Forsiden > Ny teknik > EBU siger højere framerate virker

EBU siger højere framerate virker

tirsdag 13. august 2013, af Tom Dissing

EBU, der er kort for The European Broadcasting Union, har netop pointeret at de har ( vil ) undersøge fordele og ulemper ved en højere framerate end de 25 billeder i sekundet vi er vant til.
25 billeder i sekundet der nu - reelt - er blevet til 2x25 billeder i sekundet, da de 25 billeder jo er fra dengang 25 billeder var 50 halve billeder i et billedrørs TV.
TV bliver nemlig - generelt - fortsat produceret i 25 billeder i sekundet, og først efterfølgende konverteret/sendt som "50 billeder i sekundet".
Det har EBU kigget på, og fundet at de omtalte 50 ( hele ) billeder i sekundet rent faktisk ser bedre ud, og at de - potentielt - kunne tænkes at få seerne til at se mere TV.
Eller som de skriver det "boost the TV viewing experience significantly".
De mange test af framerates kommer sig af at EBU afholdte et "Production Technology Seminar" tilbage i februar, hvor det blev besluttet netop at kigge på højere opløsning og framerate.
Ikke overraskende er der fortsat det "klassiske" problem medf 50/60 hz, der dog mere er et EU problem, end et problem for resten af verden, der jo netop lever med 60 hz.
I den forbindelse vurderer EBU allerede nu at specielt når opløsningen vokser hos broadcastere, skal framerate følge med.
HD bør/burde således være 50 hele billeder i sekundet, ganske som UHDTV bør/skal/kan sendes ved en endnu højere framerate.
Måske 100 hele billeder i sekundet.
Som du har regnet ud, er der ingen der kigger på hvad det koster i "båndbredde" hverken i produktionen, efterarbejdet eller i transmission.
Sandheden er jo at EBU samtidig mener at 720P @ 50 ( hele ) billeder er det optimale broadcast signal i øjeblikket.
Dette som det "bedste" kompromis mellem HD og SD signal kvalitet.
EBU mener ydermere det ville være på sin plads at gå fra 8bit color til 10bit, da forbrugerne igen ser ud til at kunne se forskel.
Noget BBC har testen, og fundet er tilfældet.
EBU kaster sig uanset hvad ud i en større test af både framerate og bit "kvalitet" i regi med Broadcast Technology Futures, der har planlagt et samarbejde med research labs hos BBC, IRT, RAI og NHK.
Det hele koordineres fra IRTs faciliteter i München, under EBU Technology & Innovation.
I den forbindelse er der dog allerede foretaget en række "preliminære konklusioner" der - igen - ser ud til at vide at forbrugerne klart foretrækker higher frame rates, og at behovet for højere framerates stiger med opløsningen.
Som altid er virkeligheden en ganske anden, da der slet og ret ikke er båndbredde nok til høje framerates endnu.
Det til trods tyder det på at EBU er godt på vej til at "foreslå" at UHDTV standarden skal tillade "flere gange" 50Hz, altså 100 eller måske endda 200 frames i sekundet.
Altså ikke som såkaldt refresh rate ( det antal skærmen blinker i sekundet, red. ).
Som det er i øjeblikket tillader UHDTV standarden en billed rate på op til 120MHz, eller 120 billeder i sekundet, eller i form af refresh rate.
Problemet er som altid at vi i EU arbejder med 50Hz og derfor enten må konvertere transmission til 60 hz, eller håbe på at producenterne af UHDTV panelerne igen vil tilbyde lokal konvertering til noget der går op i 50 hz.
IRT er uanset på vej med egentlige videnskabelige analyser af problemerne og udfordringerne.
Uanfægtet at 1080P, eller full HD" end ikke er en realitet endnu.
Og uanfægtet at der findes en hel filmindustri der fortsat kun har eksperimenteret med 48 og 60 fps.
Her nyeste EBU video, der både taler om fortid og fremtid.

Meddelelse eller kommentar?

Forum Kun for abonnenter (bidragydere skal oplyse e-mail-adresse, før de kan indsende bidrag)

Før du kan deltage i dette forum, skal du tilmelde dig. Indtast venligst nedenfor de personlige adgangsoplysninger, du har fået tilsendt. Hvis du ikke allerede har tilmeldt dig, skal du gøre det. tilmeld dig først.

Connexiontilmeldingglemt adgangskode?