Forsiden > Mediepolitik > DRs værdi er særdeles lav hos halvdelen af befolkningen

DRs værdi er særdeles lav hos halvdelen af befolkningen

tirsdag 31. marts 2015, af Tom Dissing

Hele Danmarks Radio ser ud til at have et problem.
Et problem, der handler om at 47 procent af de adspurgte i en netop frigivet Epinion undersøgelse er “helt eller delvist uenige i, at de er villige til at betale for DRs indhold via licens”.
I samme omgang er det ude at 32 procent af adspurgte “gerne vil betale for DRs indhold via licens”. ( dermed ville 68 procent gerne undgå det, red. ?)
Det forandrer dog ikke detaljen at tæt på halvdelen nu er parate til ignorere alt DR kan byde på i form af “TV-Avisen”, “P3” og “X Factor”.
Henrik Søndergaard, der er medieforsker og lektor ved Københavns Universitet forklarer de adspurgte og deres valg:
-Det er et udtryk for en utilfredshed med systemet. Nogen føler, de betaler for noget, de ikke bruger, mens andre føler, de betaler for meget for det, starter han og fortsætter.
-I stedet for selv at betale licens vil folk bare have andre til at betale, det her siger jo ikke noget om, hvordan folk ellers vil betale for indholdet, slutter han uden smålig skelen til det faktum at en ud af to hellere vil undgå at betale for DR i følge analysen.
Den velmenende medieforsker når også lige at pointere at folk jo bare er dumme, da de jo “ikke helt ved, hvad de svarer på, fordi de ikke kan se noget alternativ”.
Hvilket måske - når alt kommer til alt - er den primære motivation til ikke at betale licens.
Nemlig at DR fortsat ser ud til at “vide” at de der 53 procent hellere vil se alle episoder af “Matador” i Påsken suppleret med et par ældre DR Drama serier, behørigt suppleret op med en række portrætter af landets dronning, der fylder 3/4 rundt i år.
Epinion analysen, der må formodes at være sådan en “autoanalyse” ( se alle tal her viser ydermere at 13 procent er hverken enige eller uenige, mens syv procent har svaret “ved ikke” i forhold til om de overhovedet vil betale for DR.
Det vurderer medieforskeren videre til at “Det kan være et udtryk for, at licensen er ret høj”.
Igen en underlig kommentar, da folk jo rask væk betaler 500 kroner om måneden for adgang til et utal af andre TV stationer, og væsentlig mere for såkaldt premium indhold, med mindre der vælges en eller flere streamtjenester, der nu alle er nede under 100 kroner om måneden, uanset om der vælges HBO, Cmore eller Viaplay. ( Netflix er ikke Premium, red. )
Analysen, der baserer sig på 1.046 personer er indsamlet i perioden 13. - 21. marts 2015 og DR har bestilt undersøgelsen via “Debatten” på DR2 og “Detektor” på samme kanal.
Begge formater ønsker at diskutere fremtiden for deres licensfinansierede arbejdsplads og arbejdsgivere i aften på DR2.
Her bliver der sikkert ikke tid til at kigge på alder, der ellers er særdeles relevant..
Som eksempel er der “kun” 47 procent der reelt ikke ønsker at betale for DR. ( målt på alle, og da 7% “ved ikke” er tallet reelt oppe på 54 procent )
Kigges der på de 18-34 årige er dette tal oppe på 60 procent, hvilket desværre ser ud til at betyde at bare fire ud af ti under 35 år overhovedet gider DR.
Tælles de såkaldte “Ved Ikke” stemmer med, kommer antallet af 18-34 årige DR brugere der reelt ikke ønsker DR op på voldsomme 65 procent.
De 35-55 årige er marginalt mere positive overfor DR.
Her er det “kun” 44 procent der ikke ønsker at betale for DR, mens der er 7 procent der “ikke ved”, hvilket igen får antallet af adspurgte der ikke ønsker at betale licens for DR op over 50 procent.

Meddelelse eller kommentar?

Forum Kun for abonnenter (bidragydere skal oplyse e-mail-adresse, før de kan indsende bidrag)

Før du kan deltage i dette forum, skal du tilmelde dig. Indtast venligst nedenfor de personlige adgangsoplysninger, du har fået tilsendt. Hvis du ikke allerede har tilmeldt dig, skal du gøre det. tilmeld dig først.

Connexiontilmeldingglemt adgangskode?