Forsiden > Ny teknik > Fujifilm og Panasonic sammen om ny CMOS

Fujifilm og Panasonic sammen om ny CMOS

onsdag 19. juni 2013, af Tom Dissing

I erkendelse af at der aldrig mere skal udvikles på film, har Fujifilm kastet sig ud i endnu et samarbejde, der handler om at videreudvikle på CMOS sensorene.
Denne gang er samarbejdet etableret med Panasonic.
Og da planen er at udvikle et "organic photoelectric conversion layer", der burde give "the industrys highest dynamic range and sensitivity", ser samarbejdet interessant ud.
De fleste er sikkert ikke klar over at Panasonic har en masse "semiconductor device technology", der kombineret med Fujifilms "highly-reliable organic photoelectric conversion layer with high absorption coefficient", kan bruges til at udvikle mere lysfølsomme sensorer, der ydermere får en bedre Dynamic Range, blandt andet fordi nyheden ikke længere bruger "silicon photodioder".
Konkret kan Fujifilm og Panasonic allerede nu vise at deres nyudviklede "CMOS system" har en Dynamic Range på 88dB, er - cirka er 1.2 gange mere lysfølsom ganske som denne type CMOS har en "broader range of incident angle", hvilket giver fordele for de såkaldte compact cameras.
Det hele er netop blevet vist frem på the 2013 Symposium on VLSI Technology, der blev afholdt i Kyoto, og som senere tager på tur til the 2013 International Image Sensor Workshop i Utah, U.S.A.
I begge tilfælde netop så langhårede seminarer at der ikke er meget andet at gøre end at vente på at Fujifilm og Panasonic viser deres færdige sensorer frem, på et tidspunkt.
Hvornår det sker, svæver en smule i det uvisse.
Sikkert er det dog at de er på vej med stadig mere lysfølsomme sensorer, der har bedre DR og som - vel sagtens - starter i deres eget hardware, og som derfor - forhåentligt - kan tvinge andre CMOS producenter til at udvikle tilsvarende nyheder.
VLSI Teknologien betyder at samarbejdet snart kan vise 20MP mobil telefon kameraer frem og en 41MP APS-C sensor.
Det har noget at gøre med et nyt pixel design der nu er på 0.9μm og 3μm.
De mindre pixels giver simpelthen mere plads.

Meddelelse eller kommentar?

Forum Kun for abonnenter (bidragydere skal oplyse e-mail-adresse, før de kan indsende bidrag)

Før du kan deltage i dette forum, skal du tilmelde dig. Indtast venligst nedenfor de personlige adgangsoplysninger, du har fået tilsendt. Hvis du ikke allerede har tilmeldt dig, skal du gøre det. tilmeld dig først.

Connexiontilmeldingglemt adgangskode?