Forsiden > Mediepolitik > DR parat til “TV to go”

DR parat til “TV to go”

fredag 11. marts 2016, af Tom Dissing

DR har længe været i skudlinien som værende alt fra et talerør for bestemte politiske holdninger, til størrelsen der sørger for at kommercielle interesser ikke rigtigt kan få fat i forbrugerne.
Det reagerer størrelsen oplagt nok på, hele tiden.
Sidste nyt er at DR nu også reagerer på at visse - typisk - stream-tjenester har flere fordele, end - for eksempel - kabel TV udbydere.
Og selv om at det - indtil videre - er lidt forsigtigt, ser det ud til at DR er parate til at åbne op for såkaldt “offline kiggeri”, der på moderne dansk betyder at det bliver muligt at hente de enkelte programmer ned på en telefon eller en tablet, og se programmet når det ønskes.
DR kalder indtil videre tiltaget for “TV på farten”, der reelt ikke bliver et DR tiltag, men derimod et tiltag der giver - for eksempel - de omtalte kabel TV distributører muligheden for at distribuere filer i stedet for streams.
DR selv taler mest om at familien jo ellers ikke kan tage en “dramaserie fra DR med på rejsen”, eller “børnenes favoritprogram fra Ramasjang, som måske ville kunne sikre bare nogenlunde ro på bagsædet i bilen de første par timer af turen sydpå”.
Caroline Reiler, som er direktør i DRs afdeling for rådgivning, strategi og kommunikation, siger:
-I DR er det vores forhåbning, at distributørerne vil omfavne de nye digitale muligheder - og at vi dermed kan fastholde en sund model for distribution, som er til gavn for ikke blot distributørerne, men også de kunstnere og det kreative miljø, som er helt afhængige af rettighedsbetalingerne, starter hun og fortsætter.
-Vi kigger i øjeblikket på muligheden for at give tv-distributørerne adgang til at tilbyde deres kunder “TV på farten” eller “TV to go”, som det også kaldes. Det er noget vi hører distributørerne efterlyse og samtidig noget, som vi tror seerne ville tage godt imod, forklarer hun videre.
-Det er endnu for tidligt at sige noget helt konkret om tidshorisonten. Men det er noget, kabeldistributørerne har været interesserede i, som led i deres arbejde med at digitalisere tv-pakkerne. Og vi vil i hvert fald gøre vores for, at det er noget seerne vil kunne få gavn af, indenfor en overskuelig fremtid, slutter hun.
Udfordringen i denne forbindelse er i følge DR, at der her i landet findes et såkaldt “aftalesystem”, hvor DR først betaler for “brug af rettigheder hos for eksempel instruktører, skuespillere og musikere”.
Noget DR bruger +500 millioner kroner årligt.
Og før at det bliver muligt at tillade at seerne “bare kan hente” de enkelte programmer eller andet, skal denne aftale reelt omgøres til noget helt andet.
DR kigger i øjeblikket netop på dette problem, før de er parate til at tilbyde sådanne tjenester.
En del af problemet er jo netop - også - at kabeldistributører som YouSee og Stofa ligeledes betaler et vederlag til rettighedshaverne for at “videreudsende programmerne til deres kunder”.
Alt sammen noget det kreative produktionsmiljø og alle andre - indtil videre - har været glade ( cirka ) for.
Caroline Reiler fortsætter:
-Vi har alle i branchen en klar interesse i at bringe det nuværende aftalesystem sikkert over i en digital verden - ellers kan vi ende med at stå i en situation som den pladebranchen tidligere befandt sig i. I DR er det vores forhåbning, at distributørerne vil omfavne de nye digitale muligheder - og at vi dermed kan fastholde en sund model for distribution, som er til gavn for ikke blot distributørerne, men også de kunstnere og det kreative miljø, som er helt afhængige af rettighedsbetalingerne. I sidste ende handler det om at sikre dansk indholdsproduktion i et lille sprogområde som det danske, slutter hun.
Planen er konkret at diskutere netop denne udfordring den 14. marts i Kulturministeriet til et “dialogmøde”, hvor DR har planer om at tage dette emne op.
Formodentligt med det formål at få revideret lovgivningen på området, så det efterfølgende vil være muligt for parterne at nå en ordning, uden ny lovgivning på området, kunne man gætte på.

Meddelelse eller kommentar?

Forum Kun for abonnenter (bidragydere skal oplyse e-mail-adresse, før de kan indsende bidrag)

Før du kan deltage i dette forum, skal du tilmelde dig. Indtast venligst nedenfor de personlige adgangsoplysninger, du har fået tilsendt. Hvis du ikke allerede har tilmeldt dig, skal du gøre det. tilmeld dig først.

Connexiontilmeldingglemt adgangskode?