Forsiden > Ny teknik > HDR TV ind af bagvejen

HDR TV ind af bagvejen

YouTube viser hvordan

onsdag 9. november 2016, af Tom Dissing

Hvis du fortsat ikke har bemærket at Google er på vej med en ny Chromecast dims, er det på tide at du tjekker den nye Ultra ud.
Det er nemlig fortsat ikke muligt at opleve HDR mange steder.
Der er ingen broadcastere - sådan lige i nærheden - der sender i HDR, ganske som det fortsat kræver et dyrt TV - altså indtil forleden - overhovedet at kunne komme i nærheden af HDR signaler.
Og så alligevel.
YouTube understøtter nemlig HDR, nu, og lover med den nye Google Chromecast Ultra at det bliver muligt for alle at se HDR.
I den forbindelse har vi tidligere været inde på et Apple/LG samarbejde, hvor der i november/december kommer en 4K ( 24 tommer ) og en 5K monitor ( 27 tommer ), som Apple netop har sat ned med 25 procent, hvilket - gætter vi på - er for at få solgt en masse flere skærme, inden årsskiftet.
Begge har de et farverum og Nits nok til at det er muligt at se HDR på disse skærme.
Og da den “dyreste” netop er sat ned til ( cirka ) 7800 .- med moms, er det altså muligt at få fingre i en ( der er sikkert også andre ) 27 tommers 5K skærm, der har et farverum, der næsten 100 procent dækker ReC2020, og som helt sikkert er stort nok til at det er muligt at se YouTube HDR, eller DCI P3, så du nu kan se dine DCPer hjemme i redigeringen, for noget der ligner ingen penge.
YouTube har indtil videre ikke sagt særligt meget om deres HDR kvalitet eller “standart”, bortset fra på deres blog, hvor det fremgår at det ikke kun er HDR de netop har åbnet op for.
Er du til 360graders videoer, er det nu også muligt at uploade, hvilket betyder at du nu kan se hele to nye teknologier på dit TV - eller monitor - hvis du udstyrer det med en Chromecast Ultra.
Som vi forstår det, er der ikke nogen “egentlig standart” for hvad YouTube mener er HDR.
De nævner dog at Samsung SUHD TV og “enkelte” UHD TV kan vise ( deres ) HDR.
Dermed må man formodes at den “kvalitet” de taler om, er i samme område/nærheden af REC2020, hvilket reelt betyder at det bliver pænt trist at se på de videoer - for os andre - der kun er synlige i HDR.
Har du mod på at se HDR ( der som vi forstår det ikke er uploaded i HDR, men blot er optaget i HDR, kan du se et par eksempler nederst, hvor det fremgår at YouTube for længst har forstået at deres seere elsker kvalitet, hvorfor de let kunne tænkes at investere de 630 kroner en Chromecast Ultra koster.
I den forbindelse, ligger du inde med HDR optagelser, har du pludselig muligheden for at se hvordan - dem der kan se med - reagerer på HDR, ganske som det rent faktisk er muligt at eksperimentere med HDR kvaliteter og opløsninger, nu hvor der findes monitorer der kan vise - distribueret - HDR, i ofte kedelige kvaliteter, der er jo hænger sammen med at båndbredde stadig kræver en del hestekræfter.
Chromecast Ultra skulle lande på hylderne den 19. november.
Det skulle være muligt at købe den internationalt allerede nu, blandt andet her, hvor du også kan læse mere om ideen bag Chromecast Ultra.
Her et par HDR vidoer, der - vist nok - er uploaded i SDR, men som senere kommer i HDR, nu hvor YouTube tillader at du uploader i HDR kvalitet.


Meddelelse eller kommentar?

Forum Kun for abonnenter (bidragydere skal oplyse e-mail-adresse, før de kan indsende bidrag)

Før du kan deltage i dette forum, skal du tilmelde dig. Indtast venligst nedenfor de personlige adgangsoplysninger, du har fået tilsendt. Hvis du ikke allerede har tilmeldt dig, skal du gøre det. tilmeld dig først.

Connexiontilmeldingglemt adgangskode?