Forsiden > Ny teknik > HD video på nyt mellemformat kamera

HD video på nyt mellemformat kamera

tirsdag 15. april 2014, af Tom Dissing

Nyheden fra Pentax, der nok mest er tiltænkt mode og high end still folket, kan det til trods leveres HD video i en hidtil uset kvalitet.
Her taler vi naturligvis ikke om datarate men derimod om DOF og det faktum at en stor sensor på 51,4 millioner pixels (8265 x 6192) jo burde give et eller andet i forhold til video, også.
Kameraet er reelt først blevet “officielt” idag, men har allerede resulteret i et utal af reaktioner.
Blandt de mange, er der dem der hellere ville kalde dette kamera for et “croppet” MellemFormat, da det jo “burde” have en sensor på 60x45mm, der er det “rigtige” mellemformat.
Når det er nævnt, er det altså samme sensor som der sidder inde i H5D-50C og Phase One IQ250 ( bagstykket).
Og da disse er prissat til 29.000 og 37.000 dollars er de 8.499 dollars som det nye 645Z skulle ende med at koste nærmest en foræring.
Om det så betyder at kameraet er “klogt nok” til at bruge hele sensor når den optager video, er indtil videre ikke officielt kendt. ( ganske som det heller ikke fremgår om det er muligt at optage eksternt og/eller i hvilke båndbredder der kan optages HD i, red. )
Pentax 645Z, er uanset dette et imponerende kamera, der såmænd også kan 4K.
Dog ikke i konventionel videoforstand, men derimod i det som Pentax kalder for i Interval.
Det betyder at det er muligt at skyde op til 2000 billeder i 3840x2160 pixels i Motion JPEG eller AVI-format, med fast “afstand” i tid.
For eksempel hvert sekund, eller andet.
Det betyder dermed at det reelt også er muligt at gøre det samme i fuld opløsning, men hvis du nu vil skyde i 3840x2160 pixels i Motion JPEG eller AVI-format, er det altså en mulighed.
Igen, det må formodes at være still delen, der kunne tænkes at får ambitiøse amatører og professionelle til at overveje dette kamera, der kan skyde op til 3 billederer i sekundet ved 51,4 millioner pixels (8265 x 6192).
Selve CMOS er født uden lavpasfilter, hvilket betyder at der kan komme mærkelig støj ind i billederne, hvis optagelserne ikke klares i kontrolleret lys.
Omvendt giver det manglende filter langt bedre billeddynamik.
Nyheden er ydermere blevet hurtigt nok til at vurderingen er at det er muligt at arbejde “støjfrit” i op til 204.800 ISO.
Forvent 3200 til 6400, gætter vi på herfra.
Er det tilfældet, er det omvendt også rigtig flot.
Der er indbygget auto, på alle leder og kanter. SAFOX 11 der måler med 27 sensorer, heraf 25 i kryds, måler -3EV til +18EV og giver rent faktisk muligheden for at stille skarpt på ting det menneskelige øje end ikke kan se.
Der er nu indbygget en LCD-skærm på 3,2 tommer der burde betyde at det er muligt at placere kameraet steder hvor der ikke er plads til operatøren og andet.
Der er indbygget HDR, hvor tre billeder ligges sammen til en enkelt i RAW.
Huset skulle ende med at koste 78.599 kroner og hvis du vil have en DFA 55mm F/2,8, med, ender prisen på 88.499 kroner.
Der optages på SD-kort, for eksempel i form af SDXC UHS-1-kort.
Det er muligt at dumpe data via USB 3,0.
Det hele ser ud til stadig at være så nyt at producenten end ikke er færdig med deres minisite om emnet, som du kan se her.
Disse sider ser dog ud til at vise at der skulle være flere optikker på vej.
Dem har vi dog ikke kunne finde nogle rygter om.

Meddelelse eller kommentar?

Forum Kun for abonnenter (bidragydere skal oplyse e-mail-adresse, før de kan indsende bidrag)

Før du kan deltage i dette forum, skal du tilmelde dig. Indtast venligst nedenfor de personlige adgangsoplysninger, du har fået tilsendt. Hvis du ikke allerede har tilmeldt dig, skal du gøre det. tilmeld dig først.

Connexiontilmeldingglemt adgangskode?