Forsiden > Ny teknik > Den der iPad Pro

Den der iPad Pro

torsdag 10. september 2015, af Tom Dissing

Så har det netop været store Apple dag, hvor producenten af populære mobiltelefoner og computere, kunne vise endnu en af slagsen frem.
Denne gang en forvokset iPad, der nu er hurtige end den tidligere og større end forgængeren.
Ikke overraskende.
Det store spørgsmål er derfor oplagt nok.
Kan den bruges til noget som helst, sådan rent professionelt.
Og det er der en del der tyder på.
Den blev vist frem med klassiske programmer som Word, Excel og en helt ny version af Photoshop, der - blandt andet - understøtter den “pen” ( se video nederst ) der nu kan bruges med en ( kommende ) iPad.
Eventet hvor nyheden blev vist frem på, viste dog også at det er muligt at redigere 4K video på forskellige Apple enheder.
Det klarede de dog på en telefon, der - efter sigende - skulle være voldsomt meget langsommere end den omtalte iPad Pro.
Forskellen skulle være at Apple - hvert år - kommer med en ny CPU, der er hurtigere.
Her på det sidste har telefonerne så været udstyret med den nummer de er nået til, mens samme generations iPads har fået “X versionen”, der skulle kunne mere end den - aktuelle - “CPU#8”, der bliver afløst af “CPU#9” der kommer til at sidde i deres kommende telefon, der hedder iPhone 6S og 6S Plus. ( CPU#9X i deres iPad Pro)
Og selv om at det siger sig selv, er det nok ikke realistisk at klippe 4K video i 444 eller RAW på en ipad.
Men der er nu blevet plads til 132GB datalager, hvorfor det burde være muligt at der bliver udtænkt et slags proxy/cloud system, så det er muligt at klippe i FCPX i netop den opløsning der måtte ønskes, hvorefter det hele bliver klippet sammen i skyen, eller hjemme på den store computer, der sikkert også er bedre til at rendere.
Med til den historie hører dog at vi her i landet fortsat ser TV i 720P redigeret i 8bit.
Det burde en ipad kunne klippe uden problemer.
Så uanset om ambitionerne er 4K eller mere, ser det ud til at Apple er på vej med en enhed der kan også bruges som en my smart computer til at klippe video på.
På samme måde introducerede Apple igår en pen, der betyder at det nu er muligt at tegne direkte på skærmen.
Med features der kan tages med ind i andre programmer end tegneprogrammerne…
Dermed er det ikke urealistisk at det - måske allerede nu - er muligt at lave en slags tegnefilm, hvor hvert strøg er et par billeder, der så kan klippes sammen til - sjov men hakkende - “timelapse” af en tegning der bliver til.
Ellers som kan bruges som event på live TV.
Bedst af alt, er den kommende iPad udstyret med en voldsom opløsning på hele 2732 x 2048 pixels.
Lettere underligt - igen - med en 4:3 skærm som de tidlige iPads.
Motivationen kunne tænkes at være den samme. Nemlig at der er plads til et 16:9 billede og lidt til på en 4:3 skærm, hvilket der jo ikke er på en 16:9 skærm.
Og så kunne en del jo tænkes at se spillefilm på denne 12,9 tommers, 5.6 million pixels skærm, der rent faktisk har en højere opløsning end end 15 tommers MacBook Pro Retina.
Om nyheden så er hurtig nok finder du først ud af når enheden lander på gaden fremme omkring november måned.
Som vi forstår det producerer mange allerede både “tablets” og telefoner der formodentligt er væsentligt hurtigere og som har langt kraftigere CPUer end de nyheder Apple er på vej med.
Igen.
Der er fortsat ingen der er parate til at fortælle hvor dårligt salget er gået siden en enkelt producent tabte 900 millioner dollars på deres forsøg med tablets på den størrelse som Apple nu er på vej med.
Det ser ud til at kombinationen af software der er tilpasset den enkelte enhed og hele kæden - noget Apple jo har styr på - ser ud til fortsat at løbe fra de fleste andre producenter.
Et par “show test” ved det ofte omtalte WWDC ( Worldwide Developers Conference 2015 ) som Apple afholder hvert år, kunne Adobes nye Photoshop Fix, der er deres IOS version af Photoshop, problemfrit håndtere et 50 megapixel .CR2 billede, mens AutoCAD 360 der ligeledes er et nyt IOS program, kunne forestå “advanced 3D modelling” på en iPad Pro ligeså hurtigt som på en PC.
Slutteligt skulle Apples iMovie kunne håndtere tre samtidige spor med 4K video.
Vi gætter på at det er den slags der er optaget på en mobiltelefon, hvorfor folk der har brug for en rigtig computer må formodes at være mere interesseret i en proxy/cloud løsning, hvor materialet derhjemme kan redigeres over wifi, for at blive “online klippet” sammen derhjemme, mens klipperen hænger ud på Viktor eller på Nørrebrogade.
Telefonerne og alt det andet nyt fra Apple, ligner som altid sig selv.
Denne gang hedder telefonen 6S og 6S Plus og kan lidt mere af det hele.
Den største nyhed ved dem er at de nu kan optage i 4K og at de har en funktion der hedder “3D Touch” og at alle still billeder reelt er 3 sekunders SloMo video, som du kan se ved at bruge 3D Touch funktionen.
Klikker du bare på billedet, er det bare et stillbillede.
Her et par præsentationer.


Meddelelse eller kommentar?

Forum Kun for abonnenter (bidragydere skal oplyse e-mail-adresse, før de kan indsende bidrag)

Før du kan deltage i dette forum, skal du tilmelde dig. Indtast venligst nedenfor de personlige adgangsoplysninger, du har fået tilsendt. Hvis du ikke allerede har tilmeldt dig, skal du gøre det. tilmeld dig først.

Connexiontilmeldingglemt adgangskode?