Forsiden > Mediepolitik > Hvis DR fortsat skal købe ind eksternt

Hvis DR fortsat skal købe ind eksternt

Et slankere DR med ekstern købstvang

torsdag 1 december 2016, af Tom Dissing

Få sekunder efter Mette Bock blev udnævnt som ny kulturminister, var der en række medier der var ude og pointere at DR nok gik hen og blev lidt mindre nu.
Det er i hvert fald hvad den ny kulturminister har lovet at der skal ske.
Problemet i den forbindelse er naturligvis at et slankere - lad os nu bare sige 25 procent slangere - DR, først og fremmest må formodes at ville vælge at droppe de eksterne indkøb.
Indkøb der i øjeblikket minder gevaldigt meget om 500 millioner kroner investeret i det danske produktionsmiljø, hvert eneste år.
Det er - sådan målt på omsætning - som producentforeningen vurderer er pænt skvat over ti procent af den årlige omsætning i hele produktionsmijløet.
Dog med et par kedelige forbehold.
Omsætningen i TV- og film og spilproduktions -branchen er nemlig totalt oppe på 4,5 milliarder, hvoraf spilfolkene omsætter for 1,16 milliarder, hvorfor DRs 500 årlige milioner, altså er en del mere end 10 procent af de resterende 3,34 milliarder.
Fjerner vi også eksporten, der er på 1,5 milliarder i følge selvsamme forening, er vi pludselig mede på at DRs 500 årlige millioner er over 25 procent af den samlede omsætning i produktionsmiljøes, der konkret ser ud til at være nede på 1,84 milliarder , når eksport og spil modregnes. ( er konkret 1,48 milliarder i følge Producentforeningen,red. )
Jamen så er det vel klart at der bliver råbt dommedag, hver eneste gang DR skal spare mere end 1/3del af den samlede TV omsætning.
Det eneste sted DR jo kan spare er jo på de eksterne producenter, hvis administrationen og antallet af medarbejdere skal forblive på DR.
Vi er med andre ord tilbage til den ny kulturminister, der en række gange har pointeret at DR skal slankes, og at de 25 procent formodentligt er “i omegnen” af hvad hun mener der skal ske.
Et forsigtigt bud - herfra - på hvad den tidligere programdirektør i Danmarks Radio (2008 til 2010) har planer om, er såmænd at stramme væsentligt mere.
Og - kunne man gætte på - fortsat at insistere på at DR køber ind - eksternt - for det samme beløb i 2020, som de gør idag, suppleret med den almindelige pridudvikling.
Skulle det gå hen og bliver tilfældet, ville DR altså stadig kunne levere en voldsom andel af produktionsmiljøets omsætning, samtidig med at kolossen blev beskåret som kun en LAer eller alle de Danske Medier kan drømme kommer til at ske.
Det eneste sted hvor produktionsmiljøet kunne tænkes at blive ramt er dermed på - produktionen af - de underholdnings og reality -formater, der produceres i det uendelige.
Dem ville DR nok ikke have råd til, hvis kulturministeren får gennemført den nu langt mere sandsynlige rundbarbering af DR, der - sagtens - kunne tænkes at være på vej til at blive +25 procent i en endog nær fremtid, da regeringen som bekendt har “lov til” - i følge medieforliget - at “justere” det eksisterende forlig.
Som vi er orienterede, kræver det selvsamme flertal, med mindre justeringernen “blot” er mindre.
Ministeren skulle ydermere være endog særdeles interesseret i at sælge TV2 allerede i 2017.
Spørgemålet er om det rent faktisk er muligt, at sælge TV2 som “en mindre justering” til det eksisterende medieforlig.
Er det tilfældet kunne 2017 gå hen og blive et endog særdeles spændende medieår.
Grafikken er fra Politiken, da det stod klart hvem der blev den nye kulturminister.

Meddelelse eller kommentar?

Forum Kun for abonnenter (bidragydere skal oplyse e-mail-adresse, før de kan indsende bidrag)

Før du kan deltage i dette forum, skal du tilmelde dig. Indtast venligst nedenfor de personlige adgangsoplysninger, du har fået tilsendt. Hvis du ikke allerede har tilmeldt dig, skal du gøre det. tilmeld dig først.

Connexiontilmeldingglemt adgangskode?