Forsiden > News > Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens analyse

Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens analyse

tirsdag 28. april 2015, af Tom Dissing

Så er en meget længe ventet rapport endeligt kommet.
Rapporten som politikerne har efterspurgt i flere år, som gerne skulle afdække konsekvenserne ved et såkaldt “frit kanalvalg”, hvor boligforeninger ikke længere “kan tvinge” lejerne til at betale for adgang til en TV kanal pakke.
Og uden at have læst hele rapporten, ser det nærmest ud til at der ingen konsekvenser er.
Der er som eksempel bare 650.000 husstande der er “bundet” til en såkaldt “fælles tv-løsning i deres boligforening”.
Estimatet fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen er at bare 15 procent af denne gruppe ville fravælge “en fælles tv-løsning”, hvis de fik valget.
Da de - ydermere - bare kunne tænkes at spare 149 kroner om måneden - i snit - er hele diskussionen om et frit TV valg altså “kun” en diskussion om de cirka 68 millioner kroner denne gruppe af TV seerne ville kunne spare, vurderer “Fælles tv-forsyning: Økonomiske konsekvenser af mere frit valg” videre.
Da 66 procent af de omtalte 650.000 husstande formodes at “vælge at beholde den fælles tv-løsning, selv om de tilbydes frit valg”, må denne gruppe formodes at komme til at betale mere da “de faste udgifter vil kunne stige estimeret 7 kroner om måneden, hvis der bliver færre om at betale”.
De “resterende 19 procent af de 650.000 husstande ventes at overgå til individuelle løsninger, hvis der indføres frit valg”.
Denne gruppe “estimeres til at komme til at betale 37 kroner mere om måneden for deres tv”.
Dermed vil der kun være en samlet “gevinst på estimeret 68 millioner kroner til de 650.000 husstande, der i dag er bundet til en fælles tv-løsning i en boligforening”, som analysen videre vurderer det.
Dermed er det svært at se Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens analyse som andet end et stort skulderklap til landets udbydere af TV kanaler, både i form af broadcastere og TelCo industrien.
Analysen forholder sig nemlig så absolut ikke til banale detaljer som forbrugernes behov eller lyst til andet end TV, hvilket jo netop er de kanaler de bliver tilbudt af broadcastere og TelCoerne idag.
Og nu hvor YouSee og Stofa i følge en tidligere Deloitte analyse fra 2013 leverer TV til 90 procent af landets husstande, der er omfattet af aftaler gennem deres boligforening, er det meget tæt på at analysen ”Fælles tv-forsyning: Økonomiske konsekvenser af mere frit valg” ligner rent bestillings arbejde for netop YouSee og Stofa.
Som eksempel ville et frit TV valg jo også give de resterende 1.986.586 husstande muligheden for enten at skrue op eller ned for deres forbrug, hvilket ikke ser ud til at være en del af den analyse Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har forestået.
Direktør Agnete Gersing, siger:
-I dag er der husstande i boligforeninger, som er bundet til at betale for en fælles tv-løsning, de ikke ønsker. Hvis de får frit valg estimerer analysen, at de i snit sparer 149 kr. om måneden. Omvendt ventes langt størstedelen stadig at foretrække den fælles løsning, og de sparer ingenting, starter hun og fortsætter
-To store aktører sidder meget tungt på markedet for tv-løsninger til boligforeninger. Muligheden for at vælge fælles løsninger fra vil være et vigtigt skridt på vejen til at styrke konkurrencen på området, slutter hun.
Godt gemt langt nede i analysen fremgår det dog at der allerede nu er 8 procent af landets husstande der ikke længere køber sig adgang til betalingskanaler.
Da det jo inkluderer hele TV2, er der 210.926 der ikke har adgang til TV2.
Analysen vurderer videre at andre otte procent af de 650.000 der - efter et frit TV valg blev indført - må formodes at vælge reklame kanalerne fra, hvilket - da de vurderer at det er “i den lave ende” - kunne være så mange som 65.000 husstande til.
Sker det, er der med et slag tæt på 300.000 husstande der har fravalgt TV2 og reklamekanalerne.
Tallene ( de 8 procent ) baserer sig på tal Wilke har leveret i 2014, hvor den ofte omtalte “streaming” jo ikke var nær så udbredt som den er idag.
Dermed kunne antallet af husstande - både i boligforeningerne - og udenfor let tænkes at vokse kraftigt over de næste par år.
Specielt hvis det såkaldte frie valg bliver indført, der i dette tilfælde altså kun handler om lejere i boligforeningers ret til ikke at betale for grundpakken.

Meddelelse eller kommentar?

Forum Kun for abonnenter (bidragydere skal oplyse e-mail-adresse, før de kan indsende bidrag)

Før du kan deltage i dette forum, skal du tilmelde dig. Indtast venligst nedenfor de personlige adgangsoplysninger, du har fået tilsendt. Hvis du ikke allerede har tilmeldt dig, skal du gøre det. tilmeld dig først.

Connexiontilmeldingglemt adgangskode?