Forsiden > Ny teknik > GH4 begynder for alvor at ligne et anamorfisk hit

GH4 begynder for alvor at ligne et anamorfisk hit

mandag 27. april 2015, af Tom Dissing

Panasonic har netop sluppet en ny firmware update til deres uendeligt populære GH4.
En firmware, der ud over de sædvanlige forbedringer, indeholder en enkelt rigtigt spændende feature, nemlig evnen til at kunne optage alle pixels fra hele sensor, der “heldigvis” er 4:3, hvilket kompbineret med den ofte omtalte Anamorphic update, reelt betyder at et GH4 nu har en højere linie opløsning end Alexaen i Open Gate mode.
Det eneste den enkelte GH4 ejer derfor har brug for, er et PL mount og en optik til nogle få millioner, for at kunne levere noget der ligner.
Eller.
Det er jo muligt at leje - relativt billige - anamorf optikker, der måske ikke er de hurtigste i verden, men som til gengæld kan strække billedet ud, så den nye 4:3 feature, der forresten bliver til 2.66:1 og ikke 2.39:1, som i biograferne, når et GH4 udstyres med en anamorf op tik.
Igen.
Det er jo ret heldigt at kunne “post frame” billederne, ind imellem.
Det koster en smule af billedet i siderne, men betyder intet for opløsningen, der fortsat er den samme.
Og hvis du - i første omgang - ikke er frisk på at gå ud og leje dyre PL mount optikker, og hvad der ellers skal til, er det faktisk muligt at eksperimentere.
Enten med gamle - tit sære og besværlige - anamorfe forsatser, der - typisk - kommer fra gamle film projektorer, der optisk konverterede en filmstrimmel til et 2,39:1 billede.
Eller en af de nu ekstremt aktuelle Letus AnamorphX PRO Adapter 1.8x løsninger, der som navnet antyder blot monteres foran på en 77-114mm optik forende ( læs dyrt Nikon, Canon eller Zeiss CP2 glas, der i komination med en Letus AnamorphX PRO Adapter, der forresten findes i flere versioner, gør et GH4 til et særdeles tungt kamera.
Der omvendt leverer 2,39:1 i noget der ligner 4608x3456 pixels, eller TV linier, hvilket er lettere uafklaret, da det ikke helt konkret fremgår om den nye firmware rent faktisk optager “alle pixels” i det nye 4:3 mode, eller om der går lidt til spilde.
Som vi læser det, betyder de mange pixels uanset at kameraet er på absolut overarbejde når der optages i 2,39:1.
Til gengæld kommer du hjem med noget der ligner 3456 linier, hvilket ganske rigtigt er en del mere end et Alexa kan levere.
Vi har fundet en præsentation af firmwarens nye features, og et par klip der viser hvad du kan eksperimentere dig frem til, hvis du finder en gammel x2 projektor forsats, der måske ikke er den letteste at løbe rundt med. Men som omvendt giver nogle sjove billeder.


Meet Conor: Message of Hope Foundation from Kevin Luiz on Vimeo.

Meddelelse eller kommentar?

Forum Kun for abonnenter (bidragydere skal oplyse e-mail-adresse, før de kan indsende bidrag)

Før du kan deltage i dette forum, skal du tilmelde dig. Indtast venligst nedenfor de personlige adgangsoplysninger, du har fået tilsendt. Hvis du ikke allerede har tilmeldt dig, skal du gøre det. tilmeld dig først.

Connexiontilmeldingglemt adgangskode?