Forsiden > Ny teknik > Når 4K skal være rigtigt lille

Når 4K skal være rigtigt lille

fredag 20. maj 2016, af Tom Dissing

Folk der vil 4K, men ikke mener at det behøves at fylde en lastbil, kan med succes kigge efter endnu et kina-kamera, der - som stadig flere forgængere - begynder at ligne endnu en succes fra det store land mod øst.
Nyheden, der hedder E1 og som produceres af “Z”, er et lille bitte kamera, der kan optage i 4K (DCI) i op til 24fps.
Og da det sker med en CMOS, der er stor nok til Micro Four Thirds sensor glas, er det en pænt stor verden, fuld af rigtigt heldigt glas der åbner sig op.
Man kunne fristes til at mene at “Z” har fundet det bedste i flere “verdener”, og kombineret dem til noget der let kunne gå hen og blive en succes.
Folk der har mod på det, kan med et slag kaste sig over knivskarpt glas fra Olympus, Panasonic Lumix, Leica og Sigma, ganske som der faktisk findes manuelle filmglas der burde dække.
Om det kan betale sig, aner vi ikke.
Men hvorfor egentligt ikke.
I den forbindelse kunne ting let blive lidt fortunge, da kameraet blot vejer 210g.
Til gengæld - fornemmer vi - at det er muligt at bruge mobil telefonen som monitor, uanset om det hele kører auto oppe i en drone, for enden af spaden, eller hvor den kreative ejer nu monterer hendes E1.
Bedst af alt ser promo videoen faktisk ud til at se rigtigt godt ud.
Formodentligt kombinationen af at det er samme CMOS størrelse som - for eksempel - det kendte GH4, nu bare med evnen til at håndtere 102400 ISO.
CPU er en A9 processor der er udviklet af Ambarella, hvilket da vist nok er den samme som der sidder i et utal af Apples apparater.
Eller som - helt tilfældigt - næsten hedder det samme som Apple A9 “hjerner”.
Uanset om der er et sammenfald der eller ej, klares alt på kamera via Wi-Fi 802.11N eller Bluetooth.
Skal der optages mere end 24fps i 4K DCI, er det muligt at optage 30 fps i UHD, og 60fps i HD, ( 240fps i 720P ).
Billederne optages i H.264, i 60Mbit/s.
Producenten siger godt nok at kamera kan håndtere 102400 ISO
Det er dog kun op til 6400 ISO at billederne kan bruges til noget.
Dermed er der vist ikke andet at gøre end at give din tvivl om endnu en chance.
Det gør du her.
Vi har ikke fundet ( ledt efter ) en dansk forhandler, men CVP, FinePoint og ProKIT i UK har/får dette kamera. ( og så kan det måske købes online til 799Euro)
Da det i alle tilfælde er helt eller delvist professionelle forhandlere, er det nok også sådanne du skal lede efter her i landet.
Med det forbehold, at kameraet ikke rigtigt eksiterer endnu. ( sælges måske online på producentens site, ser bare ikke særligt sikkert ud )
Kameraet bliver uanset først vist frem i England den 9–10 Juni på The Media Production Show, i Islington.
Her deres promo video, der faktisk er pænt overbevisende.
Skulle du været frisk på det er det muligt at optage i op til 240fps i 720P og så er det muligt at lagre “ukomprimerede” billeder i DNG, hvilket er pænt relevant til Time/Hyper -Lape.
Stills i op til 16M (4640×3480), hvilket betyder at det stort set er hele CMOS ( men altså ikke hele (?) CMOS der optages på, når der laves video.
Om det betyder et crop i forhold MTF optikken, er - som eksempel - endnu et spørgsmål vi ikke fandt svaret på, på d producentens site.
Igen.
Tjek promo.
Den er pænt overbevisende.

Meddelelse eller kommentar?

Forum Kun for abonnenter (bidragydere skal oplyse e-mail-adresse, før de kan indsende bidrag)

Før du kan deltage i dette forum, skal du tilmelde dig. Indtast venligst nedenfor de personlige adgangsoplysninger, du har fået tilsendt. Hvis du ikke allerede har tilmeldt dig, skal du gøre det. tilmeld dig først.

Connexiontilmeldingglemt adgangskode?