nu ikke længere ser TV.
Stabiliseringen må jo komme et eller andet sted fra.
Og bevares.
DR medieforskning har været ud og - forsigtigt antyde - at de ældre nu ser mere TV end de unge.
Heldigvis har de tal til at understøtte deres udsagn.
Det er som eksempel kun fem procent af befolkningen - eller 250.000 seere - der “er dedikerede streamere”, som derfor ikke ser TV.
Denne gruppe er “primært unge under 30 år”.
Det samme gælder de tre procent - eller cirka 180.000 seere - der “hverken ser flow-tv eller streamer” i løbet af en uge.
Denne gruppe er igen typisk under 30 år.
De sidste to grupper som DRs Medieforskning har fundet er de 34 procent, der kombinerer flow-tv og streamingtjenester.
Og endelig de 59 procent af seerne der “stort set kun ser flow-tv”.
Mette Birk og Uffe Høy Svenningsen forklarer videre:
-Vores undersøgelse understreger, at streaming og flow-tv langt fra udelukker hinanden. Der er nemlig mange eksempler på programmer, som kombiseere både ser via flow-tv og streamingtjenester. Det drejer sig først og fremmes om danske dramaserier som "Arvingerne" og "Rita", samt fakta- og realityprogrammer, der henvender sig til yngre målgrupper. "Paradise Hotel" og DR3s "Jeg er L.O.C." er gode eksempler på udsendelser, som næsten lige mange danskere siger, de har set via henholdsvis streaming og flow-tv, hvor programmerne hver især i øvrigt også har haft pæne seertal, starter de og fortsætter.
-Hvis man skal stille det helt skarpt op går sofaen og fjernsynet hånd i hånd, mens sening andre steder – i sengen eller på farten – gør sig bedst med streaming. På samme måde er tv en fællesoplevelse, mens streaming er alenetid. Derfor er det også vigtigt for de danske udbydere at være til stede med både flow-tv og streaming, slutter de.
I forhold til de såkaldte “kombiseere”, vurderer Mette Birk og Uffe Høy Svenningsen, “..at det langt fra er givet, at flow-kanaler som TV 2, DR, TV3 og andre vil miste deres eksistensberettigelse i fremtiden”.
De forklarer:
-Det forudsætter dog, at kombiseerne forbliver kombiseere og ikke vender flow-tv ryggen, som små otte procent af befolkningen har gjort. Vi ser dog, at gruppen af dedikerede streamere og ikke-seere er vokset de seneste år, og det kan være et udtryk for, at en større ændring er i gang. Spørgsmålet er, om det vil ske, eller om vi blot vil se en endnu klarere arbejdsdeling mellem flow-tv og streamingtjenester i forhold til indholdstyper og seersituationer, slutter de.
Kombiseerne er i den forbindelse de 30 til 39 årige, der nu er 34 procent af seerne.
Deres TV forbrug, der er en kombination af Flow og stream er fortsat “stort”, da de følger “..samlet set over fem programmer fast i løbet af en uge”.
Seere over 40 år ser typisk “kun” Flow TV.
Her er der tale om cirka 59 procent af seerne, der sjældent eller aldrig streamer.
De ser “samlet set fire programmer fast i løbet af en uge”.

Meddelelse eller kommentar?

Forum Kun for abonnenter (bidragydere skal oplyse e-mail-adresse, før de kan indsende bidrag)

Før du kan deltage i dette forum, skal du tilmelde dig. Indtast venligst nedenfor de personlige adgangsoplysninger, du har fået tilsendt. Hvis du ikke allerede har tilmeldt dig, skal du gøre det. tilmeld dig først.

Connexiontilmeldingglemt adgangskode?