Forsiden > Mediepolitik > Mediepolitik under forandring

Mediepolitik under forandring

mandag 7. september 2015, af Tom Dissing

En del tyder på at fortidens mediepolitiske flertal der - plejer - at stå bag medieforlig der lever i fire år, er under heftig beskydning af Venstre og Dansk Folkeparti, der sammen med Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti nu vælger at udtænke en såkaldt tillægsaftale til den eksisterende public service-kontrakt, der - ikke overraskende - er tænkt som en heftig begrænsning af DR.
Måske også af økonomisk karrakter.
De fire partier er i hvert fald på vej med en eller anden form for flertalsaftale der - grundliggende - ændrer den måde de sidste mange års medieforlig er blevet udtænkt.
Sidste medieforlig er nemlig vedtaget sådan at “Alle partier i Folketinget er bag de næste fire års mediepolitik”, som den tidligere Kulturminister Marianne Jelved stolt kunne pointere det i sommeren 2014.
Nu vælger regeringen og deres støttepartier så - potentielt - at hoppe fra den aftale og bruge deres ene mandats flertal de har til at gennemtrumfe at “DR skal indskrænkes”, suppleret med en “strammere definition af public service”.
I begge tilfælde stramninger som partierne bag, håber på vil ændre forholdene for de kommercielle aktørere, så de kan tjene nogle penge på flere reklamer som den nuværende regering og deres støttepartier vurderer som værende vigtigere end public service, som det er defineret nu.
Detaljen er dog at det bliver mere end problematisk at få gennemført de stramninger som Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti håber på at Venstre og DF kan få besluttet.
Problemet er at der over de sidste mange år bestemt er blevet indgået såkaldte tillægsaftaler i forhold til medieforlig.
De fire partiers problem er blot at de enten begår et heftigt aftalebrud, der vil koste på en masse andre fronter, og blot vedtager en tillægsaftale med sig selv.
Eller gør som det altid er sket, nemlig at de samler “det samme flertal” der står bag selve medieforliget, og ser om de kan få dem til at stemme for deres ideer.
Det er desværre hele folketinget, hvilket kunne formodes at gøre det projekt umuligt.
Dermed kunne de mange tanker om at liberalisere medieområdet, til fordel for kommercielle aktørere og til ulempe for DR se ud til at være dødsfødt fra starten af.
Det skulle efter sigende dog ikke forhindre de fire partier i at være på vej med en tillægsaftale alligevel.

Meddelelse eller kommentar?

Forum Kun for abonnenter (bidragydere skal oplyse e-mail-adresse, før de kan indsende bidrag)

Før du kan deltage i dette forum, skal du tilmelde dig. Indtast venligst nedenfor de personlige adgangsoplysninger, du har fået tilsendt. Hvis du ikke allerede har tilmeldt dig, skal du gøre det. tilmeld dig først.

Connexiontilmeldingglemt adgangskode?