Forsiden > Ny teknik > Multikamera live TV over IP en realitet

Multikamera live TV over IP en realitet

tirsdag 26. januar 2016, af Tom Dissing

Hvis du stadig ikke har været på et rent IP job, er det måske på tide at kigge mod Belgien.
Her har de nemlig netop gennemført deres første 4 kamera produktion, hvor det eneste der var på location fra broadcasteren var de 4 kameraer, fotograferne, og en par Floor folk, der fylder nærmest intet i forhold til en OB vogn fuld at teknikere eller - endnu værre - det meste af en contrainer der nu befinder sig i et lille hemmeligt rum, cirka lige så langt væk som Triax/fiber kablerne kan nå.
VRT valgte - som en del af deres IP projekt - at gå en anden vej.
De monterede deres 4 kameraer, og trak et enkelt ( det var trukket, red. ) 10 kilometer langt fiberkabel der kan håndtere op til 25 Gbit/s, hvorefter det var muligt at sende signalerne fra kameraerne hjem, samtidig med lyd og kommunikation begge veje.
Der jo ikke var særligt meget forsinket på de 5-10 kilometer signalet bevægede sig, før det endte i VRTs “sandbox” projekt, der producerede og klippede denne klaverkoncert i Bozar.
Bedst af alt kunne produktionen notere sig at hele opstillingen, nu hvor der er et “fiberstik i væggen” blot tog en times tid, før de reelt kunne producere.
Fordelene ved denne produktionsform, som vi også har taget i brug her i landet, er med andre ord oplagte.
VRT, kunne jo - som det igen sker her i landet - have kastet sig over den næste produktion fra samme kontrol, hvilket let kunne tænkes at være en del af motivationen bag at overgå til remote IP produktion.
Nu er der naturligvis fortsat tale om test af principperne bag IP TV, hvorfor det ligeså meget handlede om at efterleve EBUs principper, for IP TV, som det handlede om at få koncerten optaget og produceret hjemme hos VRT, i stedet for på location.
Det betød derfor at både lyd og billede efterlevede en række åbne standarder som EBU foreskriver, hvilket reelt betyder at det nu er muligt at købe det nødvendige udstyr i den nærmeste elektronik butik, hvis de har udstyret hjemme.
Igen forudsat at der befinder sig en hel TV station i den anden ende.
Her lidt fra produktionen der er så ny at den end ikke er sendt i Belgien, med mindre at de valgte at sende det hele direkte.
Det mener vi dog at vide at de ikke gjorde.
For specielt interesserede valgte de at bruge coarse wavelength division multiplexing (CWDM) teknologi, der betyder at de kan flytte 10 Gbit/s på en ( cirka ) 12,5 Gbit/s forbindelse.
Og da de havde 25 Gbit/s til rådighed, havde de altså 20 Gbit/s til deres rådighed på dette eksperiment.
Her en video om klaverkoncerten og en lidt mere teknisk forklaring herunder.
Det er også muligt at besøge VRTs site om emnet HER, hvor der er en række supplerende informationer om emnet.


Meddelelse eller kommentar?

Forum Kun for abonnenter (bidragydere skal oplyse e-mail-adresse, før de kan indsende bidrag)

Før du kan deltage i dette forum, skal du tilmelde dig. Indtast venligst nedenfor de personlige adgangsoplysninger, du har fået tilsendt. Hvis du ikke allerede har tilmeldt dig, skal du gøre det. tilmeld dig først.

Connexiontilmeldingglemt adgangskode?