Forsiden > Ny teknik > NTT på vej med LSI-baseret 8K HEVC real-time encoder

NTT på vej med LSI-baseret 8K HEVC real-time encoder

mandag 22. februar 2016, af Tom Dissing

Indtil videre kræver det - vist nok - stadig 8-16 encodere før det - overhovedet - er muligt at “overføre” 8K “live TV”.
Det har NTT besluttet sig for at ignorere hvorfor de - absolut uimponeret - er på vej med en LSI-baseret 8K HEVC real-time encoder, der som navnet antyder betyder at der - i en ikke fjern fremtid - kan transmittere 8K video i 85 Mbp/s HEVC.
NTT, der også er kendt som Nippon Telegraph and Telephone bor i Chiyoda-ku, Tokyo og er dermed midt i den fremtid som NHK længe har talt om, nemlig den hvor der bliver transmitteret helt almindeligt “live TV” i 8K/60p HEVC, hvilket - for uindviede - er det samme som at forestille sig en F1 bil i middelalderen.
For overhovedet at komme i nærheden af real-time 8K encodning, er udgangspunktet fire LSIer, der synkront skal håndtere de vandvittige datamængder der sendes ind i indgangen, der så ellers bliver konverteret til 8K/60p HEVC i 85Mbit/s.
Som du har regnet ud er vi nærmest omme på den anden side af H.265, der reelt dækkes af HEVC, der omvendt stadig kan være H.264 idag.
Bare ikke om et par år, når NTTs kommende dataknuser er blevet en realitet.
Skulle du i den forbindelse tvivl på at NTT kan frembringe en sådan “maskine”, slap de tilbage i marts 2015 deres 4K/60p video encoder, der kan alt det som deres kommende 8K @85 Mbp/s HEVC løsning også skal kunne.
Detaljen er i den forbindelse at der skal pakket op imod 4 gange så meget data, i real tid, hvilket altså kræver rigtigt mange hestekræfter.
NTT arbejder i forbindelse med deres kommende 8K løsning, direkte sammen med den japanske regering, der - i princippet - har besluttet at OL 2020 vil blive sendt i 8K, så de har travlt har de.
Omvendt kan Japan allerede idag tilbyde 4K video i form af satellite broadcasting, IPTV og CATV services.
Derfor er det nu blevet tid til 8K, der - desværre - har fire gange så mange pixels som 4K.
Derfor skal den kommende real-time encoder virkelig kunne arbejde hurtig, og pakke data uendeligt hårdt i en fart.
Den kommende NTT 8K encoder skulle efter sigende ende med at kode med udgangspunk i “quadUHD”, da der er 4 LSIer der synkront encoder hver deres andel, der så bliver samlet i en HEVC strøm, der så kan transmitteres.
De 85 Mbit/s signalet ender i, ville til sammenligning fyde over 200 Mbit/s i H.264, hvorfor det reelt kun er muligt at arbejde i HEVC.
Når det hele bliver til en realitet vurderer NTT idag at første generations 8K video encoder kan holdes nede på ( omkring ) 5U, hvilket er imponerende.
De skriver oplagt nok ikke om hvor vandvittigt et strømforbrug og hvor koldt et serverrum enheden skal bygges ind i.
For at sætte regnekraften en smule i perspektiv, svarer 8K til 36 gange det antal pixels vi har som broadcast standart her i landet, idag.
Suppleret af at de i Japan sender med 60 fps i sekundet mod vores lokale 25fps, hvilket - igen - betyder - 2,4 gange så mange frames, eller konkret 86,4 gange så meget data.
Læs mere om hvad NTT ellers går og laver her, hvor det blandt andet fremgår at de nu kan sende 20Gbit/s trådløst over to mobiler.
Gætter på at det rammer markedet om et par år, også. (?)

Meddelelse eller kommentar?

Forum Kun for abonnenter (bidragydere skal oplyse e-mail-adresse, før de kan indsende bidrag)

Før du kan deltage i dette forum, skal du tilmelde dig. Indtast venligst nedenfor de personlige adgangsoplysninger, du har fået tilsendt. Hvis du ikke allerede har tilmeldt dig, skal du gøre det. tilmeld dig først.

Connexiontilmeldingglemt adgangskode?