Forsiden > News > Det er altid vejrets skyld siger DR

Det er altid vejrets skyld siger DR

tirsdag 13. september 2016, af Tom Dissing

Nu her et par dage efter TV2s store efterårs åbnings weekend, der burde have fået millioner hen foran deres skærm, men som ikke gjorde det, er DR gået i flyverskjul, for at forklare hvor seerne er blevet af.
Det er naturligvis vejrets skyld.
Eller som DR skriver det så betyder “temperaturen meget for vores TV-sening”.
Man kunne fristes til at mene at det altså kun gælder i de måneder, hvor det ikke er koldt mørkt og vådt.
Og da er da også den periode DR taler om, nu hvor de såmænd heller ikke har særligt mange seere.
DR Medieforskning, der åbenbart ikke har særligt meget at lave, har i den forbindelse målt på forskel på regn og sol, og kan konstatere at det ikke betyder noget om det regner eller om solen skinner.
Derimod betyder det “meget” hvis det er varmt.
Konkret ser folk derfor mindre TV om sommeren, end om vinteren, ser DR ud til at kunne konstatere, efter en række talknusere fra DR Medieforskning har regnet på sandheden.
Heldigvis betyder det også at DR kan undskylde hvorfor der er få relativt få seere til de mange premierer, der finder deres vej til TV, i disse dage.
Det er vejrets skyld.
Medieforsker Mette Birk fra DR Medieforskning, er kvinden DR har fået til at “lave nærstudier” af “tre års data fra Danmarks Meteorologiske Institut”, sammenkørt med TV-seningen, opgjort af TNS Gallup TV-Meter.
Og da hun er stram til statestik kan DR nu melde ud at “En grad mere giver 2,5 minutters mindre TV”. ( dagligt)
Altså at seerne - sådan generelt - fordeler et helt minut ud over en hel dag, hvis det er godt vejr.
Forskeren forklarer:
-Vi gik i gang med undersøgelsen, fordi TV-seningen faldt ekstraordinært meget i maj i år, hvor vejret var rigtig godt. Noget af nedgangen kan forklares med, at flere ser TV via nettet end tidligere - men det gav os lyst til at se nærmere på, om man kan sige noget om, hvad nedbør, solskin, middeltemperaturer og maksimum-temperaturer i grunden betyder for den gennemsnitlige daglige TV-sening, starter hun med at forklare og fortsætter.
-Jeg har spurgt mange, og de fleste tror, at især regnvejr har betydning for, om vi sætter os indendørs og tænder fjernsynet. Men regn kan ikke nødvendigvis skubbe folk ind foran TV’et. Solskin og særligt varmt vejr kan til gengæld trække folk væk fra TV-skærmen, slutter hun og røber dermed at hun ikke kun har brugt statestik i udregningen af om folk ser mere TV om sommeren eller ej.
Det til trods er det dog tallene fra statestikken DR har fokus på.
Således betyder den der grad at der bliver set op imod 30 minutters mindre TV i den enkelte husstand, når temperaturen stiger fra 20 til 30 grader.
Nu er det ikke mange dage om året at der er 20 grader varmt, eller vilde 30 grader.
Omvendt har DR tidligere regnet sig frem til at mere end 400.000 seere ser TV om natten.
Så næste analyse kunne evt samkøre mørke aftener med antal sete minutter, ekskluderet blinde, da de jo ikke kan se når solen går ned.
Det omtalte ekstra ordinære fald i TV forbruget i maj, eller i uge 22, var omvendt voldsomt.
Det generelle TV forbrug faldt lige pludselig til 13 timer om ugen, mod de “normale” 17 timer i sidste uge, der stadig ikke frohindrede TV2 - og DR - i at have mildest talt elendige seertal.
Omvendt var der hele tre formater, der havde flere end de 600.000 seere, der var rekorden i uge 22.
Skulle der kigges på hvad der sker i de kolde måneder er det - generele TV forbrug - omkring jul og nytår oppe på 22-23 timer om ugen.
Så temperaturen spiller altså også ind når det er frostvejr udenfor.
Lad os lige regne på det. en ugen med 30 grader giver 45x2,5 minutter mindre dagligt TV kiggeri, end en uge med 15 graders frost.
Altså 13,25 timers mere TV kiggeri om ugen.
Det passer næsten. Altså med det forbehold der aldrig er 30 grader døgnet rundt, eller minus 15 grader døgnet rundt.
Her en promo for et af DRs formater, der ser ud til at være præget af både sol og varme.

Meddelelse eller kommentar?

Forum Kun for abonnenter (bidragydere skal oplyse e-mail-adresse, før de kan indsende bidrag)

Før du kan deltage i dette forum, skal du tilmelde dig. Indtast venligst nedenfor de personlige adgangsoplysninger, du har fået tilsendt. Hvis du ikke allerede har tilmeldt dig, skal du gøre det. tilmeld dig først.

Connexiontilmeldingglemt adgangskode?