Forsiden > Ny teknik > Hollywood går helt ind

Hollywood går helt ind

torsdag 21. maj 2015, af Tom Dissing

Sidste nye sort, der vitterligt er sort, kendes bedst som High dynamic range i filmland.
Og selv om at det fortsat er lettere uafklaret, melder blandt andet 20th Century Fox sig nu ind i flokken af selskaber der garanterer at alle fremtidige produktioner - uanset om der er tale om film eller TV serier - at disse vil blive optaget og frigivet i 4K UHD versioner og det ydermere i HDR (High dynamic range).
Dermed ser det endnu engang ud til at det bliver filmindustrien der kommer til at diktere hvordan fremtidens billede “ideal” ser ud.
Som altid med Hollywood går der lige et stykke tid før det hele er på plads.
Omvendt kommer de første HDR afspillere, der bliver de omtalte 4K UHD (og nu også ) HDR -Blu Ray afspillere først engang til jul, sikkert til priser de fleste ikke bryder sig om.
Det skulle ydermere være muligt at få fingre i HDR TV allerede nu, i følge flere kilder.
Disse er - igen - ikke specielt billige, og da standarden stadig flyder, og blot minder om noget der ligner et Rec2020 farverum, er det nok på sin plads at trække vejret i et kort øjeblik før der investeres.
Tilbage i Hollywood skulle “X-Men: Days of Future Past” blive den første 4K UHD HDR og måske endda HFR film der bliver sluppet.
Hvornår er der fortsat ingen der ved.
Og så skulle “The Maze Runner” også komme ud i HDR, hvilket må betyde at den oprindeligt er optaget i noget der ligner Rec2020 og dermed på Sony F65, der er det eneste kamera der har et stort nok farverum til at “dække” over Rec2020/Aces.
Definitionen på High dynamic range, skulle dog være på vej til at falde på plads, da det er “The UHD Alliance”, der kommer til at bestemme hvad der er HDR og hvad der ikke er. ( Aces er Oscar akedemiets oplæg til et cinematisk farverum )
Størrelser som the Society of Motion Picture and Television Engineers er tilsvarende på vej med en HDR definition, der dog forventes at komme til at efterleve The UHD Alliances retningslinier, og/eller delvist basere sig ( eventuelt supplerende ) på Aces.
Det er konkret Hanno Basse der er chief technology officer hos Fox der ser ud til at være manden der har taget beslutningen om af Fox går HDR i 4K.
Han sagde på NAB2015:
-We want to have a first version (of a quality spec) later this year to coincide with the Blu-Ray Disc Association, der jo er på vej med deres definition på Ultra HD Blu-Ray med HDR support.
Fox og deres valg af HDR viser med stor tydelighed at Hollywood ønsker at være dem der bestemmer hvordan fremtiden skal se ud i biografen.
At der - som eksempel - findes andre ideer og tanker i Europa, er ikke relevant.
Altså indtil - for eksempel - EBU og den samlede (?) europæiske filmindustri vælger at være enige ( eller uenige ) med Hollywood i deres valg af standard.
UHD HDR eventuel med support for HFR ( high frame rate ) ser med andre ord ud til at være den standard som resten af verden kommer til at efterleve.
Heldigvis ser det ud til at HDR “specs” bliver såkaldt ikke-proprietære så alle andre også vil kunne levere film og TV serier “baseret” på “the Alliances” beslutninger.
Det eneste der dermed er kendt er The Blu-Ray Disc Association, der rent faktisk har løftet sløret for en hysterisk høj standard på deres kommende UHD Blu-ray skiver med HDR support.
De UHD HDR TV der blev vist på CES2015 er dermed ikke “godkendt” til at hverken UHD Blu-Ray eller UHD HDR.
Men gad vide om de ikke kan håndtere den HDR standard der bliver gældende når den på et tidspunkt bliver vedtaget af alle relevante størrelser.
En interessant detalje i den forbindelse er dog at Europa end ikke er inviteret til at mene noget som helst om hvordan dette format, som den Europæiske filmbranche jo kommer til at efterleve ganske hurtigt.
Uanset dette, er det på sin plads lige at vente et par uger med at investere i - for eksempel - Samsung TV, der allerede eksisterer som SUHDTV, der reelt ikke understøtter HDR specs. ( der omvendt ikke eksisterer)
Vurderingen er dog at disse - meget dyre - apparater vil kunne opdatere til “rigtig” UHD HDR, når standarden falder på plads.
Dette fordi indgange og intern regnekraft er kraftige nok til at kunne håndtere de 10-12bit datastrømme i op til 100mbit/s UHD Blu-Ray kunne ende med at tilbyde helt almindelige forbrugere.
Dolby er forresten også ude med “Dolby Vision HDR”, som Vizio, der producerer TV apparater har lovet at ville understøtte.
Igen en standard der kunne blive relevant ude i fremtiden.
Dette er dog et proprietært format, hvorfor et “Dolby Vision HDR TV” kunne ende med at blive en fejlinvestering.
Tilbage i biograferne er HDR faktisk også kun lige nået til at “være på vej”.
Disneys “Tomorrowland” skulle komme ud i en Dolby Vision HDR version.
Naturligvis kun i de biografer der er udstyret med dette system ( Dolby Vision ) og i HDR i de Imax biografer der er udstyret med HDR.

Meddelelse eller kommentar?

Forum Kun for abonnenter (bidragydere skal oplyse e-mail-adresse, før de kan indsende bidrag)

Før du kan deltage i dette forum, skal du tilmelde dig. Indtast venligst nedenfor de personlige adgangsoplysninger, du har fået tilsendt. Hvis du ikke allerede har tilmeldt dig, skal du gøre det. tilmeld dig først.

Connexiontilmeldingglemt adgangskode?