Forsiden > Ny teknik > Borch Teknik bag nyt end-to-end system

Borch Teknik bag nyt end-to-end system

onsdag 4. november 2015, af Tom Dissing

Der er sikkert ikke mange der er klar over det.
Men en god del af alt TV, er altså distributionen af samme.
TV er med andre ord ikke bare noget “henne i lyden”, eller nede i det kamera du har i hånden hver dag.
Det er også “alt det ude i motorrummet” eller som i tilfældet i Qaqortoq i det sydligste Grønland en komplet “broadcast løsning”, der i det her tilfælde mest handler om alt det der rent faktisk er nødvendigt før slutbrugeren overhovedet ser det første billede i hendes TV.
Løsningen som Borch Teknik A/S har stået for, er både opstillet, udtænkt og helt sikkert lidt til af deres teknikere der derfor har været i Qaqortoq, i et godt stykke tid.
Og nu hvor det rent faktisk er ret langt væk, fra alting, sørgede Borch Teknik A/S også for at “indkøringen” blev klaret så det hele kunne afleveres til Antenneforeningen Nuuk TV, der jo selv holder til i Nuuk.
Systemet er dog ikke som du måske havde forestillet dig en masse ledning gravet ned i jorden.
Der er nemlig ikke rigtigt noget jord deroppe/nede.
Der hvor der ikke er is, er der mest sten.
Derfor distribueres TV via TELE Greenlands DVB-T net.
Dette skulle “bare” distribueres lokalt, og det var altså det som Borch Teknik A/S var oppe og sørge for faldt på plads.
Antenneforeningen Nuuk TVs konkrete behov var et lokalt system der kunne distribuere op til 50 TV kanaler, i forskellige programpakker i SD og HD MPEG-4 i DVB-T & DVB-T2.
Med andre ord en hulens masse, der skal fungere i et og samme system.
Qaqortoq havde konkret brug for at kunne “se” - foreløbige - 27 TV kanaler, i forskellige programpakker i SD og HD MPEG-4 og i DVB-T.
Systemet i Qaqortoq, er fortsat ikke DVB-T2. Det er blot forberedt til denne standard, ganske som det også er forberedt til flere kanaler, når det bliver relevant.
Folk der ved noget om “motor rummet” i TV produktion/distribution, bliver derfor sikkert ikke overraskede over alt det gear der skal til før de kunne se TV i Qaqortoq.
Os andre, havde ingen anelse, bliver nok en smule overraskede.
Konkret har Borch Teknik monteret en 3,4 meter Prodelin down-link parabol antenne med en Norsat LNB, inkl. mast til fastgørelse i klippe.
Ledningen går derfra over i en en Appear TV head-end, der består af og håndterer DVB-S/S2 modtagere, descramblere til afkodning af de aftale programmer fra Canal Digital, transcodere for tilpasning af bitrate og kompressionsformat til DVB-T multiplekset, SD/HD-SDI encoder til indlægning af lokal informationskanal, Conax scrambler for kodning af programpakker til medlemmerne, EPG regenerator, IP output til time delay, IP input fra time delay og ASI output til DVB-T sendere.
Og så er der jo det der med tidsforskellen. Der er jo en ikke uvæsentlig tidsforskel mellem Grønland og Danmark, hvorfor en række danske programmer, sendes på andre tidspunkter der, end her i landet.
Til dette formål er der monteret en Thomson Sapphire MPEG delay server. Denne ”tidsforskyder de kanaler der skal tidsforskydes”.
Dette sker dog ikke med nyheder og sport, hvilket kunne tænkes at hænge sammen med rettigheder, og det faktum at både sport og nyheder jo bliver gamle i en fart.
Systemet er det til trods netop så avanceret at det er muligt at til/fravælge tidsforskydelse for de enkelte kanaler efter behov.
Da signalerne jo også skal videre derfra, er der monteret fire af de nyeste GatesAir Maxiva UAX-100T/T2C 100 W solid state DVB-T sendere, der suppleres af en Sira DVB-T antenne combiner, der er forberedt til en kommende DVB-T/T2 sender.
Det hele styres af en såkaldt management PC, der giver en “lokal” tekniker remote tilgang til systemet i forbindelse med fejlsøgning, systemopdateringer, systemvedligeholdelse, overvågning, og andet.
Noget der reelt sker hos Nuuk TV, 484 kilometer væk i Nuuk.
Alternativt klares udfordringerne fra Borch Tekniks adresse her i landet, hvis relevant.
Borch Teknik A/S har tidligere etabeleret sådanne systemer i Grønland.

Meddelelse eller kommentar?

Forum Kun for abonnenter (bidragydere skal oplyse e-mail-adresse, før de kan indsende bidrag)

Før du kan deltage i dette forum, skal du tilmelde dig. Indtast venligst nedenfor de personlige adgangsoplysninger, du har fået tilsendt. Hvis du ikke allerede har tilmeldt dig, skal du gøre det. tilmeld dig først.

Connexiontilmeldingglemt adgangskode?