Forsiden > Produktion > Hvorfor bruge Google

Hvorfor bruge Google

Når vi nu har Rigsarkivet

onsdag 24. januar 2018, af Tom Dissing

DR ser ud til at være på vej med en endog særdeles dramatisk programserie.
Denne der hedder “Forsvundne arvinger”, bliver sendt på DR1, her fra den 30. januar.
Her vil vært Mette Frisk og arkivar i Rigsarkivet Adam Jon Kronegh begynder at lede efter “Forsvundne arvinger”, hvor seerne blandt emnerne kan se frem til spørgsmål som: “Hvem drømmer ikke om at finde en ukendt rig onkel fra Amerika, som de en dag skal arve? For nogle mennesker bliver det virkelighed”.
Uanset om det så er dig der har en rig onkel i USA, du snart kan arve, går vært Mette Frisk, frisk på jagt efter arvinger, der ikke selv aner, at de er arvinger.
Og nu hvor Internettet, stadig ikke er opfundet, går hun i stedet i arkivet.
Konkret Rigsarkivet.
Her finder hun - heldigvis - hurtigt “Store familiehemmeligheder”, der i løbet af serien “kommer frem i lyset”, nu hvor “Forsvundne arvinger” , netop finder “forsvundne arvinger og ukendte familiemedlemmer“, der lige pludselig “dukker op”.
Blandt dem det hele handler om, er således “Dagny”, der i 1941 var 17 år gammel.
Hun blev “i al hemmelighed tvunget til at give sit nyfødte barn væk”, hvilket betød at “Hun aldrig så sin datter igen”.
Nu er Dagny så ellers død, hvofor “Forsvundne arvinger” giver sig til at finde “hendes bortadopterede datter”.
Der “måske har ret til en arv”.
Heldigvis er der ingen der “ved hvad datteren hedder, hvor hun bor, og om hun overhovedet er i live”, hvorfor Mette Frisk går på jagt efter Dagnys datter i Rigsarkivet.
Så hvis du gerne vil vide mere om Dagnys datter, er det på sin plads at kigge med når Arkivar Adam Jon Kronegh sammen med Mette Frisk, kaster sig ud i det spændende arbejde at “forsøge at finde frem til de arvinger, DR leder efter i programmerne”.
Skulle du i den forbindelse være bange for at der ikke er nok indhold, er der i Rigsarkivet 460.000 hyldemeter fuld af sådanne sager.
Sager der handler om - ellers helt normale - historier som “Fødsler, vielser, retssager, hospitalsjournaler og udvandringsprotokoller”, der alle ender der, og som en del af “vores allesammens fælles historie”, er blevet noget DR nu vil snage i.
Tilbage til Dagny historien, hører vi snart at hun siden har fået to andre børn.
De ved dog ikke - og får aldrig at vide - at de har en halv-storesøster.
Det finder de dog ud af, hvorfor de står til at skulle dele arven med hende.
I bedste TV stil, følger Adam Jon Kronegh “papirsporet gennem folkeregisterkort, faderskabsjournaler og Mødrehjælpsarkivet”, mens Mette Frisk besøger de mennesker, der har kendt Dagny og hendes hemmelighed.
Og nu hvor historie er åh så populær, kigger formatet også på “den historisk kontekst”, “…for hvordan var det egentlig at bliver gravid udenfor ægteskab i 1941?..”
Sidst ( i hver udsendelse ) “samles oplysningerne, så Dagnys børn kan få historien om, hvad der skete dengang, og hvorfor deres mor traf de valg, hun gjorde”.
Dorthe Vest Andersen, der er redaktør i DR Fakta, siger:
-“Forsvundne arvinger” er inde at røre ved helt eksistentielle områder i vores liv. Det er tankevækkende, at selvom man ikke har fået talt om ’hemmelighederne’, så viser det sig næsten altid, at der er nogle i familierne, der ved noget om, hvad der skete, og hvorfor der i dag ikke er kontakt til arvingen. Samtidig er “Forsvundne arvinger” et stykke samtidshistorie, der fortæller os, hvor fuldstændig anderledes samfundet så på for eksempel det at få et barn uden for ægteskabet, for ikke mange år siden, slutter redaktøren.
Der er foreløbigt planlagt otte afsnit, der alle kigger på “de mange forskellige grunde til at afdøde og arvingerne har mistet kontakten”.
Blandt årsagerne er - som eksempel - “Anden Verdenskrig”, “åndssvagelovgivningen”, “den manglende mulighed for at få en abort”, “en verdenskendt smuglerring” og endelig “udvandring”.
Se mere på DR1 fra den 30. januar.

Meddelelse eller kommentar?

Forum Kun for abonnenter (bidragydere skal oplyse e-mail-adresse, før de kan indsende bidrag)

Før du kan deltage i dette forum, skal du tilmelde dig. Indtast venligst nedenfor de personlige adgangsoplysninger, du har fået tilsendt. Hvis du ikke allerede har tilmeldt dig, skal du gøre det. tilmeld dig først.

Connexiontilmeldingglemt adgangskode?