Forsiden > Ny teknik > Fart på grafikken

Fart på grafikken

tirsdag 23. august 2016, af Tom Dissing

Folk der har brug for grafik performance i den helt tuunge ende, ved godt at det reelt er deres PCI Express kort og dermed computerens motherboards evne til at håndtere PCI Express, der i daglig tale blot er blevet til PCI-E.
Bag dette navn gemmer sig en slags kommunikations port, hvor der kan flyttes data.
Og da specielt grafik kortene har været dem der har skulle flytte mest de sidste par år, er disse blevet bygget til at kunne flytte den maksimale mængde data, som den nuværende PCI-E standard kan flytte.
Nu kommer der så en ny.
Denne der er version 4.0, der har været på vej i vilde seks år, er naturligvis en fordobling af hastigheden.
Det er sådan set fint, og betyder at det nu bliver muligt at flytte 32 gigabyte grafik i sekundet, eller ligeså meget data, fra et par hundrede SSD diske til et par hundrede andre.
Det er bare ikke kun det der er heldigt.
Den nye PCI Express standard inkluderer nemlig også en længe efterspurgt evne.
Selve kort kontakten kan for fremtiden håndtere 300 watt strøm som minimum.
Enkelte taler om at “professionelle” versioner vil kunne strømføde grafikkort med 400 eller 500 watt, hvilket - burde - sørge for at lynhurtige grafik kort ikke længere skal eftermonteres med ledninger/separate strømkabler.
Og nu hvor det ser ud til at PCIe 4.0 kommer, har du gættet at PCIe 5.0 også kommer.
Denne er naturligvis ikke kendt endnu, men forventningen er - naturligvis - en fordobling af hastigheden, hvorfor v4.0 lige skal slå igennem.
Der er jo ikke meget hardware der overhovedet kan følge med, når tingene begynder at gå så hurtigt.
Sikkert er det dog at det i en nær fremtid vil være muligt at flytte GigaByte af data fra en computer til en anden, via stadig vildere PCI E raids, der - igen - betyder at 8K projekter burde kunne afvikles i realtime, på den næste generations stationære PCere, der dog lige skal udstyres med nogle vilde harddiske.
Vurderingen er ydermere at alt fra grafikkort til I/O, sådan lidt generelt bliver væsentligt hurtigere.
Og da det jo betyder at også netværk og lager systemer skal til at være hurtigere, må man forvente at der snart kommer SSD raid systemer, der går fra at kunne flytte et par tusind MB i sekundet til 10 eller 100 gange mere.
Når det er så stor en nyhed at PCIe 4.0 kommer, hænger det sammen med at den har været forsinket i flere år, da den oprindeligt var forventet senest i 2013.
PCIe 3.0 er ydermere fra 2010, hvorfor det altså er gået pænt langsomt med at få PCIe opgraderet over tid.
Omvendt.
_
Når din maskine begynder at kunne flytte vilde 32 GB/s i hver retning, har det vel været ventetiden værd.
Bag PCIe finder du PCI-SIG

..mener

Meddelelse eller kommentar?

Forum Kun for abonnenter (bidragydere skal oplyse e-mail-adresse, før de kan indsende bidrag)

Før du kan deltage i dette forum, skal du tilmelde dig. Indtast venligst nedenfor de personlige adgangsoplysninger, du har fået tilsendt. Hvis du ikke allerede har tilmeldt dig, skal du gøre det. tilmeld dig først.

Connexiontilmeldingglemt adgangskode?