Forsiden > Ny teknik > NHKs 8K kamera tager form

NHKs 8K kamera tager form

fredag 7. juni 2013, af Tom Dissing

Hvis du troede at 7680x4320 kunne klares med en af de sædvanlige CMOS ser det ud til at du tager fejl.
NHK har nemlig været nødt til at tale med stort set alle større producenter af broadcast og "visuelt" udstyr i Japan, for at få løbet deres 8K broadcasting igang.
Omvendt kan de nu løfte sløret for at der vil blive sendt dsagligt i 8K i løbet af 2016 i Japan.
Kameraet, der er det første stykke af vejen, blev vist frem på NAB, og selv om flere troede at der var tale om et mock up, ser det ud til at den er god nok.
Der er dog et par detaljer som at selve CMOS i 8K kameraet er på 2.5 tommer, hvilket ikke rigtigt passer med et PL mount der slet og ret ikke er stort nok til så stor en CMOS.
Igen, når nu NRK siger at deres nye 33million pixel CMOS kamera fungerer er der vel ikke meget andet at gøre end at formode at de har ret.
Der er dog også andre problemer.
NHKs AH-4800 kamera, der er et "8K head" udviklet med AstroDesign, er blot 125mm (W) x 125mm (H) x 150mm (D) stor, hvilket er "meget lille".
Og med en vægt på små to kilo, og evnen til at kunne optage 60fps, er der ikke meget andet at gøre end at glæde sig.
Der sker dog ting når der flyttes 8K.
Som eksempel har NHK indtil videre opgivet at få 8K ned i en viewfinder.
Denne kan i stedet "kun" klare 4K, selvom at den dog "kan se" 8K signaler.
Selve CMOS kommer ydermere til at arbejde på 120Hz, hvilket altså betyder at den optager 120 "halve billeder" som vi kender det fra en nu snart fjern fortid, der ender som 60 hele billeder.
Der er - igen - lidt forvirring, da kameraet fortsat kun kan arbejdet i 60Hz.
Noget NHK lover bliver til 120 fps, før kameraet går i produktion.
NHK afholdte for nyligt åbent hus sammen med Mitsubishi Electric, hvor de ydermere kunne fortælle at deres første HEVC/H.265 real-time encoder for 8K Ultra HD nu er en realitet.
Den er - cirka - fire gange så effektiv som MPEG-2, og pakker sindsyge 30Gbits om til 85Mbits, hvilket er en kompression der pakker med en faktor 350.
Som vi tidligere har været inde på det, kræver det at data inddeles i 17 dele, der reelt bliver behandlet på 17 forskellige CPUer.
Og det er derfor at det er muligt at pakke så kraftigt til distribution og kontribution.
Årsagen til at den endelige båndbredde er endt på 85 Mbits er så det er muligt at overføre data på en enkelt satellit transponder.
Flere kollegaer har det til trods pointeret at 8K eller bare 4K ser forbandet godt ud.
Det er med andre ord ved at være de tider hvor forbrugeren igen kunne overveje at opgradere deres TV til 4 eller måske endda 8K, nu hvor indholdet allerede begynder at komme i 2016.

Meddelelse eller kommentar?

Forum Kun for abonnenter (bidragydere skal oplyse e-mail-adresse, før de kan indsende bidrag)

Før du kan deltage i dette forum, skal du tilmelde dig. Indtast venligst nedenfor de personlige adgangsoplysninger, du har fået tilsendt. Hvis du ikke allerede har tilmeldt dig, skal du gøre det. tilmeld dig først.

Connexiontilmeldingglemt adgangskode?