Forsiden > Mediepolitik > DR er bare et problem

DR er bare et problem

torsdag 3. april 2014, af Tom Dissing

Ikke overraskende ser det ud til at endnu en en størrelse nu vurderer at DR er et problem, her op til medieforhandlingerne.
Denne gang handler det om en rapport der “kan bevise” at “DRs nye streamingtjeneste betyder mindre originalt dansk tv-indhold”.
Problemet er nemlig at DR har planlagt - men ikke fået politisk OK til - at starte en streaming tjeneste op, engang til sommer.
Og det vurderer Copenhagen Economics er et problem.
De har regnet på det hele, og udgivet en fin rapport, der beviser at de har ret.
Find rapporten her, hvor det blandt andet fremgår at Danmarks Radios streamingtjeneste, der vil streame DRs seks tv-kanaler til tablets, smart TV og andre platforme, er et problem.
Henrik Ballebye Okholm, partner i Copenhagen Economics og ansvarlig for analysen siger:
-TV-markedet udvikler sig hastigt med digitalisering og mange nye måder at se, dele og sælge originalt produceret indhold. Vores analyse viser, at DRs nye streamingtjeneste får klare konsekvenser for konkurrencen og forventeligt vil reducere mængden af danskproduceret tv-produktion – særligt originalt udviklet dansk indhold, slutter han.
Årsagen til denne udtalelse kunne tænkes at findes i en række del konklussioner som analysen også er nået frem til.
DRs nye streamingtjeneste vil skabe konkurrenceforvridning i forhold til private tjenester som TV 2 Play, Viasat Play, YouBio, Stofa, Netflix mfl. Dette skyldes, at DRs tjeneste er betalt via medielicensen og dermed er uden ekstra betaling for seerne, der skal betale for andre tjenester. 
Kommercielle TV-operatører som Stofa og YouSee vil tabe abonnementsindtægter, hvis seerne kan få indhold på DR’s nye streamingtjeneste uden ekstra betaling. Det vil medføre færre penge til indkøb af dansksproget TV hos private producenter – og efter Producentforeningens opfattelse dermed mindre mangfoldighed. 
Hvis seerne fravælger tv-pakker til fordel for DRs streamingtjeneste vil det medføre færre Copydan-penge til de private producenter og øvrige rettighedshavere som skuespillere, instruktører mfl.
Producenternes forhandlingsposition over for DR og andre broadcastere vil blive yderligere svækket og medføre økonomisk pres mod de private producenter. Den svage position skyldes, at der er mange producenter og kun få broadcastere – DR, TV2, Viasat og SBS – og at DR tilmed er licensbetalt og dermed ikke har kommercielle interesser i videresalg og øget indtjening.
Producentforeningens direktør Klaus Hansen siger:
-Vi har tidligere udtrykt stor skepsis over for den nye tjeneste og efterlyst en grundig analyse af konsekvenserne. Nu kan vi se, at en ny streamingtjeneste fra DR kan medføre økonomiske tab for både kommercielle streamingtjenester og private produktionsselskaber – og ydermere gå ud over udbud og mangfoldighed i dansk TV, hvilket vil være et stort tab for seerne, slutter han

Meddelelse eller kommentar?

Forum Kun for abonnenter (bidragydere skal oplyse e-mail-adresse, før de kan indsende bidrag)

Før du kan deltage i dette forum, skal du tilmelde dig. Indtast venligst nedenfor de personlige adgangsoplysninger, du har fået tilsendt. Hvis du ikke allerede har tilmeldt dig, skal du gøre det. tilmeld dig først.

Connexiontilmeldingglemt adgangskode?