Forsiden > Ny teknik > Du har nok ikke råd til den nye Angenieux 44-440

Du har nok ikke råd til den nye Angenieux 44-440

onsdag 30. marts 2016, af Tom Dissing

Hvis du skyder eller producerer indhold til biografen, ved du godt at de der - forbandet heldige - anamorfiske optikker har netop det der skal til.
Formatet passer ydermere til de biografer der kan huske længere tilbage end til 16:9, og giver det der cinematiske udtryk en række producenter af mobiltelefoner nu også mener at de kan levere.
Heldigvis er vi stadig et par stykker der er klar over at det “rigtige cinematiske udtryk” blandt andet kræver optikker der er anamorfiske.
Og det er der vist ingen tvivl om at den nye Angénieux Optimo 44-440 A2S T4.5, der bliver vist frem på NAB2016 er.
Som du har læst dig frem til, er der tale om en “langsom” optik, der “kun” er en T4.5 optik.
Det er der faktisk en god grund til.
Det er - bare ikke - som enkelte måske kunne tro, fordi den ikke er lysfølsom.
Det kan de 7.55 kilo glas og alu den består af, helt sikkert dementere.
Blandt årsagerne er derimod at en sådan optik ikke behøves være specielt hurtig, da en del af “charmen” ved anamorfisk glas jo netop er at dem der går i biografen kan se den ellers runde - uskarpe - baggrund - er blevet oval.
Noget der reelt kun sker med anamorfiske optikker.
Og da det kræver at baggrunden ikke er helt “uskarp”, som den ville være ved T1,4 er prioriteringen fra Angénieux at en T4.5 såmænd er “god nok” til jobbet. ( hvilket forresten stadig er pænt hurtigt for en anamorfisk zoom, red. )
Det er ydermere - mere end ualmindeligt svært - at få særligt meget mere lys igennem sådanne optikker, hvilket hænger sammen med den optiske konstruktion, hvorfor T4.5 såmænd er ret flot.
Til sammenligning er de to “søstre” i serien, Optimo 56-152 A2S T4 og Optimo 30-72 A2S T4, heller ikke særligt hurtige. ( de er tilgengæld meget lette og kompakte, red. )
Omvendt.
Når du får set hvad de 6-7 kilo glas en Optimo 44-440 A2S zoom består af, kan, og de billeder den laver, har du allerede gættet at nyheden er netop så heldig, at den allerede idag - før den er frigivet - er ude og løbe på en - eller flere - ( hemmelige ) blockbuster produktioner, der bare tænder nogle flere lamper, nu hvor deres 800-3200ISO kamera har en T4.5 foran.
Angénieux lover uanset at der er tale om en zoom der har en “high optical performance, minimal distortion and negligible breathing”, hvilket kombineret med “almost no geometric distortion or chromatic aberration”, sikkert kun sætter købere et par millioner kroner tilbage.
Bedst af alt lover Angénieux at det er muligt at bruge optikken “wide open without loss of quality”, hvilket nok ender med at blive netop der hvor den kommer til at stå mest.
Det er jo netop der, hvor den flotte baggrung/bokeh for alvor kommer til sin ret.
Lidt specs:
2:1 horizontal squeeze
Color, contrast, resolution match rest of Optimo series
Very low geometric distortion at all focal lengths and focus distances
Constant T4.5 across zoom range, no ramping
Minimal focus breathing, minimal flare and ghosting
Close Focus of 1.24 meter
Compatible with Optimo 1.4x and 2x extenders ( op til 88-880mm T9 ) (DOF 19mm på 20 meters afstand )
Focus ring rotation of 320 degrees
Internal focus and more than 40 focus marks
Interchangeable focus scale from feet to meters
Passive athermalization from -20° to +45°C
Kan konverteres til en 25-250 mm T3.5 spherical lens, hvis bagenden rives af. ( som vi læser det, er det en opgradering, der kan fjernes/monteres hos udlejer, red. ) (package system only)
Bbuilt-in encoders for focus, iris og zoom metadata/i technology protocol developed by Cooke. /i Lens data kan ses på monitor, hvilket inkluderer “critical focus assist”.
Image Coverage: 28.8 mm diagonal (18.6 x 22 mm) ( dækker altså ikke (?) 5-6-8K RED og andet (?)
Length 414 mm
Front Diameter: 136 mm
Mounts: PL, PV mount available on request
Horizontal angular field of view: 53.6° - 5.7°
Vertical angular field of view: 23.6° - 2.5°
Læs mere heromkring, vi har ingen anelse om prisen. Men den bliver urimeligt høj.
Som eksempel koster en ny Optimo 56-152 A2S T4 over 60.000 Euro, + VAT, ganske som Optimo 30-72 A2S T4 også gør det.

NAB 2013: Angenieux Optimo Anamorphic 56-152 2S Zoom from AbelCine on Vimeo.

..mener

  • "Heldigvis er vi stadig et par stykker der er klar over at det “rigtige cinematiske udtryk” blandt andet kræver optikker der er anamorfiske."...

    Kunne ikke være mere enig, men der er desværre gået lidt inflation i "anamorfiske" objektiver som skulle være åh-så-cinematiske. Desværre mangler de fleste både karakter og cinematisk udtryk. Det er helt sikkert et fedt og skarpt objektiv, men det er vel at foretrække, at den anamorfiske del er front og ikke rear. Så ryger streakes, flare og alt muligt jo?

Meddelelse eller kommentar?

Forum Kun for abonnenter (bidragydere skal oplyse e-mail-adresse, før de kan indsende bidrag)

Før du kan deltage i dette forum, skal du tilmelde dig. Indtast venligst nedenfor de personlige adgangsoplysninger, du har fået tilsendt. Hvis du ikke allerede har tilmeldt dig, skal du gøre det. tilmeld dig først.

Connexiontilmeldingglemt adgangskode?