Forsiden > Ny teknik > En del af UHD HDR specs ude

En del af UHD HDR specs ude

tirsdag 5. januar 2016, af Tom Dissing

Hvis du overvejer at producere i UHD er her godt nyt.
Det ser ikke ud til at være helt så udfordrende som enkelte måske havde forventet.
“The UHD alliance”, der er cirka 35 giganter som Fox, The Walt Disney Studios, Universal Pictures, Warner Bros., DIRECTV, LG, Netflix, Panasonic, Samsung og Sony har nu sluppet deres endelige version af hvad UHD er.
Og skal der være tale om HDR versioner af UHD, og det skal der, begynder kravene at trække lidt tænder.
Som eksempel skal forbrugeren have et 1,000 “nits” TV, der kan “vise” 0.05 nits, eller lavere som “black level”.
Et tal der for indviede også kan måles som “540 nits brightness med 0.0005 nits black level”.
UHD HDR skal med andre ord være meget sort og tilbyder samtidig så meget lys at dit TV snart kan bruges som højfjelds sol om vinteren.
Mindste UHD opløsning er naturligvis 3840 by 2160 pixels, og det er kun paneler der kan vise 90 procent af “P3” ( DCI P3 Color Space ) og håndtere 10-bit colour depth ( farve rum ), der får lov til at bære det kommende “The UHD Alliance” logo, der bliver præsenteret på CES2016 idag.
Og da CES ikke er åben endnu kan vi end ikke vise dette logo.
Sikkert er det dog at Hollywood ser ud til at have besluttet sig for en “standard” der burde sikre forbrugerne en endog særdeles høj kvalitet rigtigt langt ind i fremtiden.
Og som ydermere betyder at produktionsmiljøet kan begynde at forberede sig på en fremtid hvor der både skal produceres i 8bit til broadcast og i - mindst - 10bit Rec2020 til andre distributører.
Netflix har i den forbindelse allerede pointeret at de ikke længere ønsker at investere i indhold der ikke er i 4K.
Nu er det pænt sikkert at de skruer kravet op til UHD HDR.
Tilbage i Hollywood, kan “studierne”, “content distributørerne”, hardware producenterne og alle de andre - herunder producenter af produkter til forbrugerne nu trække vejret dybt igen.
I bedste fald bliver forbrugerne nemlig nødt til at investere i nyt hardware, mens Hollywood “bliver nødt til” at udgive nye versioner af en masse film og serie, nu blot i UHD HDR.
Der helt sikkert bliver en oplevelse for de fleste.
En interessant detalje i den forbindelse er at Apple - og sikkert også andre - har smuglyttet lidt ved bagdøren, og derfor allerede nu kan tilbyde 10Bit farvedybde på deres bærbare og store iMacs.
Dermed er selv bærbare computere nu parate til at vise HDR.
Dog ikke i UHD.
HD er dog ikke længere et problem.
Det er dog straks mere usikkert om det hænger sammen med dagens annoncering af specs og logo, eller om det blot er en forventet udvikling imod levende billeder i stadig højere opløsninger, og større farvedybder.
Vi vender tilbage når vi ved mere og får fingrene i et logo.
Et logo der - efter sigende - skulle blive monteret ved en særlig begivenhed på en række TV paneler på netop CES2016, for at understrege at hardwaren og indholdet allerede er der.
Det eneste der mangler er mere af det hele.
UHD Alliance president Hanno Basse, siger:
-This isn’t a format, but parameters that define the quality of the experience, starter han og fortsætter.
-The goal is to reduce consumer confusion as purchases are made, ensuring a consistent and quality entertainment experience.
De konkrete specs vender vi også tilbage med når vi har mere.

Meddelelse eller kommentar?

Forum Kun for abonnenter (bidragydere skal oplyse e-mail-adresse, før de kan indsende bidrag)

Før du kan deltage i dette forum, skal du tilmelde dig. Indtast venligst nedenfor de personlige adgangsoplysninger, du har fået tilsendt. Hvis du ikke allerede har tilmeldt dig, skal du gøre det. tilmeld dig først.

Connexiontilmeldingglemt adgangskode?