Forsiden > Ny teknik > Det nye sort er faktisk gråt i HDR

Det nye sort er faktisk gråt i HDR

torsdag 24. marts 2016, af Tom Dissing

Sony har netop afholdt et særdeles interessant og begavet Webinar, hvor Peter Sykes talte med Maryline Clare-Charrier, der arbejder hos blandt andet Orange Labs, i Frankrig, der - mere eller mindre - er førende på udviklingen af UHD HDR i HFR.
Hun er med andre ord langt inde i hvordan fremtiden for HDR ser ud, med fokus direkte på hvornår forbrugerne - uden at tænke over det - vælger UHD HDR, i stedet for gennemkomprimeret ( opsalleret til ) 720P i ( fake ) 50 frames.
Tidshorisonten er set gennem hendes briller op imod 2 år.
Årsagen er oplagt nok at teknologien er der, og at broadcasterne enten direkte eller via konsulenter som hende selv, nu har testet og fundet at det er muligt at producere og distribuere i HDR.
Uanset om det er i HD eller i UHD.
Hendes kollega Stephan Heimbecher, der er Director Innovations & Standards in Technology hos Sky Deutschland, er enig.
Og så har han - for Sky - netop testet UHD HDR, og fundet - via fokusgrupper og andet - at forskellen på HD/UHD og HDR er netop det der skal til, før forbrugerne - for alvor for øjnene op for at der sker “en masse”, uanset om den enkelte broadcaster går fra HD eller UHD til HDR.
Som de begge er enige om, var 4K/UHD “ikke nok” til at forbrugerne “reagerede” og stormede ud og investerede.
Det kunne HDR være.
Årsagen er - reelt - simpel.
HDR “skal” ses på et 700-1000nits TV, hvilket er “ganske forskelligt” fra en “konventionelt” TV, der - i 2016 - stadig ikke kan vise “mere lys” en 300nits når der er skruet op for alting. ( hvilket jo heller ikke ser godt ud. )
Det kan HDR panaler, hvilket betyder at HDR indhold, der “bare” skal være 10bit i farvedybden, og - helst - indholde en hulens masse kontrast, hvilket omvendt ser ud til at give forbrugerne “den største opleveslse” siden overgangen fra “SD NTSC” til “HD i biografen”, i følge de to konsulenter, der - forresten - begge taler - mest - om Sony udstyr, da netop Sony allerede idag kan levere udstyr til at optage og producere i HDR, suppleret af udstyr som forbrugeren kan putte hjem i stuen.
Det morsomme i den forbindelse, er at Orange gruppen - som Maryline Clare-Charrier reelt arbejder for - idag slipper deres “Livebox platform”, der er en “300 UHD titles” boks, der allerede ved premieren ( idag ) på “Hello au Paris” blive suppleret af en del titler som Canal+ vil stå bag.
Distribution har - for længst - forladt luften og “kabel TV kablerne”, og distribueres i stedet via fiber/ADSL netværk.
Ud over shows som Breaking Bad, Da Vinci Code, Daredevil, Bloodline og Narcos, der - måske - er til at vinde via en Netflix aftale, lover Orange at deres Livebox, netop hedder Livebox fordi der vil blive produceret og - eksklusivt distribueret - indhold til denne boks, der skulle inkludere en masse fodbold og rugby, der enten kan nydes i lækker UHD live, eller gemmes på den 1TB store indbyggede disk.
En del af det indhold der også er indkøbt i UHD ( måske HDR ) er 8 “Euro 2016 kampe” og “the final”, der både bliver VoD, Live ( lineært ) og sVoD via en af Canal+s tjenester.
Netflix der allerede distribuerer i UHD HDR, vil naturligvis også være til stede.
I Tyskland og helt sikkert i England, er Amazon Fire TV på vej til gøre deres indtog.
Ideerne ser ud til at være de samme, og nu hvor Sky og Amazon er gode venner og konkurrenter, er det oplagt at det også her - på sVoD delen vil være muligt at få øjnene i UHD.
Igen - snart eller lige om lidt - i HDR.
Fokus i forhold til Fire TV er dog i første omgang lineære kanaler, der på under et år nu er vokset til 75 kanaler.
Da de nyeste er Amazons egne kanaler, siger det sig selv at flow TV blot er med i pakken for at kunne sælge sVoD muligehederne.
Omvendt er seerne stadig vilde med kanaler som Lifetime, National Geographic, Boomerang, Discovery og Eurosport kanalerne.
Lewis Arthur, operations director hos TVPlayer siger i den forbindelse:
-TVPlayer is one of Amazon Fire TVs most popular entertainment apps, starter han og fortsætter.
-It has proved to be extremely popular with Fire TV customers since it launched in the UK and has received a further boom in the number of users since the launch of Fire TV Stick and pre-Christmas.
Han fortsætter.
-We are extremely excited about the launch of TVPlayer Plus on Amazon Fire TV, which offers a broad range of premium content for such an affordable price to Amazon Fire TV users, slutter han og understreger dermed at stadig flere operatører kæmper om first movers.
Og at kampen for længst har droppe 720 og HD.
De tjenester - uanset om det er live eller som VoD - der kan tilbyde HDR, også på sport og andet populært “direkte TV, først.
Vinder uanset hvor de befinder sig.
Og naturligvis forudsat at seeren er “first mover nok” til at have valgt at investere i et +800nits ( gerne 1000nits) TV, der er forberedt til HDR, og netop formålet med den investering er at kunne se HDR “kvalitet”.
I forhold til Amazon Fire TV, kan det vel ikke undre at forbrugerne stadig ikke vil betale for TV kanaler.
Det totale indhold ( hvilket altså er 75 TV kanaler ) koster: 4,99 pund om måneden for de første 19 kanaler.
Resten skal tilkøbes.
Til sammenligning har Stofa netop tilbudt “det helt frie valg”, hvor forbrugeren kan købe ned til en enkelt kanal.
Her koster de lokale TV2 kanaler 50 kroner stykket. Suppleret af at Stofa kræver at der lejes en boks til 75 kroner om måneden.
Skulle du være interesseret i det omtalte sony HDR webinar, skulle der komme et link til en “båndet” version af dette heromkring
Er det ikke tilfældet, må du tale med Sony.
Vi ligger naturligvis et direkte link op, når vi får fingerne i det.
Blandt de interessante detaljer i dette webinar er - forresten - at de HDR produktioner Sky og Orange har lavet “bare” er “optaget” i Slog3, og distribueret som sådan.
Efter lidt konverteringer, forstås.

Meddelelse eller kommentar?

Forum Kun for abonnenter (bidragydere skal oplyse e-mail-adresse, før de kan indsende bidrag)

Før du kan deltage i dette forum, skal du tilmelde dig. Indtast venligst nedenfor de personlige adgangsoplysninger, du har fået tilsendt. Hvis du ikke allerede har tilmeldt dig, skal du gøre det. tilmeld dig først.

Connexiontilmeldingglemt adgangskode?