Forsiden > Ny teknik > Din næste anamorfiske

Din næste anamorfiske

torsdag 5. november 2015, af Tom Dissing

Hvis du nogen sinde har været i biografen og undrert dig over de underlige “katteøjne” i baggrunden af en del billeder, er der såmænd en helt stilfærdig forklaring på det fænomen.
Det handler om at den film du netop har oplevet er optaget anamorfisk, hvilket i de sidste par Star Treks har resulteret i de nu mange “striber” eller “streakes” som instruktøren elsker så meget så vi andre også er blevet lidt glade for dem.
Katteøjnene er der ikke så mange af, da glasset jo hele tiden bliver bedre.
Og på Star Trek bruger de stort set kun glas der end ikke kan levere disse “fejl”.
Sådan er det sikkert også med den kommende Cooke Optic, der er en såkaldt “Front Anamorphic zoom”, hvilket betyder at det anamorfiske element er i forenden på denne 35-140 mm zoom, der skulle komme på hylderne engang ved NAB2016 tid.
Det er med andre ord lidt ude i fremtiden at du kommer til at nydedenne nyhed, der omvendt er en del af “the Cooke Anamorphic/i family”.
Og hvor “katteøjnene” generelt er væk hos andre producenters anamorfiske glas, nærmest lover Cooke at deres kommende 2x squeeze zoom bliver fuld af “oval bokeh”, som katteøjnene også er kendt som.
Skal jeres film først optages sidst i 2016, er der ydermere godt nyt, da Cooke ydermere er på vej med en “meget lang” front anamorphic zoom”, hvilket kunne ende som en 25-250mm, hvilket jo - nærmest uanset - bliver lidt af et hit.
Cooke har i et stykke tid leveret de “anamorphic primes” som de annoncerede tilbage på Cinec 2012.
Disse, der er en 32, en 40, en 50, en 75 og en 100 mm, er også alle 2x squeeze, hvilket burde give netop det look - desværre til den helt rigtige pris - som mange efterspørger, når der optages bredt til biografen.
Den serie skulle snart også kunne byde på en 25 og en 135 mm, der efter sigende skulle være på enkelte særdeles eksklusive hylder, sidst i år.
Cine Gear 2015 løftede sløret for en Cooke Macro Anamorphic 65mm, der skulle kune komme her i november.
Endnu længere ud i fremtiden kommer Cooke Anamorphic 180 og 300 mm primes.
Eneste uheldige detalje ved disse Cooke glas, er at det er biligere selv at besøge fabrikken når du har investeret end at vente på at de sender den til din adresse.
Sådanne optikker er ganske enkelt så mange penge værd at de kun sendes, båret af en person der forstår værdien af Cooke optics.
Her lidt video om emnet, og en enkelt sammenligning mellem “almindeligt” Cooke og Leica.


COOKE Anamorphic Test Footage - New York from Hand Held Films on Vimeo.


Leica vs Cooke Lens Test for Fathers and Daughters from Shane Hurlbut, ASC on Vimeo.

Meddelelse eller kommentar?

Forum Kun for abonnenter (bidragydere skal oplyse e-mail-adresse, før de kan indsende bidrag)

Før du kan deltage i dette forum, skal du tilmelde dig. Indtast venligst nedenfor de personlige adgangsoplysninger, du har fået tilsendt. Hvis du ikke allerede har tilmeldt dig, skal du gøre det. tilmeld dig først.

Connexiontilmeldingglemt adgangskode?