Forsiden > Ny teknik > Hvem kan UHD - det kan NEP

Hvem kan UHD - det kan NEP

onsdag 21. september 2016, af Tom Dissing

De fleste taler fortsat om hvor mange år der går, før UHD begynder at blive bare den mindste smule relevant i broadcast sammenhænge.
Henne hos NEP taler de mest om, hvor mange uger der går, før de kan komme igang med at producere noget mere i UHD, på de 5 nye OB vogne de netop har bestilt.
Leverandør bliver - igen - Broadcast Solutions GmbH, hvilket sikkert ikke overrasker, da netop Broadcast Solutions er kendte for at kunne levere noget der virker i en fart.
I forhold til “hvor vilde” de kommende UHD vogne bliver, så bliver det pænt vilde.
Fire ud af fem bliver 8-12 kamera vogne, hvilket - underforstået - er nok til de fleste former for premieum fodbold produktioner, hvilket må formodes at være målgruppen.
Igen.
Vi har jo også her i landet en enkelt UHD broadcaster, så gade vide om de ikke også snart overgår til primært at producere indhold i UHD til deres UHD kanal, mens deres HD kanaler så må “nøjes” med 1080P.
Altså forudsat at der produceres i UHD.
Nu hvor vi taler vildt, så bliver den 5. OB vogn altså rigtig vild.
Her bliver der som udgangspunkt tale om en 30 kamera vogn, hvilket kræver at bilen bliver en såkaldt “triple-expanding trailer”, så den - næsten kan vokses til 3x størrelse målt på m2.
De “små” vogne bliver “pre-configured” og næsten “off-the-shelf” OB vogne, hvilket naturligvis er noget vrøvl, men det er forventningen at der bliver tale om relativt “simple” UHD vogne, der må formodes at kunne alt fra ultra SLoMo til miks af de omtalte 8-12 kameraer, suppleret med lyd og alt det andet der er påkrævet i forhold til moderne UHD produktion.
Folk der er vant til at købe vogne hos Broadcast Solutions kan derfor glæde sig over at der nu snart kommer en række “Streamline Family” vogne ud og køre.
Som eksempel tog det bare tre måneder at bygge deres nyeste UHD vogn, der har produceret siden juli.
Det er fortsat ukendt hvad der kommer til at være af teknik inde i de enkelte vogne.
Noget/en del tyder dog på at de fleste vogne - måske alle - bliver baseret på Grass Valley.
Enten helt eller delvist.
Blandt årsagerne til dette valg, er at Broadcast Solutions GmbH jo netop er kendt for at levere OB vogne, der er udstyret med Grass Valley hardware.
Er det tilfældet kunne vognene let være udstyret med en kombination af LDX 86N 4K kameraer suppleret af LDX C80 og LDX 80 kameraer.
Igen.
Grass Valley har ikke lige været ude med en presseting om at de har solgt 150 UHD kameraer.
Men det kan jo være at det kommer.
Sikkert skulle det dog være ( næsten ) at bilerne bliver udstyret med Grass Valleys Kayenne K-Frame billedmiksere. ( det er heller ikke bekræftet, red. )
Rent fysisk bliver der tale om S8 vogne for de “små”, mens den store bliver en S12er, ganske som UHD-41, som NEP Germany og NEP Switzerland har bestilt samme sted.
Som vi forstår det er HD34K ( der har en 2009 navne bror ) også en UHD OB vogn, der “kun” er en 8 UHD kamerakæde vogn, hvilket ikke forhindrede Broadcast Solutions og NEP i at vise den frem på IBC2016.
Søstervognen til denne, der hedder UHD-41 er allerede leveret til Swisscom Teleclub, der har produceret fodbold i UHD siden juli på denne 12 kamera vogn, der igen er en Streamline S12, der dog er ændret en smule da UHD gear kræver lidt mere plads, uden at det har påvirket lydproduktionen.
Paul Henriksen, der er President NEP Broadcast Services Europe, siger:
-We see 4K is starting to develop in Europe, and now is the time to stop building normal HD OB Vans, starter han og bliver suppleret af Stefan Breder, fra Broadcast Solutions, hvor han er CEO.
Han siger:
-After we have just delivered six Streamline OB Vans (two as 4K versions) to NEP Europe within this year, we are very pleased with NEPs new order. Even more since one of the five new trucks, which is part of the order, will be one of Europes largest OB Vans, slutter han.
Broadcast Solutions GmbH er forøvrigt ganske kendte i Skandinavien, da de i 2010 etablerede deres første såkaldte “framework contract” med Mediatec Broadcast om ti OB vogne.
Suppleret af vogne leveret her til landet i både 2008 ( 3x DSNG vogne til DR) og igen i 2011. ( endnu en DSNG vogn til DR).
Tilbage i Sverige, hvortil de har leveret flere vogne, har de både leveres D-SNG til HD Solutions, Mediatec Broadcast ( 2 x 10 Cam S12ere), der senere bliver suppleret med HD12, HD13, HD14 og endelig HD16, HD17 og HD18
Jamen tænker du så, hvor er HD15.
Den gik til MPP Mediatec Broadcast, i München
Her hvad vi har kunne finde at videoer om emnet.Meddelelse eller kommentar?

Forum Kun for abonnenter (bidragydere skal oplyse e-mail-adresse, før de kan indsende bidrag)

Før du kan deltage i dette forum, skal du tilmelde dig. Indtast venligst nedenfor de personlige adgangsoplysninger, du har fået tilsendt. Hvis du ikke allerede har tilmeldt dig, skal du gøre det. tilmeld dig først.

Connexiontilmeldingglemt adgangskode?