Forsiden > Ny teknik > Hvad med et Samsung NX1

Hvad med et Samsung NX1

onsdag 7. januar 2015, af Tom Dissing

Samsung ser ud til at være ude med lidt af en nyhed.
En nyhed der - af pænt uforståelige årsager - stort set - er blevet ignoreret af alt og alle.
Nyheden, der er et 4K video DSLR, der også kan lave billeder i op til 28MP, ser ellers rigtigt interessant ud.
Og bedst af alt er det udstyret med et Samsung NX-mount der har en FFL eller Flange focal distance på 25.5mm, hvilket betyder at alle PL mounts, alle fortidige mounts og alverdens FF og Leica M serie optikker kan bruges på nyheden.
Dermed er det altså muligt - i et snuptag - at udstyre dette lille monster med en af de kendte Leica/Zeiss glas, der intet fylder, og som tegner netop så skarpt og med så meget “personlighed”, at kameraet her er en overvejelse værd.
Det store spørgsmål er derfor hvor ingen af dem der “flyver”, slider”, eller “skater” sig igennem et utal af optagelser har overvejet dette kamera.
Årsagen ser ud til at være at de fleste enten ikke kender til kameraet, der ydermere kan skyde 15fps .JPG i fuld CMOS opløsning i noget Samsung selv mener er uendeligt lang tid. ( sandheden skulle være omkring 100 .JPG i max opløsning @ 15fps ( det er næsten 10 sekunder ! ). Og hvis du går ned på 12fps kan det være at du kan komme op på 150 frames, hvilket jo let kan blive til 15 sekunder. ( alt sammen i 6480 x 4320 28MB pr frame )
Eller indtil du har fyldt kortet op.
Det og mange andre udfordringer ved dette totalt oversete BSI CMOS kamera ( hvor BSI står for baggrunds beslyst ) der netop fordi der er tale om et BSI kamera, burde være - om muligt - endnu mere lysfølsomt end alle andre “standard CMOS” kameraer.
De konventionelle fordele med en skærm på bagsiden og en OLED EVF kombineret med endnu et “system”, denne gang fra Samsung, er vel relativt indlysende.
Hvor meget der kan trækkes ud af kameraet over Clean HDMI eller på andre måder, er du nødt til at spørge Samsung om.
Omvendt ser det ud til at de reviews der allerede er ude på dette kamera, der blev sluppet sammen med et par særdeles overbevisende optikker, en 16-50 mm S1650ASB der er et f2-f2.8 optik, der ser rigtigt spændende ud, ganske som den lækre f1,4 85mm ligner lidt af et hit.
Der er ikke meget ude om native ISO, eller hvornår der kommer støj på et NX1.
Sikkert er det dog at kameraet har en hulens masse hestekræfter.
Bedst understreget af at der bliver stillet skarp ( auto fokus - vist ikke kontinuerlig på video ?) på 205 punkter, der når at blive “læst” på 0,055 sekunder.
Vi har fundet en række “reviews”, der alle er relativt positive.
Der heller ikke er særligt præcise omkring båndbredden dette kamera kan optage 3840 x 2160 i 30 fps, eller i 4096 x 2160 i 24fps.
Hvis du vil optage i 25fps skal du ned i 1080 ( indtil videre, gætter vi på ).
Det er muligt at vælge “Høj kvalitet”, “Normal” og “Pro” i 3840 / 4096 optagelser.
Kameraet læser SD, SDHC, SDXC (op til 64 GB), og der er UHS-I, UHS-II support
Læs eventuelt mere hos Samsung selv her.
Her de omtalte promoer, hvor det bland andet fremgår at der er Clean 4:2.0 i 4K ud af HDMIen og at det internt optager i HEVC enten i MP4 eller i “.movie format, der ( måske ?) er Samsungs egen container (?)Meddelelse eller kommentar?

Forum Kun for abonnenter (bidragydere skal oplyse e-mail-adresse, før de kan indsende bidrag)

Før du kan deltage i dette forum, skal du tilmelde dig. Indtast venligst nedenfor de personlige adgangsoplysninger, du har fået tilsendt. Hvis du ikke allerede har tilmeldt dig, skal du gøre det. tilmeld dig først.

Connexiontilmeldingglemt adgangskode?