Forsiden > Ny teknik > Der kommer et nyt Varicam

Der kommer et nyt Varicam

torsdag 28. januar 2016, af Tom Dissing

Der er vist ikke mange der ikke kan huske at Panasonic frigav deres AG-DVX200 i den tidlige sommer, sidste år.
Et usædvanligt - men overset ? - 4K kamera der laver billeder som alle savler over, men som - vist nok/cirka - kom på det “forkerte” tidspunkt, da Sony jo havde og nu har endnu mere medvind til deres FS5 og FS7ere, der ser ud til at have vundet “under 100.000 kroners markedet” her i landet. ( sub 10K dollars markedet, red. )
Bevares.
AG-DVX200 må have klaret sig bedre end det nu totalt glemte AJA CION, der måske/måske ikke, er netop så uheldigt at ingen - overhovedet - valgte at investere i dette - ellers potentielt spændende - 4KDCI kamera.
Tilbage til Panasonic og deres absolut hemmelige “Compact Varicam”, så er der absolut ingen der ved noget som helst om at hvad det er Panasonic viser frem den 10-11. februar.
Det har dog ikke forhindret alverdens sites i at spekulere.
Det skulle nemlig være - næsten - sikkert at der bliver tale om et “fuldt Panasonic VariCam”, der kunne ende med at blive prissat til noget der ligner 20-25K dollars.
Det er dog - også - blot et gæt, da ingen som bekendt ved noget som helst.
Igen.
Hvis vi kigger lidt på deres to nyeste Panasonic Varicam 35 og HS, så er “ultra high end/speed” jo dækket.
Og skulle der kigges ned i den “budget orienterede ende”, er denne del jo også dække med AG-DVX200.
Dermed kunne et 20-25K dollars kamera måske tænkes at være en god ide.
Problemet her er blot at det nu er muligt at få fingre i et 6K Red for det beløb.
Og så har Sony jo - mildest talt - har kæmpe succes med deres sub-10K dollars FS7 og FS5.
I forhold til opløsning er dog en detalje der er sikker.
Det eneste der dur, er 4K.
Måske begrænset til UHD, hvilket kunne gøre den kommende nyhed relevant på FS7 og FS5 markedet.
Kigges der mod Canon, har de prissat deres C300 mk2 så langt væk fra Sony, at du nærmest skal være “specielt interesseret i Canon” for at gå den vej.
Prisen er jo netop så høj at den er “tæt på eller identisk” med Sonys F55 serie, der - forresten - må formodes snart at blive opdateret, nu hvor F65 har været på markedet i 4 år, mens F55 er 3,5 år gammel
Tilbage til Panasonic og deres kommende kamera.
De er jo både nødt til at kigge tilbage og se hvor de andre producenter er henne samtidig med at de er nødt til at forholde sig til Canons C300 mk1 og dette kameras enorme succes.
Så uden at være helt sikkert tror, vi her på redaktionen mere på et sub-10K dollar Varicam, der optager RAW i UHD med en DR der vil få selv Sony folk til at ville tjekke dette kamera ud.
Vi gætter videre på at det enten er født med, eller - som det jo blev introduceret med AG-DVX200 - vil være muligt at tilkøbe funktioner, som også kendes fra monitor/optagerne og Arri gear.
Et andet gæt vil være at nyheden vil kunne optage nærmest støjfri ved 5000 ISO ( Dual ISO), og at det vil være muligt - det er næsten standard idag - at optage i op til 240 fps, måske endda i 1080p.
Alt efter hvordan de vælger at prissætte nyheden, kunne der bliver tale om et S35 kamera, eller - endnu et - 1tomme AG-DVX200 mk2 kamera, der kan mere end mk1.
For eksempel kunne det være født med muligheden for at skifte optik, hvilket for alvor ville gøre det til et sandt mk2.
For en god ordens skyld er det muligt - på billedet - måske, at se at der er tale om et “Varicam” hus, der dermed - kunne være - et modulært system, der igen - kunne være - et system der kan erhverves til en budgetorienteret pris, men som vil kræve opdateringer for at kunne konkurrere med de dyre Varicams.
Nu nævnte vi jo at Sony mangler at opdatere deres ultra high end F65.
Det kunne - potentielt - betyde at Panasonic går i den helt modsatte retning og derfor vælger at introducere et 6K eller - mere sandsynligt - et 8K kamera, der går efter det marked Red og Arri går efter.
Det virker dog mest sikkert at der er tale om et Dual Native ISO P2 og microP2 kort kamera, der - måske - bliver et 4K/2K/Proxy kamera med et DR på +14blænder og med computer nok til at det enten internt eller eksternt kan optage i 12bit.
Åh ja.
Og så kunne det tænkes at kameraet også vil kunne bruges som crop kamera, hvilket Sony FS7 og FS5 jo kan nu.
Sker det, og bliver der samtidig tale om et modulært opbygget kamera, må man formode at det bliver prissat til at konkurrere med netop Sony.
Med andre ord i form af et sub 10K dollar kamera.
Der stadig kan efterleve Amazon Studios og Netflix krav, der er 4K DCI/UHD optaget og leveret i HDR ( 10bit).
Et Varicam der ikke kan det, er ikke relevant i forhold til dramaproduktion.
Her en BTS der følger et par af de store VariCams på arbejde.
Vi ved mere den 10. februar.

VariCam 35 Case Study from Varicam on Vimeo.

Meddelelse eller kommentar?

Forum Kun for abonnenter (bidragydere skal oplyse e-mail-adresse, før de kan indsende bidrag)

Før du kan deltage i dette forum, skal du tilmelde dig. Indtast venligst nedenfor de personlige adgangsoplysninger, du har fået tilsendt. Hvis du ikke allerede har tilmeldt dig, skal du gøre det. tilmeld dig først.

Connexiontilmeldingglemt adgangskode?