Forsiden > Mediepolitik > EU offensiv mod US streamere

EU offensiv mod US streamere

onsdag 1 juni 2016, af Tom Dissing

EU der trods alt repræsenterer hele EU, har netop besluttet en række tiltag der skal sørge for at det også vil være muligt at se Europæisk indhold på blandt andet Netflix og HBO NOrdic.
Indtil nu har der reelt ingen regler været, hvilket betyder at de helt ( stort set ) helt har ignoreret Europa og blot tilbudt amerikanske film og serier.
Det skal stoppe nu, mener EU-Kommissionen, ved Jean-Claude Juncker, der via den effektive størrelse EU-Kommissionen, mener at globale størrelser som Netflix og iTunes nu skal tvinges til at indeholde mindst 20 procent “lokalt”/Europæisk indhold.
Og markedsføre det som de markedsfører alt andet.
Det er specielt den sidste del, altså at det ikke hjælper at købe 3000 polske tegnefilm fra 50erne og gemme dem væk, der indfrier “kravet” om mindst 20 procent Europæisk indhold.
Netflix og iTunes har omvendt allerede 21 procent Europæisk indhold.
Det er dog så svært at finde det, at en del af planen er at globale tjenester der opererer i Europa, skal markedsføre Europæisk produktion, som en del af deres markedsføring.
Udfordringen er dog til at føle på.
De fleste Europæiske markeder er kendt for at have deres eget sprog, primært være målrettet befolkninger der taler dette sprog, hvor det - som eksempel - kun er HBO Nordic ( som vi kender til ) der konkret markedsfører Europæisk ( ikke engelsk talende ) produktioner ( som “Gomorrah”, hvor sæson 2. netop er lagt ud)
EU-Kommissionen har allerede kigget lidt på emnet og er nået frem til at “gennemsnittet for 16 betalingstjenester” er at de har 32 procent Europæisk indhold, hvilket omvendt hænger sammen med at det netop er ( ikke amerikanske afdelinger ) af typisk globale tjenester som Netflix, Amazon, iTunes.
og andre udbydere af tv- og filmtjenester online til at have mindst en femtedel europæisk materiale i det katalog, de tilbyder kunder i EU.
Det skal give et bredere udvalg for europæiske seere og øge den kulturelle mangfoldighed samt støtte europæiske filmmagere, mener
Amazon og iTunes eksisterer jo netop “kun” i regionaliserede størrelser.
Netflix, der sidste reagerede ved at kalde denne ide for et “perverst incitament”, der netop kunne ende med at få dem til at købe de der 40.000 polske tegnefilm fra 50erne, og markedsføre dem, nøjedes dog med at pointere at en sådan “lov” i værste fald ville tvinge dem til at investere i “billige serier og film for at opfylde kvoten”.
Herhjemme har reaktionerne såmænd heller ikke været positive.
Producentforeningen har først og fremmest fokuseret på den del af lov tiltaget der handler “et digitalt indre marked”, der vil betyde “Mindre udbud af film og tv-programmer af en dårligere kvalitet og til en højere pris”, som de skriver det.
Dette fordi de primært har fokus på at forslaget - også - vil fjerne fra den såkaldte ophavsret, så det er muligt ( på tværs af alle EU grænser ) at bruge det samme digitale materiale som er - for eksempel - købt i hjemlandet, i et andet EU land.
Konkret.
Har du købt Netflix eller TV2 i DK og tager din mobil med, skal du også kunne se netflix, eller TV2, skal det være muligt at bruge dette køb i alle andre EU lande.
Og det er netop denne “territoriale udnyttelse af film- og tv-rettigheder”, som Producentforeningen har fået konsulentfirmaerne Oxera og O&O til at analysere.
Og ganske morsomt kan de melde bål og brand.
Den primære konklusionerne er at “et digitalt indre marked i EU” vil resultere i “mindre lokalt tv-indhold” og “nedgang i den lokale filmproduktion”.
Derfor denne klub i hvert fald ikke glade for tiltaget.
Tilbage hos Netflix og de andre streamere er der sådan lidt ophøjet ligegyldighed.
Deres eneste forbehold i følge Financial Times er at ….”Usmidige kvoter risikerer at kvæle markedet..”, som Netflix formulerer det.
Du kan forresten læse Producentforeningens rapport om ulemperne ved et fælles digitalt EU marked her
Er du generelt interesseret i hvad EU går og foretager sig i forhold til en slags samkøring af hele det Europæiske marked, i en art “front mod” store amerikanske film og TV interesser, er det muligt løbende at følge med heromkring, hvor du godt nok ender i deres presse afdeling , men hvor du til gengæld kan komme videre til stort set alt relevant materiale, der er relevant.
Planen er at “ det digitale indre marked” kommer på dagsordenen på “Det Europæiske Råds møde den 25.-26. juni”, hvor det som vi forstår det er planen at vedtage den lov de har talt om.
Ikke så meget pjat, der.
Herhjemme vurderer erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen:
-For mig lyder det lige lovlig sydeuropæisk inspireret - forstået på den måde, at jeg synes, man skal passe meget på med ikke at komme i en situation, hvor man stiller de krav, slutter han.
Kulturministeren har ike rigtigt sagt noget, så det kunne tænkes at det hele blot bliver vedtaget mens ministerne er til folkemøde, eller optaget af andre ting.
Her en EU promo for det kommende møde.

Meddelelse eller kommentar?

Forum Kun for abonnenter (bidragydere skal oplyse e-mail-adresse, før de kan indsende bidrag)

Før du kan deltage i dette forum, skal du tilmelde dig. Indtast venligst nedenfor de personlige adgangsoplysninger, du har fået tilsendt. Hvis du ikke allerede har tilmeldt dig, skal du gøre det. tilmeld dig først.

Connexiontilmeldingglemt adgangskode?