Forsiden > Ny teknik > Ikke helt hurtig EF 100-400mm fra Canon

Ikke helt hurtig EF 100-400mm fra Canon

tirsdag 11. november 2014, af Tom Dissing

Mange rynker helt sikkert allerede på næsen, når de får fat i at den nye EF 100-400mm er en f/4.5-5.6 optik.
Men tænkt lige over hvad der sker, et kort øjeblik.
DOF eller dybdeskarpheden på 1 meter, der er denne optiks nærgrænse er 2,35cm på 100 mm og 0,12mm ved 400mm @ F5,6.
Så, det er korrekt at optikken ikke er “vildt lysfølsom”, men med DOF på mindre end ingenting, er der altså en grund til smile.
Kigger vi på DOF på 10 meters afstand, der formodentligt er der hvor du kommer til at bruge den meget, er DOF ved 4,5 2.63 meter, hvilket lyder af meget, men som altså bare er en halv bil, eller et par personer.
Zoomes der ind på 400mm falder DOF til 19,49 cm, hvilket reelt giver fotografen langt flere muligheder da DOF både kan “gøres” lang, eller rimelig kort.
Dybdeskarphed bliver med andre ord et kreativt valg, der falder til halvdelen hvis du tager din 400mm f2,8 med ud.
Der er med andre ord tale om en - i følge producenten - højtydende “all round” sports og nature optik, der med garanti er kniv skarp, og som stadig giver fotografen en masse kreative valg.
Der er tale om en 77mm filterforende og en såkaldt imagestabilisering der burde give op til noget der ligner 3-4 blænder, før det hele ryster væk.
Der er tale om en L serie optik til 21.999 kroner, hvilket sikkert afholder de fleste amatørere fra at investere, hvorfor det reelt er en proff optik, der kan en masse på sports og natur området.
Og til den pris, er det jo pænt oplagt at den med en x2 ( EF2x II ) bliver til en 800mm der fortsat er knivskarp, og som altså kan erstatte uendeligt langt dyrere lange optikker.
Der er som på de fleste top-end Canon zooms, en 4-trins optisk Image Stabilizer, der konkret styres via tre IS-indstillinger, typisk “horisontalt”, “vertikalt” og “det hele ryster som bare pokker..”.
Canon mener blot at mulighederne er “skræddersyet til de mest typiske optagelsessituationer”.
Igen. Canons high end der nærmest er mid range, i forhold til deres rigtigt dyre zooms er der bunker af fluorit og Super Ultra-low Dispersion glas inde i optikken.
Og så introducerer Canon nu Air Sphere Coating, som vi erkender lyder som om at de har blæst luft på glasset, men som sikkert er rigtigt heldigt da det betyder at der er en ny “antirefleks belægning” på et eller flere glas, der “består af bittesmå nanopartikler af indespærret luft”, der giver “et lag med et ultralavt brydningsindeks”, der skulle sørge for “at mindske synlig ghosting og overstråling”.
Gå ned til din lokale Canon pusher og se det for dig selv.
Der er 21 elementer inde i det lange rør, der forresten vejer 1,6 kilo og som er 19,3cm langt når det er længst.
Det betyder dermed at optikken skifter længe når der arbejdes.
Noget der kan vise sig at være relevant i visse situationer at vide at længden skifter.
Et par andre detaljer er det som Canon kalder for “Zoom Touch Adjustment”, der blandt andet betyder at du kan låse zoomen, ganske som ved den ønskede brændvidde. Dette forhindrer, at billedkompositionen ændres, hvis du kommer til at røre ved zoomen.
Vi har fundet en video fra Canon i Hong Kong, der viser hvordan den ser ud i forhold til forgængeren, ganske som de også har fokus på en række andre ting.
Optikken er på hylderne her i landet engang i december.

Meddelelse eller kommentar?

Forum Kun for abonnenter (bidragydere skal oplyse e-mail-adresse, før de kan indsende bidrag)

Før du kan deltage i dette forum, skal du tilmelde dig. Indtast venligst nedenfor de personlige adgangsoplysninger, du har fået tilsendt. Hvis du ikke allerede har tilmeldt dig, skal du gøre det. tilmeld dig først.

Connexiontilmeldingglemt adgangskode?