Forsiden > Ny teknik > Det startede med True Blood sæson 7

Det startede med True Blood sæson 7

mandag 11. april 2016, af Tom Dissing

Der findes sikkert flere der har bemærket at den nye HBO serie “Vinyl”, der er en 15 år gammel Mick Jagger ide, der nu er blevet til en serie, ligner noget der er optaget på 16mm film.
Det er den såmænd ikke.
Serien bliver i martsnummeret af American Cinematographer gennemtjekket sådan at forstå at magasinet forklarer hvilket gals der var på de Panavizerede ( Panavized ) F55ere der var på arbejde, ganske som at der kommer frem at det såmænd er HBO der har insisteret på at seriens look bliver skabt med LiveGrain.
Fordelen er oplagt nok at LiveGrain har det “filmlook” som kendes fra fortiden, uden at det “ødelægger” den komprimering der transmitteres i, hvilket film korn ellers har det med at gøre.
Reelt så meget at Discovery og BBC for nu snart mange år siden “forbød” at deres leverandører producerede på film.
Alle ovegik derfor til digital produktion, hvilket HBO også valgte at gøre med den sidste sæson af True Blood, der ikke blev optaget på 35mm film, som alle andre.
Den blev optaget på Red Dragon, og hjulpet til at ligne film med netop LiveGrain.
Nu er tiden så nået til “Vinyl”, der skal forestille at foregå i en ikke nærmere derfineret periode i cirka 1970, hvor - stort set alle - rock og avangarde ikoner boede i New York.
Derfor var den produktion også nødt til at “gøre noget”, for at få det filmlook frem, som “minder om” 1970erne.
Igen.
Film dur ikke.
Det koster for meget i kompression, og dermed kvalitets tab, når serien broadcastes eller streames.
Og et knivskarpt 2016 look, duede heller ikke.
Derfor var valget oplagt nok at kigge mod en af flere “analog film look/grain” løsninger, lagt ovenpå de F55 optagelser serien består af.
Der er naturligvis en længere - og ganske kompleks - forklaring på valget.
Men den korte version er at LiveGrain ser rigtigt ud, uden at ødelægge transmission og kompression “for meget”.
En medvirkende - måske endda primær - årsag til at HBO - efter sigende - skulle være endog meget glad for netop LiveGrain.
Det på det tekniske plan er op imod 50TB “film source material”, der - konkret - dækker alt fra Super 8 til 65mm i både Fuji og Kodak stocks.
“Vinyl” folkene gik dog lidt længere.
De skød nemlig en del af deres ( video ) optagelser ud på bestemte filmtyper, for at se hvad der sker, og hvordan LiveGrain ville virke, før de tilførte den i post.
Dem der har set “Vinyl”, burde være nærmest forundret over at serien ikke er optaget på film.
Det er selv på meget store skærme svært ikke at se at “kornene” bevæger sig med billeder + at de har deres eget liv, som det kendes fra “rigtig film”.
Eneste potentielt kedelige problem med LiveGrain, er at en del tyder på at det er mere end hulens dyrt at få fingre i, hvorfor alternativer som FilmConvert, eller andet der måske ikke er helt så heldig som LiveGrain, der omvendt er netop så Hoolywood agtige, at du end ikke kan se hvad deres ting koster på deres site.
Tilbage til “Vinyl”, så er serien “næsten” skudt på “Kodak Vision2 500T”, Vision3 500T 5219 og Vision3 500T 7219, - som vi forstår det - skubbet en blænde, hvilket effektivt betyder at filmene arbejder som 1000Asa film, med lidt “større korn”, nu bare i et digitalt miljø, hvor det har være muligt at rense de værste “fejl” op.
Det er muligt at læse den fulde historie i det amerikanske filmblad, denne historie skulle dog konkret være sluppet som alenestående teaser, da blandt andet Sony er mere end glade for at serien er optaget på deres kameraer.
her lige et par promoer for serien, og - til sammenligning - en promo for sæson 7 af True Blood, hvor det ganske tydeligt fremgår at “Vinyl” og LiveGrain nu er langt “bedre” til at emulere korn og dermed film.


Meddelelse eller kommentar?

Forum Kun for abonnenter (bidragydere skal oplyse e-mail-adresse, før de kan indsende bidrag)

Før du kan deltage i dette forum, skal du tilmelde dig. Indtast venligst nedenfor de personlige adgangsoplysninger, du har fået tilsendt. Hvis du ikke allerede har tilmeldt dig, skal du gøre det. tilmeld dig først.

Connexiontilmeldingglemt adgangskode?