Forsiden > News > DF meget sure på Ole Bornedals nye serie

DF meget sure på Ole Bornedals nye serie

fredag 10. oktober 2014, af Tom Dissing

Formuleringer som “makværk” og “Jeg er dybt rystet” ser ud til at være essensen af Dansk Folkepartis oplevelse af DRs +100 millioner kroner dyre serie om “krigen i 1864”, der har premiere på søndag.
En premiere som DR forresten ikke forventer at mange tjekker ud, da det allerede nu er afklaret at serien ikke får en sæson 2.
Det har dog ikke forhindret en række værdipolitiske ordfører i at pointere at serier er “helt forkert” og i den grad ikke lever op til deres værdipolitiske holdninger.
Således er DFs værdipolitiske ordfører meget ærgelig over produktionen.
Som hun blandt siger det i Berlingske Tidende:
-Det er synd og skam, for da vi gav alle pengene fra Folketinget, håbede jeg, at vi ville få en seriøs og kompetent fortolkning om 1800-tallets store drama, starter hun og fortsætter.
-Nutidens politik synes at ligge Ole Bornedal mere på sinde end fortiden, og det er gået helt galt. Det er demagogi, og det er helt urimeligt over for os, der håbede på en seriøs, historisk serie, men også over for den forudsætningsløse ungdom, der får en skrupforkert historieversion, fortsætter DFs værdipolitiske ordfører.
-Det synes klart, at Bornedal tager udgangspunkt i vor nutid og Danmarks engagement i Afghanistan. Han fremstiller så 1864, som om ulykkerne skyldtes vanvittige nationalistiske danske politikere, og sammenligningen til nutiden ligger lige for.
Og så undrer det talskvinden for DF at der er en scene med en sigøjnerfamilie med, der bliver mishandlet af en nationalistisk dansker.
Den synes hun at DR skal klippe ud.
Hun forklarer:
-Såvidt jeg ved, var der ikke sigøjnere i Danmark i 1864, så hvorfor dukker de op her? Historien har intet med 1864 at gøre, så jeg er vist på solid grund, når jeg gætter på, at Bornedals sigøjnerhistorie også her skal sige noget om nutiden og kritisere vor udlændingepolitik, slutter politikeren der ikke ser ud til at have bemærket at der bliver klippet mellem nutid og fortid i denne serie.
I forhold til hvem der burde fjerne de scener DFs værdipolitiske ordfører ikke bryder sig om pointerer hun at DR ser ud til at have et “medansvar”.
-Ja, selvfølgelig har DR et medansvar. Folketinget gav jo 100 mio. kroner, så vi kunne få en seriøs serie, og det er grotesk, at vi nu har fået en useriøs, politiserende serie, slutter hun.
Venstres kulturordfører, Michael Aastrup Jensen tager det anderledes roligt.
Han siger:
-Jeg synes, at det er en god serie. Der er brugt mange elementer for at gøre fortællingen moderne og få unge mennesker med, og det, synes jeg, er fint.
Han er dog ked af “beskrivelsen af D.G. Monrad som konseilspræsident under krigen i 1864 og udeladelsen af det storpolitiske spil, der ledte til tragedien.
Socialdemokraternes kulturordfører, Troels Ravn, der også har set de første to episoder er også glad.
-Det er en stor fortælling, og det er lykkedes. Det bliver aldrig til en kliché, og selv om Bornedal bruger alle virkemidler, bliver det ikke for svulstigt. Det er godt fortalt og næsten skræmmende nærværende, slutter han.
SFs kulturordfører, Özlem Cecik, er tilgengæld “dybt rystet”.
Ikke over serien, men derimod over DFs værdipolitiske ordfører.
Hun siger:
-Det var borgerlige politikere, der vedtog at bruge dette kæmpebeløb på et bestemt projekt. De overholdt ikke armslængdeprincippet, og nu bagefter er de selv utilfredse med resultatet. De kan jo blive filminstruktører i stedet for politikere, hvis de selv kan lave det bedre. Det afgørende her er, at det er borgerlig kulturpolitik, når den er værst, slutter hun.
Vi har fundet en promo, der kun ser ud til at være 7 måneder gammel.
Det er derfor der stadig er elektriske hegn i billedet ved flere lejligheder.

Meddelelse eller kommentar?

Forum Kun for abonnenter (bidragydere skal oplyse e-mail-adresse, før de kan indsende bidrag)

Før du kan deltage i dette forum, skal du tilmelde dig. Indtast venligst nedenfor de personlige adgangsoplysninger, du har fået tilsendt. Hvis du ikke allerede har tilmeldt dig, skal du gøre det. tilmeld dig først.

Connexiontilmeldingglemt adgangskode?