Forsiden > Ny teknik > Masser af Apple WWDC nyt

Masser af Apple WWDC nyt

tirsdag 11. juni 2013, af Tom Dissing

Ikke overraskende var årets WWDCs keynote, der er hovedbegivenheden ved Apples Worldwide Developers Conference en masse hard og software, der - forhåbentligt - ender med at få solgt en masse Apple produkter.
Der kommer i hvert fald en masse nyt fra Apple, som de brugte en del tid på at tale om.
Blandt andet deres kommende "arbejdsstation", der ikke længere er en pænt - men stadig firkantet - kasse, fuld af hardware der er dyrt, som bliver varmt, men som omvendt kan regne en masse ting ud.
Formen ser ud til at blive totalt forandret, så fremtiden kraftige arbejdsstationer kommer til at ligne noget i omegnen af en støvsuger, eller andet, der ikke ligner en computer.
Der bliver dog uanset hvad tale om lidt af en udvikling.
Apples Mac Proer, der længe har været "kraftige arbejdsstationer der kan udvides i det uendelige" har længe stået stille, og er reelt ikke blevet udviklet over de sidste par år.
De bliver de så til gengæld nu.
CPUerne, opbygningen og måden der gemmes data på, bliver grundliggende forandret.
Og selv om at Apple har været ude med specs, der pointerer at der - sikkert - bliver tale om verdens hurtigste personlige arbejdsstation, så bliver det svært at opgradere denne, da lager, hukommelse og andet bliver noget nær det eneste der kan opdateres.
Alt andet kræver en ny Mac. ( altså når du ikke længere orker at opgradere med flere ThunderBolt enheder, red. )
Når det er sagt, ser det ud til at det bliver muligt at bruge netop så meget eksternt udstyr, at selv ambitiøse producenter får svært ved at få maskinen i knæ.
Og da den fra start af er født til at kunne håndtere op til 3x 4K skærme/videostrømme, går der nok et stykke tid før den maskine bliver "for gammel".
Maskinen skulle komme engang sent i dette efterår.
En anden nyhed Apple kunne vise frem, var dere kommende operativsystem. "Mavericks".
Der er forstsat ikke så meget ude om dette, ud over at der kommer bunker af nye features i det der hedder "Finder", der er det "øverste lag" eller det første brugeren møder når en Mac tændes.
Der skulle konkret blive tale om en helt ny Finder, der - blandt andet - giver muligheder for bunker af "full-screen" funktioner, "tagging", hvor vi gætter på at det bliver muligt at arbejde med alle filer, uden at åbne det program de lever i, og dermed langt hurtigere kunne "tagge dem", eller opdatere informationen om den enkelte fil.
OS skulle ydermere give nye muligheder med flere skærme, hvilket kunne tænkes at være relevant i forhold til en fremtid hvor Apple frigiver det TV de ikke viste frem, eller hvis der skal ses HD TV på den 4K Retina skærm som de heller ikke viste frem.
Det bliver dog pointeret at det kommende OS, "Mavericks", vil kunne "ses" på et Apple TV.
Den almindelige bruger kan se frem til en ny version af Safari, ganske som "Keychain" ( brugerens koder ) flytter over på iCloud, hvilket reelt betyder at koderne kan bruges på alle Apple enheder.
Notifications, iMessages og Facetime bliver også opdateret.
Ikke overraskende bliver det også muligt at lave såkaldte "Flyovers", eller søge og "turn-by-turn" tjekke hvad der er sket i den enkelte applikation.
Igen i Finder, så det fortsat ikke er nødvendigt at åbne det relevante program.
iBooks, og dermed muligheden for at læse bøger, kommer over på selve Mac, hvilket betyder at der nu også kan læses (i)bøger på den bærbare.
Det krævede tidligere at der blev investeret i en iPhone eller iPad.
Selv om at Apple oprindeligt er en producent af computere og software til denne, er deres iPhone idag langt mere udbredt end deres computere.
Derfor er deres kommende iOS 7 relevant for flere.
Og blandt de nyheder Apple lover i den forbindelse er:
"...an entirely new color scheme, with translucency, to create a sense of depth and vitality..".
"....new motion tracking capabilities....".
Masser af nyt i forhold til Mail, Weather, og Messages.
Et nyt "Notification Center".
Et nyt "Control Center".
Endnu mere (?) "Multitasking", blandt andet ved hjælp af en række nye "preview screens".
Ny Safari.
Nye muligheder med "AirDrop", så der kan deles billeder, vidoer, kontakter og andet, iPhone ejere imellem.
iTunes Radio bilver en realitet ganske som "Camera" bliver opdateret med filtre og andet, ganske som Siri nu endelig skulle begynde at fungere.
Der er - igen - ingen præcis dato for hvornår iOS7 lander.
Men engang i løbet af dette efterår.
FOr specielt indviede er der i SDKen mere end 1500 nye APIer, hvilket giver udviklikere muligheden for at udvikle videre på blandt andet AirDrop, iBeacons, MFi Game Controllers, UI Dynamics, Multitasking, SpriteKit, Barcode Scanning.
Der kommer meget mere nyt fra Apple, hvoraf det mest relevante er deres kommende 11 og 13 tommers MacBook Airs, der er født til at kunne leve lidt længere på deres batterier.
Dette blandt andet fordi de har fået nye CPUer, der hedder Haswell.
Disse bruger mindre strøm og er marginalt hurtigere end generationen før.
Uanset hvad giver det op til 12 timer på en enkelt opladning.
Eneste anden nyhed med disse bærbare er at de nu er udstyret med 802.11ac, eller "Gigabit WiFi", der er op til tre gange så hurtigere som forgængerne.
De er i butikkerne/online idag.
Da stadig flere bruger deres iPads og iPhones til at arbejde med, får "iWorks" tilnavnet "for iCloud", hvilket burde gøre det endnu lettere for Apple ejere at fortsætte deres arbejde på en PC, der er udstyret med et Word program.
Vi gætter på at det for fremtiden bliver muligt at åbne et word dokument - via iCloud - i "iWorks", arbejde i det, og gemme det så Word kan se og åbne det uden at tænke over at det har været forbi en Mac.
Alt sammen noget der klares i Keynote, Numbers, og Pages, der reelt er "kopier" af Microsoft programmer, som Excel, Word og andet.
Her en lille video om den kommende Mac arbejdstation, der ser ganske heldig ud.

Meddelelse eller kommentar?

Forum Kun for abonnenter (bidragydere skal oplyse e-mail-adresse, før de kan indsende bidrag)

Før du kan deltage i dette forum, skal du tilmelde dig. Indtast venligst nedenfor de personlige adgangsoplysninger, du har fået tilsendt. Hvis du ikke allerede har tilmeldt dig, skal du gøre det. tilmeld dig først.

Connexiontilmeldingglemt adgangskode?