Forsiden > Ny teknik > Første 4K Blu-ray afspiller vist frem

Første 4K Blu-ray afspiller vist frem

tirsdag 6. januar 2015, af Tom Dissing

Nu hvor CES er over os, og mngden af 4K apparater står parat til at overvælde alle, er der fortsat en lille detalje.
Der findes nemlig ikke en eneste afspiller, der kan afspille andet end “besværlige” SSD diske, eller “indpakkede” harddiske, der måske hedder noget andet.
Eller rettere.
Det var igår.
Idag kan Panasonic stolt vise deres “worlds first” 4K Blu-ray player.
Desværre er der fortsat tale om en “next-generation Blu-ray player”, der i realiteten er en prototype.
Den står dog lige nu og spiller på CES2015, hvilket har fået den netop annoncerede UHD alliance, der ligner et sundt samarbejde mellem “content” skabere, og dem der sørger for at vi kan kigge med.
Alliancen, der indtil videre består af stort set alle de store filmselskaber, Netflix og en bunke af dem der producerer vores alle sammens TV apparater.
Og da planen ikke overraskende er at fokusere på UHD opløsning og op, kan interesserede se frem til at opleve indhold fra blandt andre Disney og Twentieth Century Fox, Netflix, på apparater fra Samsung, LG, Sony og Panasonic, der altså netop har suppleret op med verdens første 4K “Blu-ray” afspiller.
Hvornår de så rent faktisk er parate til at levere de første UHD Blu-ray afspillere, er svært at vurdere.
IFA sidste september lovede at de første afspillere vil ramme hylderne “late 2015”, i følge the Blu-ray Disc Association.
Det ser dog ud til at være skubbet frem, da der jo ellers ingen grund er til at vise afspillere frem på CES2015.
Problemet i samme omgang er som altid båndbredde.
Rent teknisk er de kommende 4K Blu-ray afspillere sikkert på plads.
Problemet er bare at det nærmest også er det eneste der er afklaret.
Producenter af indhold, er sikkert ikke specielt parate på at frigive deres content i 50-100Mbit/s kvalitet, ganske som at selv de klogeste 4K TV, med garanti ikke kan flytte billeddataen hurtigt nok, hvilket betyder at der skal “mere computer” ind i disse paneler.
Alt sammen kombineret med at det eneste der driver markedet i øjeblikket netop er 4K eller UHD.
Igen når størrelser som LG, Samsung og Sony går og venter på andet indhold end det - for eksempel - Sony har placeret på deres egen 4K afspiller der stadig ligner en robot støvsuger, er der vel ikke meget andet at gøre end at håbe på at the UHD Alliance der nu også inkluderer Panasonic, ender med at få overbevist størrelser som Walt Disney Studios, Twentieth Century Fox, Warner Bros Entertainment og Netflix om at det er nu og her, UHD afspillerne og “hurtige nok” paneler skal afsted til forbrugerne.
Som vi forstår det på flere US medier, er det først senere i januar, eller engang i februar disse størrelser indleder samarbejdet formelt, hvorefter de til gengæld har lovet at de vil løfte sløret for den såkaldte “technology roadmap”, der - med lidt held - er en del hurtigere end “afspillerne kommer engang i 2016”.
Her et par pressekonferencer fra CES2015, de fleste er klippet ned til “highlights”.


Meddelelse eller kommentar?

Forum Kun for abonnenter (bidragydere skal oplyse e-mail-adresse, før de kan indsende bidrag)

Før du kan deltage i dette forum, skal du tilmelde dig. Indtast venligst nedenfor de personlige adgangsoplysninger, du har fået tilsendt. Hvis du ikke allerede har tilmeldt dig, skal du gøre det. tilmeld dig først.

Connexiontilmeldingglemt adgangskode?