Forsiden > Ny teknik > Canon bag ny pixelpusher rekord

Canon bag ny pixelpusher rekord

fredag 6. februar 2015, af Tom Dissing

Før du smider dit broadcast videokamera ud og håber på at Canons nye “mellemklasse flagskibe” kan alt det du har brug for, er der ikke rent HDMI ud.
Årsagen siger vel sig selv.
Der er simpelhen for mange pixels der kan flyttes, og så tilbyder denne producent jo andre apparater der kan producere netop den videokvalitet, du har brug for.
Og nu hvor opløsningen er kravlet op på 8680 x 5792 pixels, er det omvendt ikke på still billede siden at der mangler noget som helst.
Nærmest tværtimod.
Daegens nyheder, Canons EOS 5DS og EOS 5DSR (med “Low Pass Cancellation funktion”, red. ), bryder med andre ord den - tidligere magiske - 50MP grænse med deres 50,6 megapixel fullframe CMOS sensor, der leveres med og uden Low Pass filter, der dog “kun” bliver “væk på SR modellen i form af en elektronisk “udlingning”.
Der omvendt gør det enkelte billede væsentligt skarpere, med risiko for meget mere Moire.
Produktchef John Hudson fra Canon Danmark siger:
-Med EOS 5DS og EOS 5DS R kan vi levere samme kvalitet i et DSLR-kamera, som ellers kun kan opnås med de langt mere kostbare digitale bagstykker i mellemformatklassen. Men er det brugerne selv, der ønsker denne ultrahøje opløsning? Ja, det er det. Stadig højere opløsning har virkelig været efterspurgt af fotograferne.
Begge er udstyret med flotte to styks DIGI 6 processor, hvilket betyder at alle 50,6MP kan flyttes op til 5 gange i sekundet, i RAW.
Desværre kommer begge kameraer først på markedet engang til juni.
Prisen bliver ( sådan cirka ) 28.000 kroner med LP filter og 30.000 uden ( LP filter fjernes elektronisk )(Low Pass Cancellation funktion).
Canons anden store nyhed til det professionelle marked, er deres EF 11-24 mm. f/4L USM, der er relativt rettegnende, og med sine F4 måske ikke helt så hurtig som du gerne så det, men som til gengæld er lynende skarp.
Som vi ser det, helt ud i alle hjørner.
Denne kommer til marts, og koster ( sådan cirka ) 25.000 kroner, med moms.
I den forbindelse har du sikkert allerede regnet dig frem til at de to nye 5Dere heller ikke er helt så lysfølsomme som du måske håber på.
Årsagen er oplagt nok at selve CMOS, nu har så små photosites ( de der 50,6MP “pixels” ) at kameraerne nu ( vist nok ) har et native ISO, der minder om 7D mk2.
Canon selv siger at kameraet “realistisk” kan bruges fra 100 til 6400 ISO, forvent en native ISO på noget der ( måske ) kommer op på 640, men realistisk (?!) 320.
Begge huse tilbyder omvendt et nyt 61-punkts AF-system, hvoraf de 41 punkter er af cross-typen.
Det burde betyde at det er muligt at stille skarpt på alt fra farver til kontrast, i en hulens fart.
Der kan holdes selv om at tingene bevæger sig ( følge fokus )( der dog ikke fungerer på video, red. )
Ellers er der nu indbygget såkaldt “intervallometer” og mulighed for “Multiple Exposure” og endelig den kendte “HDR” funktion.
Rent teknisk er det ( måske ) endda muligt at lave HDR på Time Lapse optagelser.
Det er dog bare en tanke, og ikke bekræftet.
Priserne ender på:
Canon EOS 5DS 28.999 kroner
Canon EOS 5DS R 30.999 kroner
Canon EF 11-24 f/4L USM 25.999 kroner.
Her et par videoer:


Meddelelse eller kommentar?

Forum Kun for abonnenter (bidragydere skal oplyse e-mail-adresse, før de kan indsende bidrag)

Før du kan deltage i dette forum, skal du tilmelde dig. Indtast venligst nedenfor de personlige adgangsoplysninger, du har fået tilsendt. Hvis du ikke allerede har tilmeldt dig, skal du gøre det. tilmeld dig først.

Connexiontilmeldingglemt adgangskode?