Forsiden > News > Når NASA siger det er HDR

Når NASA siger det er HDR

mandag 22. august 2016, af Tom Dissing

For et par uger siden, smed NASA et billede på Internet, der viste en test af NASA’s QM-2 raket motor.
I den forbindelse var der flere der morede sig, blandt andet over at Instagram nu var ankommet til NASA.
Det kunne dog ikke være længere fra sandheden.
NASA har nemlig eksperimenteret med noget der “minder om” HDR, siden længe før 2011, hvor deres første HDR kamera så dagens lys.
Her var der - for en god ordens skyld - tale om hele seks kameraer, der optog ved forskellige blænde åbninger.
Billederne blev ydermere optaget ved 250fps, for til sidst at blive lagt ovenpå hinanden.
Alt sammen for at få mest mulig dynamik i billedet.
Helt præcist det som alt fra filmbranchen til TV kollegaerne ser ud til at kæmpe med i øjeblikket.
Ganske morsomt har NASA heller ikke opgivet.
Tværtimod, har de udviklet videre på deres eget HDR kamera, som de kalder for “the HiDyRS-X camera”, der - problemfrit - kan håndtere så meget farve og billed -dynamik, at det nu pludselig er muligt at se hvordan en raket arbejder, når den brænder et par millioner liter brændstof af.
Så selv om at NASA vitterligt er på ]Instagram->https://www.instagram.com/nasa/], er det altså ikke det de spilder amerikanske skattekroner og private bidrag på.
De er i stedet ved at finde ud af om deres QM-2 raket motor gør hvad den skal.
Og til det formål har de opfundet HiDyRS-X, der er kort for High Dynamic Range Stereo X kameraet, der - gætter vi på - fortsat er flere kameraer, da der fortsat ikke findes udstyr der kan optage - eller gengive - den dynamik, der er i udstødningen fra en raketmotor.
Altså indtil nu.
The High Dynamic Range Stereo X (HiDyRS-X) kameraet kan dog godt.
For at sikre at det fungerer ser det ydermere ud til at de fortsat har valgt at arbejde med de - op imod - 250fps, som de tidligere har lagt sig fast på.
NASA har ikke været ude med egentlige forklaringer på hvad deres HiDyRS-X rent faktisk kan håndtere, i forhold til Dynamik.
Men nu hvor det er udviklet sammen med the Innovative Imaging and Research Corporation, må man formode at de 12-15 blænder film og TV miljøet glæder sig over er væsentligt under halvdelen af hvad HiDyRS-X kan håndtere.
Rygterne vil i den forbindelse vide at NASA havde helt andre problemer, da de testede deres nye kamera med “The QM-2 solid rocket booster”.
Der afgiver så meget energi at den automatiske “timer” der synker med boosterens startmotor gik i stykker ved første fuldstørrelse forsøg med QM-2.
Kameraet blev derfor startet manuelt.
Desværre rystede det hele så meget at strømkablet hoppede ud af kameraet, hvorfor det blot er et par sekunder der blev optaget af de mere end to minutter, hvor QM-2 brænder så meget brændstof af, at NASA ikke har råd til at prøve igen.
Det er de “par sekunder” du kan opleve på YouTube, der altså hverken er “noget pjat” de har malet sig frem til, eller snyd.
Det er såmænd et HiDyRS-X, de siden både er blevet pakket en del mere ind, ganske som banale detaljer som “start kabel” og strømkablet er blevet sikret.
NASA taler ikke selv om HDR, men derimod om et kamera, der ved “multiple exposure settings” kan vise os ting vi aldrig før har oplevet.
Det spændende spørgsmål er derfor om the Innovative Imaging and Research Corporation, der bor på Stennis Space Center, kunne tænkes at udvikle videre på dette High Speed HDR kamera.
Helt sikkert er det - nærmest uanset hvad - at filmindustrien snart finder på måder at bruge dette nye kamera på.
Her billederne, der vitterligt overbeviser.

Meddelelse eller kommentar?

Forum Kun for abonnenter (bidragydere skal oplyse e-mail-adresse, før de kan indsende bidrag)

Før du kan deltage i dette forum, skal du tilmelde dig. Indtast venligst nedenfor de personlige adgangsoplysninger, du har fået tilsendt. Hvis du ikke allerede har tilmeldt dig, skal du gøre det. tilmeld dig først.

Connexiontilmeldingglemt adgangskode?