Forsiden > Ny teknik > Leica også ude med et 4K video DSLR

Leica også ude med et 4K video DSLR

onsdag 24. september 2014, af Tom Dissing

Nu hvor det “snart gamle” Leica S #006, stadig koster 21.950 dollars, kan der vel ingen tvivl herske om at det kommende #007 kommer til at koste lidt mere.
Dermed er det ikke særligt - om overhovedet - relevant at det kommende kamera, der bliver frigivet til næste år kan optage i 4K.
Stadig.
Når Leica slipper endnu et ultra high end kamera, er det vel altid værd lige at bemærke.
Nyheden, der blev vist frem på Photokina, er ydermere et medium format kamera, hvilket betyder at det typisk leverer endnu kortere dybdeskarphed end konventionelle full frame kameraer.
Og at denne feature kan tages med over på videodelen.
Kameraet der er et 37.5 megapixel sensor, skifter #006 modellens CCD ud med en CMOS sensor, hvilket burde gøre kameraet billigere, men som sikkert ikke gør det.
Og da det kan optage i alt fra 1080p til 4K DCI, der - lettere forvirrende - sker på et heftigt sensor crop der er på størrelse med Super35, der dermed bliver 1:1 i pixels i optagelsen, og som bliver optaget internt i 4:2:0 8-bit på SD kort.
Der er dog et 4K 4:2:2 8-bit output, så det altså er muligt at optage 4K i en hæderlig kvalitet.
Det rigtigt spændende sker dog først når der optaget i HD, eller 1080p.
Her tillader Leica at du kan bruge hele sensor, hvilket giver den ofte omtalte herligt korte dybdeskarphed og det “look” som hele “medium-formatet” handler om.
Der bliver i den forbindelse allerede spekuleret i om det er muligt at bruge “bitte små” S35 optikker, for eksempel med PL eller EF mount, da 4K croppet sikkert er skarpt, men altså “cropper” det meste af optikken, hvorfor det ser ud til at være væsentligt smartere med små glas når der skydes i 4K og “almindelige” “medium-format” glas når der optages i HD.
Forvirret ?
Det skal du ikke være.
Det er svært ikke at se udviklingen som andet end et “se vi kan også” påhit fra Leicas side, der - vel sagtens — på et eller andet tidspunkt beslutter sig for at alle kameraets 37,5 MP skal bruges når der optages i 4K med dette kamera.
Eller også hænger det blot sammen med at kameraet kan video, men bestemt ikke er målrettet video produktion.
Prisen, der - måske - ender på 25.400 dollars for huset er med andre ord målrettet fashion og arkitektur fotografer, der sjældent eller aldrig skyder 8-bit video.
Når det er pointeret leverer Leica blandt andet Summicron-S 100 mm f/2 ASPH til dette kamera.
Jep, det svarer til glas der er nede på f1 hvis udgangspunktet var full frame.
Og da glasset skal kunne håndtere 40-80MP i opløsning, har du allerede gættet at Leica S Systemet laver hysterisk skarpe billeder, der har deres helt eget look.
Om det så fortsætter nu hvor det bliver til et CMOS kamera er svært at gætte.
Men gad vide om de ikke fortsat har styr på deres ting.
Ellers er der ikke meget nyt.
Kameraet er stadig ..”The logical expansion of the system is further confirmation that the dedicated digital concept of the S-System sets new standards in the world of medium-format photography while achieving the speed and handling of a 35 mm SLR. Viewed in terms of its rugged resilience, reliability and versatility, the new Leica S is the first choice for photographers who refuse to make compromises…
Som de skriver det i deres markedsføring.
Der ser dog ud til at være kommet en ny - og måske hurtigere - sensor and Maestro II image processor, der dog stadig ikke lige bliver forklaret i forhold til “native” ISO eller andet.
Et vink er dog at det nu bliver muligt at skyde “burst” i fuld opløsning på noget der ligner 3.5 billeder i sekundet.
Pænt flot, da hver frame sikkert fylder +150MB stykket og derfor tager lidt tid at rive ud af sensor og få skrevet ned på SD kortet.
Det kan være at det er årsagen til at kameraet er født med en 2 GB buffer, der helt sikkert lever længere end de første 150,000 optagelser som systemet “garanterer”.
I bedste stil er der nu Wlan, GPS og digital niveau måling i XY.
Alt fra GPS til Exif bliver nu gemt i hver optagelse, hvis dette ønskes.
Folk der har planer om at pille ved et sådan skal vide at der på bagsiden findes en 921,600 pixels 3 tomme skærm, der leverer fuld sRGB colour, og muligheden for at pille ved kontrast og lys.
Selve sensor er på 30x45mm der kan lukke i ned til 1/4000 sekund, mens kameraet giver support for op til 1/1000 sekund flash sync.
Der findes Leica S-Adapter H til Hasselblad H glas ( dem som Arri nu har cine modificeret til deres Alexa65, erd. ) og så er der en adapter til Contax 645 glas.
Vælger du Hasselblad vejen, er det muligt at bruge auto fokus delen.

Meddelelse eller kommentar?

Forum Kun for abonnenter (bidragydere skal oplyse e-mail-adresse, før de kan indsende bidrag)

Før du kan deltage i dette forum, skal du tilmelde dig. Indtast venligst nedenfor de personlige adgangsoplysninger, du har fået tilsendt. Hvis du ikke allerede har tilmeldt dig, skal du gøre det. tilmeld dig først.

Connexiontilmeldingglemt adgangskode?