Forsiden > Ny teknik > Hitachi eksperimenterer med et 8K kamera

Hitachi eksperimenterer med et 8K kamera

torsdag 16. april 2015, af Tom Dissing

Selv om at vores lokale broadcastere fortsat sværger til 720P, har resten af verdens broadcastere for længst gennemskuet at forbrugerne investerer i stadig større TV apparater, hvorfor opløsning reelt spiller ind i oplevelsen foran husalteret.
Derfor bliver der rundt om i verden eksperimenteret med 4K transmission, der forventes at blive til 8K transmission allerede i 2016, da japanske NHK har besluttet at de i 2020 vil sende hele OL i 8K, så oplevelsen kan blive endnu større.
Gerne på rigtigt store TV apparater.
Til formåles skal der jo “opfindes” en masse 8K udstyr.
Og ganske som med 4K, er der stort set intet der fungerer.
Jo der er enkelte kameraer, NLEer der kan klippe optagelserne sammen, men - som eksempel - nærmest ingen broadcastere der kan håndtere de vanvittige datamængder - i distributionen - der i 8K skulle befinde sig på noget der ligner 150Mbit/s i H265 encodning, og tæt på 100mbit/s i 4K i h264.
Til sammenligning er en hel MUX herhjemme nu oppe på 19-33mbit/s ( DVB-T2), til noget der ligner 12-13 TV kanaler.
Hvad der så ender med at komme ud af bagenden på et Hitachi 8K kamera er fortsat ukendt.
Det ser dog ud til at Hitachi har bestluttet sig for at droppe B4mount til dette kamera, hvilket kunne tænkes at hænge sammen med at der nu finde S35mm optikker der kan fungere som “broadcast optikker”, bedst understreget af Canons nye Cine-Servo 50-1000mm T5.0-8.9, der måske ikke er den mest lysfølsomme optik verden.
Men som omvendt når derhen hvor tingene sker på et stadion, som eksempel.
Igen.
NHK har brug for “næste generation” broadcast kameraer, der er “realistisk” lysfølsomme ( noget der ligner f11-12@2000Lux ) og som kan indgå direkte i 8K Super-High Vision projekter, der jo typisk kræver kameraer CCUer, billedmixere og optagere.
Indtil videre har Hitachi blot vist deres første “næsten færdige” SK-UHD-8060 frem, der er et - hold lige fast - 33 millioner pixel CMOS kamera.
Kameraet er naturligvis stadig en prototype. Men der er altså kommet lidt specs ud.
Det vejer som eksempel “bare” små 7 kilo uden glas, og kan udstyres med en 12 tommers 4K viewfinder.
Det fremgår ikke om den søger der er på EFP versionen er HD eller måske lidt mere.
Til gengæld bruger kameraet bare 60 watts, hvilket er realistisk i forhold til drift på batteri.
Og så var det jo at vi nævnte at vi ikke helt ved hvad der kommer “ud af et SK-UHD-8060”.
Det gør vi faktisk.
Output er nemlig noget der kræver et 40Gbps fiber kabel, der så ellers distribuerer ( overfører) 8K, 4K og 2K video samtidig.
Et gæt er at retur er på 2K, mens kameraet er bygget op så der både kommer 8K og 4K ud af det (bare et gæt)
Årsagen kunne også være at det er meningen at dette kamera skal kunne bruges i 4K studio sammenhænge, indtil 8K bliver mere udbredt.
I den forbindelse er det på sin plads at pointere at de roder med en hybrid version af SMPTE304/311 kablerne, hvilket betyder at det måske (?) bliver muligt at starte med eksisterende fiber systemer, og blot arbejde i 4K.
Tilbage hos NHK hvor de længe har planlagt at gå direkte fra HD til 8K Super-High Vision, er de dog godt klar over at resten af verden har besluttet sig for at “mellemlande” på 4K.
Det er Sean Moran, Hitachis COO og Vice President of Sales and Operations television i hvert fald overbevist om.
Han siger:
-8K broadcasting is on the verge of becoming a reality, and it will undoubtedly become the mainstream past 2020, starter han og når lige at pointere at dette kamera kan optage onboard i 8K.
-The camera can also record in 8K raw to its SSD recorder with a running time per disc of 40 minutes.
En detalje der kunne betyde at det kan bruges i Cine sammenhænge.
Altså med det forbehold at RED jo netop har annonceret deres 8K sensor upgrade, der skulle komme til deres Weapon engang fra årsskiftet af.
Dermed ser det ikke ud til at Hitachis SK-UHD-8060 har en fremtid som masseproduceret Camcorder, før engang langt ude i fremtiden, hvor 8K bliver den realitet som NHK har planer om at den bliver.

Meddelelse eller kommentar?

Forum Kun for abonnenter (bidragydere skal oplyse e-mail-adresse, før de kan indsende bidrag)

Før du kan deltage i dette forum, skal du tilmelde dig. Indtast venligst nedenfor de personlige adgangsoplysninger, du har fået tilsendt. Hvis du ikke allerede har tilmeldt dig, skal du gøre det. tilmeld dig først.

Connexiontilmeldingglemt adgangskode?