Forsiden > News > Næste generations TV er kommet

Næste generations TV er kommet

mandag 9. november 2015, af Tom Dissing

Teknologien har det med hele tiden at udvikle sig.
Og selv om at broadcasterne stadig ikke er rykket, kunne det let tænkes at - for eksempel - produktionsmiljøet vil være nødt til at forholde sig til virkeligheden langt tidligere end forventet.
De nye “høj oplyste” TV er nemlig begyndt at ankomme på markedet.
TV paneler der fra starten af, problemfrit kan håndtere langt mere “lys/kontrast” end Rec2020 forventes at kunne håndtere.
Paneler der - fra begyndelsen af - er født som “generationen efter” HDR TV, uanfægtet at denne standard end ikke er på plads endnu.
Årsagen er at Dolby Vision også er ude med “deres” version af HDR, og at Vizio er ude med deres første serie der kan “mere” end Dolby Vision “kræver”.
Vi taler blandt andet om vanvittige 8000 Nits, der er panelfolkets måde at måle det lys der kommer ud af et TV panel.
Nuværende - også helt nye - apparater “stråler” til sammenligning med 100-400 Nits. ( grading forestås idag fortsat i 80-120 Nits dynamik/området )
Ganske meget.
Det er bare “intet” i forhold til den nye reference serie, som Vizio er ude med i USA nu.
Serien, der er i den dyre ende, indeholder bare to apparater. Et 65 tommers TV, der er “til at betale”, til noget der ligner 6000 dollars.
Og et 120 tommer, der koster 120.000 dollars. Så det er ret ligegyldigt her.
Igen.
Det er såmænd også deres 65 tommer der er spændende.
Panelet kan ud over at tilbyde HDMI 2.0a, tilbyde supporter for “alle former for” HDR, med det forbehold at dette panel ser ud til at “være født til” Dolby Visions version af HDR.
Heldigvis er denne marginalt vildere end Rec2020 eller Aces 1,0, så panelet burde kunne håndtere alt, fra starten af.
Noget der - rent teknologisk - bliver klaret ved at sørge for at selve apparatet kan håndtere/stråle med hele 800 Nits, hvilket som pointeret mange mere end sidste uges ”lyseste TV”. ( hvor den maksimale lysstyrke (hvid) idag typisk er omkring 80-120 nits (eller cd/m2) )
Kloge mennesker der ved en masse om LED TV, vil ydermere kunne se frem til at nyhederne fra Vizio har 384 active LED zoner, hvilket er medvirkende årsag til at der kan “bankes” så meget lys igennem disse paneler.
Paneler er som vi er orienteret reelt de første der understøtter Dolby Vision HDR teknologi, uden for biograferne.
Eneste problem er derfor blot at broadcasterne fortsat ikke sender i 4K og det slet ikke i et kontrastforhold dette TV kan vise.
Omvendt kunne man forestille sig at folk der vælger at investere i såkaldte reference TV, til stuen, bruger det meste af deres tid foran deres TV med at se alt andet end TV.
De bliver nok også nødt til at droppe DVDen, Blu Ray disken og - stort set - alt andet.
Dolby Vision der forsker i netop Nits og “vores øjnes dynamic range” vurderer at seerne kan håndtere op til 10.000 Nits, men reelt kun kan “overleve” de maksimale 1000 Nits som The Blu-ray association vurderer som max. ( uden solbriller, red.)
I begge tilfælde mange gange den visuelle dynamik “normale” TV paneler tilbyder idag.
Formuleret på en anden måde tilbyder vores nuværende BT.709 color gamut op imod 35 procent af de farver vores øjne kan se.
Når vi får BT.2020/HDR kommer vi op på omkring 76 procent, hvilket vil kræve en masse mere af produktionsmiljøet, der jo bliver nødt til at producere i disse standarder.
Uanset at broadcasterne ikke transmitterer i denne kvalitet.
Ikke overraskende er Netflix, Amazon Instant Video, M-Go ( Samsung ), Vudu og Dolby Cinema (USA ?) parate til at streame film og serier i UHD og/eller HDR, der kan levere op imod 800 Nits.
Her Vizios promo video for deres nye serie, der officielt blev sluppet idag, sikkert fordi de håber på lidt julehandel.
For en god ordens skyld tilbyder enkelte Samsung paneler en såkaldt "Peak Illuminator funktion" hvor det er muligt at "booste lyset" til noget der ligner 1000 Nits.
Det er dog ikke tænkt som en permanent tilstand som med Vizio panelerne

Meddelelse eller kommentar?

Forum Kun for abonnenter (bidragydere skal oplyse e-mail-adresse, før de kan indsende bidrag)

Før du kan deltage i dette forum, skal du tilmelde dig. Indtast venligst nedenfor de personlige adgangsoplysninger, du har fået tilsendt. Hvis du ikke allerede har tilmeldt dig, skal du gøre det. tilmeld dig først.

Connexiontilmeldingglemt adgangskode?