Forsiden > Ny teknik > Hasselblad X1D 50MP med HD video

Hasselblad X1D 50MP med HD video

torsdag 30. juni 2016, af Tom Dissing

Sidste uges bombe, det nye Hasselblad X1D, der er “endnu et” 50MP DSLR, der det til trods kun lige med nød og næppe kan håndtere 2MP video ( HD er 2,0736MP ), ligner dog fortsat netop det som det er.
Verdens første spejlløse kamera med en større sensor end dem Sony har udstyret deres spejlløse kameraer med.
Et valg der blandt andet betyder at optikkerne er “helt nye”, da det jo ellers ikke passer til et spejlløst hus, hvorfor der blot er to af dem i første omgang.
Heldigvis vejer nyheden bare 725 gram, ganske som de to primes der kan tilkøbes tilsvarende må formodes at være pænt lette.
Dog ikke i prisen.
Investeres der i huset og de to optikker, ender prisen på noget der ligner 113.110 danske kroner med moms. ( i følge Goecker.dk )
Huset alene koster 73,745, så det er altså ikke billigt at få fingre i et spejlløst mellemformats 50MP kamera.
Der omvendt leveres med en adaptor så dem der allerede er på Hasselblad H-mount glas kan bruge deres optikker via adaptor på dette hus.
Det er pænt svært at overse at der er tale om et spejlløst hus, der blot kan levere HD video.
Bevares.
Som altid er det ikke prioriteret.
Men det kan jo være at de - potentielt - meget heldige billeder der burde forlade dette hus, også får video til at se godt ud.
Helt sikkert er det i hvert fald at DOF bliver kort, nærmest uanset.
Skulle der kigges på specs på nyheden, er der grundliggende ingen overraskelser.
Kameraet optager stills i RAW 3FR, der er Hasselblads lossless RAW format, der fylder 65MB i snit pr billede.
Det er særdeles tæt på - til tider mindre - end hvad Canons 5DSR leverer, hvilket - kunne - betyde at der er tale om en RAW fil i 12-14bit farvedybde, og ikke de 16bit som Nikon - som eksempel - tilbyder i deres RAW filer.
Omvendt, kan der skydes i TIFF 8 bit ( der er x3, så altså 24bit farvedybde ) hvor den enkelte fil kommer op på 154MB, som det kendes fra andre 50MP mellemformat kameraer.
Video, der må formodes at til lidt “modellen vrikker lidt, nu hvor vi alligevel er i studiet”, er som pointeret HD i op til 25 fps.
Måske 30 fps i USA.
Kameraets såkaldte farvedefinition er 16 bit, med DR ( dynamic Range ) på op til 14 blænder.
Hvilket svarer til at dette hus - teoretisk set - kan det samme som den sensor der er i huset, før elektronik og virkeligheden.
Igen.
Tag et billede af solen med det, og se hvad der sker i skyggen, så har du den sande DR, der sagtens kan være op imod 14 stop.
Der har i forbindelse med frigivelsen af nyheden været en masse snak om hvorfor det første spejlløse mellemformat først kommer nu.
Og forklaringerne har været mange.
Muligheden for at kunne bruge Hasselblad H-mount optikker ( der er cirka 14 styks ) via adaptor, burde dog forklare det meste.
Hasselblad har været - og er fortsat - bange for at kanibalisere på deres eget marked, og tilbyde “billigere” kameraer, der kan sænke salget af deres “dyrere/mere professionelle” apparater.
Nu er der omvendt så meget ballade på 50MP fronten, og et Leica S der ligeledes har en “større sensor”, men ikke så mange pixel, at vi sikkert skal vente helt til PhotoKina i september før der kommer andre - og det er helt sikkert - +50MP huse, der enten er “almindelige” FullFrame størrelse, eller mellemformat som dette.
Skulle vi måle på den såkaldte μm, altså størrelsen på det enkelte photosite, og dermed den fysiske lysfølsomhed på et sådan kamera, er der tale om en 5.3 × 5.3 μm sensor, hvilket - til sammenligning - er 4.14 µm x 4.14 µm på et Canon 5dSr og 4.8 µm x 4.8 µm på et Nikon 810A, der dermed begge er “væsentligt mindre lysfølsomme”.
I Canons tilfælde “værst” da dette leverer samme antal pixels i et billede, mens Nikon har samme problem blot med færre pixels.
Når det er på plads ligner et X1D alt det som den professionelle fotograf leder efter på “hobby kameraet”.
Der er dual Card slots, så SD kortene kan udskiftes under optagelsen, suppleret af USB 3.0 Type-C stik ( vist nok det første uden for Mac land ?) og Mini HDMI & Audio I/O ports til video siden, der - måske ?? - nu/senere tilbyder højere opløsning eller bedre videokvalitet end de h264 kameraet kan optage internt i.
Slutteligt er der Wi-Fi & GPS så billederne får lidt mere meta, suppleret af at det er muligt at se med på en iOS enhed, hvis fotografen tillader det.
I forhold til det faktum at det ikke længere er muligt at se hvad optikken ser, som andet end et elektronisk signale, er kameraet udstyret med en 2.36MP viewfinder.
Det kan vise sig at være nok, da der er tale om en 24bit søger, der kan bruges til at lave - de klassiske - firkantede 39MP - billeder, Hasselblad stadig er kendt for.
Det er viewfinderen, der bestemmer hvilket format der optages i.
Eller det du ser, er det du optager.
Smart.
Kameraet kan optage fra 100 ISO til 25600 ISO. Hvor der er støj ved vi ikke. ( H6D-50C tilbyder kun 12,800 ISO )
Herunder en promo video, der - på en uheldig måde - bruger slow mo og fast motion - optagelse fra et kamera der “kun” kan håndtere 25fps.
Det kan være at de brugte - det rygtede RED - til optagelserne af denne video.

Meddelelse eller kommentar?

Forum Kun for abonnenter (bidragydere skal oplyse e-mail-adresse, før de kan indsende bidrag)

Før du kan deltage i dette forum, skal du tilmelde dig. Indtast venligst nedenfor de personlige adgangsoplysninger, du har fået tilsendt. Hvis du ikke allerede har tilmeldt dig, skal du gøre det. tilmeld dig først.

Connexiontilmeldingglemt adgangskode?